STROJNISTVO.com • Poglej temo - Frezala za fino obdelavo?

Frezala za fino obdelavo?

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 11.2.2002 12:42

Za fino obdelavo večinoma uporabljam frezala proizvajalca OSG, vendar so zelo draga.

Kakšne so vaše izkušnje s frezali drugih proizvajalcev?

Pogoj: površina pri obdelavi mora biti dobra.

Lep pozdrav!
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.2.2002 9:05

Kvaliteto obdelave povšine običajno opredelimo s stopnjo površinske hrapavosti (JUS M.A0.065-1981 ; [N4,N6,...])in ne z okušalnimi parametri fino, slastno, itd. Velikost rezkarja pa je tudi stvar uporabnika, kar pomeni, da je majhen rezkar za enega rezkar fi0,8/R0,4, za drugega pa fi10/R5. Drugače pa je Cobelco tu nekje, Fraisa pa tudi ne zaostaja za obema, kljub temu, da sem sam tudi zagovornik OSG.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.2.2002 22:42

Gre za obdelavo gravur orodij za brizganje plastike, kjer naj bodo površine izdelka kar najbolj gladka. Premeri frezal se gibljejo okrog 2 - 4 mm pri fini obdelavi.

Vem, da je površina odvisna od velikosti uporabljenega orodja, toda če primerjamo le proizvajalce, ta dejavnik odpade.

Smo že poizkusili tudi s Fraiso, pa kakovost površine ni bila primerljiva s površino narejeno z OSG frezali (so pa ta orodja predraga).

LP
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.2.2002 23:12

Za doseganje normne površine moramo imeti v prvi vrsti stroj ki to dosega.To pomeni da je popolnoma stabilen brez kakršnihkoli mikrovibracij,saj le te vplivajo na obstojnost še tako dragega rezila in s tem na celovito obdelavo.Ne vem,poskusite s TITEXom.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 14.2.2002 13:09

Ali si pri rezkanju upošteval parametre opredeljene s strani proizvajalca? Naj te opomnim, da ima vsak proizvajalec svoje obdelovalne parametre in zato ne moreš z obdelovalnimi parametri za OSG rezkati s Fraiso, Cobelcom,...
Za lažjo definicijo problema mi definiraj material, trdoto HRc(kaljen, nekaljen) in parametre, ki si jih uporabil za rezkar OSG in za rezkar Fraisa. Če si upaš mi tudi povej koliko ur si rezkal z enim rezkarjem. To je podatek ,ki ga nimaš v nobenem priročniku.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 16.2.2002 10:31

Predlagam ti, da še naprej uporabljaš orodje proizvajalca OSG, s katerim imam tudi sam daleč najboljše izkušnje, seveda ob pravilno izbranih parametrih obdelave. Drugače pa lahko poskusiš tudi s Sandvikom.
LP mitja.furlani@kovinoplastika.si
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.2.2002 8:23

Pa ne mi tukaj o parametrih za FRAISO. Jih je (skoraj) na vseh strojih v Sloveniji nemogoče doseči.

Kje v SLO pa je stroj, ki zmore 60.000 vrt-1 ?????

Lep pozdrav
Gost

OdgovorNapisal/-a fijavzm » 17.2.2002 16:25

Lahko vam ponudim stroje za HSC tudi z 80.000 rpm. Uvoz iz USA, nizke cene, velike hitrosti obdelave, ogrodje stroja je iz kompozitnih materialov!!.
fijavzm
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: zreče

OdgovorNapisal/-a CAD/CAM Master » 24.4.2002 18:27

Vrtljaji pri obdelavi niti niso najpomembnejši. Veliko bolj pomembno je, da ima stroj zmogljiv krmilnik in pogon osi, saj le tako lahko lahko dosegamo kratke čase ob geometrijsko natančni obliki.

Sicer je dostikrat zaradi slabega krmilnika potrebno zmanjšati podajalno gibanje, saj stroj ob ostrih prehodih (ali majhnih radiih) dela s precejšnjo napako.

:wink: LP CAD/CAM Master
CAD/CAM Master
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.4.2002 18:30

Imate kar prav. Tako vsj po mojem vedenju gre razvoj HSC strojev v dve veji, eno ponujam tudi sam - ogrodja strojev iz kompozitnih materialov. Tako so nekateri rešili problem velikih sil ki se pojavljajo v prehodih (čim manj balasta). Kar se pa krmilnika tiče, pa mislim da vsk meni znani HSC stroj zadovoljuje (ni pa to res če se greste HSC obdelavo npr z rezkarjem fi 8 na obdelovalnih centrih!!)

Drug pot je malo težja," klasični", sicer bolj optimirani, vendar močni, zelo robustni pogoni vreten, pa še tu običajno ne odpove krmilnik, temveč driver servo motorja - pride do prenihanja.
Kateri način pa je pravi bo pokazal čas. Oba imata svoje prednosti in slabosti. Za glajenje gravur je optimalnejši prvi stroj, za izdelavo v celo pa drugi (lahko vpnemo večja orodja)

LP Fijavž
Gost

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost