Napisal/-a grega09 » 23.9.2024 10:58
Sicer forum ni zelo bran, kot opažam v zadnjih časih, ampak se vseeno obračam sem s čisto drugim tipom vprašanja, kot ponavadi.
Torej, velikost projektov na področju strojegradnje, ki jo krijemo je v zadnjih časih izredno zrasla in je vedno težje projekt na visokem nivoju pripeljati do konca. Govorim še o tem, da se kaj živi zraven, delati veliko zna vsak.
Tu govorim o zasnovi stroja, prečiščevanju konstrukcije, detajliranju, preračunih in tehnični dokumentaciji. Vmes je še komunikacija z nabavo, oddelkom avtomatizacije, izdelava navodil, itd. Niso to klasični slovenski "one time" projekti, ki ga narediš in potem "čau mare" in ga ne vidiš več.
Razmišljam, da bi obdržal samo ključen del, ki je zasnova stroja in potem komunikacija z nekom, ki bi prevzel koncept, da ga potem pripelje po mojih navodilih in z mojim sistemom do konca, s tem, da opravi večino dela.
Problem je, da takšnih podjetjih v Sloveniji ni, večina samo neki popoldanci, s katerimi si nimam veliko za pomagati. Zaposloval na takšnem nivoju zaenkrat ne bi, pa tudi če bi, bi to pomenilo preveliko ekipo, zato razmišljam o drugih možnostih. Bolj bi se obrnil na tujino, ker imam toliko potencialnih in takšnih projektov, da si lahko privoščim imeti za partnerje tudi podjetja severno od nas (Avstrija, Nemčija, itd.) in čez lužo (ZDA, itd.) in lahko dam jaz delo njim in ne kontra, kot je ponavadi.
Trenutno še ne bi veliko govoril o branži in za kaj se gre, ker to ni predmet debate. Ima kdo kaj praktičnih izkušenj glede reševanja takšnih sladkih problemov? Če se bolj podjetniško izrazim - iščem opcije, kako skalirati naš tip dela. Torej malo se umakniti nazaj in se ukvarjati z reševanjem pomembnega dela projektov. Drugi del, ki je pa tudi pomemben, pa rešiti s poslovnimi partnerji.