STROJNISTVO.com • Poglej temo - Organizacija dela pri projektih

Organizacija dela pri projektih

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Organizacija dela pri projektih

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.9.2024 10:58

Sicer forum ni zelo bran, kot opažam v zadnjih časih, ampak se vseeno obračam sem s čisto drugim tipom vprašanja, kot ponavadi.

Torej, velikost projektov na področju strojegradnje, ki jo krijemo je v zadnjih časih izredno zrasla in je vedno težje projekt na visokem nivoju pripeljati do konca. Govorim še o tem, da se kaj živi zraven, delati veliko zna vsak.
Tu govorim o zasnovi stroja, prečiščevanju konstrukcije, detajliranju, preračunih in tehnični dokumentaciji. Vmes je še komunikacija z nabavo, oddelkom avtomatizacije, izdelava navodil, itd. Niso to klasični slovenski "one time" projekti, ki ga narediš in potem "čau mare" in ga ne vidiš več.

Razmišljam, da bi obdržal samo ključen del, ki je zasnova stroja in potem komunikacija z nekom, ki bi prevzel koncept, da ga potem pripelje po mojih navodilih in z mojim sistemom do konca, s tem, da opravi večino dela.
Problem je, da takšnih podjetjih v Sloveniji ni, večina samo neki popoldanci, s katerimi si nimam veliko za pomagati. Zaposloval na takšnem nivoju zaenkrat ne bi, pa tudi če bi, bi to pomenilo preveliko ekipo, zato razmišljam o drugih možnostih. Bolj bi se obrnil na tujino, ker imam toliko potencialnih in takšnih projektov, da si lahko privoščim imeti za partnerje tudi podjetja severno od nas (Avstrija, Nemčija, itd.) in čez lužo (ZDA, itd.) in lahko dam jaz delo njim in ne kontra, kot je ponavadi.

Trenutno še ne bi veliko govoril o branži in za kaj se gre, ker to ni predmet debate. Ima kdo kaj praktičnih izkušenj glede reševanja takšnih sladkih problemov? Če se bolj podjetniško izrazim - iščem opcije, kako skalirati naš tip dela. Torej malo se umakniti nazaj in se ukvarjati z reševanjem pomembnega dela projektov. Drugi del, ki je pa tudi pomemben, pa rešiti s poslovnimi partnerji.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Organizacija dela pri projektih

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.9.2024 8:06

Ne bom ti pomagal. :(

Papirologija in poznavanje standardov je postalo zelo obširno, tako da verjamem, da je za "one man band" tega absolutno preveč. Če delaš na nekem ozkem področju, še gre, npr. splošna strojegradnja ja pa že precej obširna in moraš marsikaj poznati.
Na firmi opažam, da za papirologijo gre do 1/3 časa celega projekta, ali celo več, če je potrebno kaj na novo naštudirati, še kupiti kakšen standard ,....

Tako da se zgodi, da je konstrukter deklica za vse, od zasnove, izdelave načrtov, seveda prej, vmes in potem še papirologija (varnostne zahteve, standardi, ..., tehnična mapa z izjavami, testi, ..., navodila v tujem jeziku,...).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.9.2024 20:23

Jaz se samo s snovanjem in razvojem strojev v določeni branži ukvarjam, skoraj nič administrativne birokracije.
Pač imam željo obdržati zanimiv del posla - zasnova stroja in delno detajliranje, potem pa zaključek preko drugega biroja z mojo pomočjo.

Če bo Nemce pa Avstrijce ego požrl, da bi jim en Slovenec delo nosil, tudi po svoje razumem. Nekako iščem manjše inženirske biroje, ki bi pokrili, za kar mi časa in energije zmanjka. Mogoče se bom obrnil tudi malo proti Češki, Slovaški, Romuniji, itd.
Izziv je kako priti do pravih kontaktov. Tu rabim kakšen oprimek, potem naprej bom že sam.
Sredstva za kriti njihove storitve imam na razpolago. Kakor vem tudi Nemci in Avstrijci nimajo zelo visokih urnih postavk. Bi bilo pa za izkoristiti, če jih bo v avtoindustriji kriza zadela, ker bi znalo biti dovolj kadra na razpolago.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 25.9.2024 7:33

Glede na napisano ti želim veliko sreče. Mi smo sicer na koncu takšne verige(Proizvodnja, montaža mehanskih sklopov), ampak naši partnerji imajo ogromno dela prav s tem, mi se potem trudimo da vseskupaj naredimo do končnega roka. kot je fikus napisal, dokumentacija zagotovo vzame 1/3, pri kopleksnih projektih zagotovo polovico.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.9.2024 9:53

S časovnico za dokumentacijo se strinjam, samo je problem, ker ne prinese (večje) dodane vrednosti k izdelku, treba jo je pa narediti in kar naenkrat imaš ekipo 20 ljudi in konstatna nihanja na trgu. Nekako se tega "črnskega" dela vsi izogibajo(mo), ker je tudi težko priti do klasičnih risarjev, kot so obstajali včasih. Ker bi rad vsak posameznik napredoval, ko enkrat nariše 1000 risb in redko komu je do tega dela za celo življenje.

Bom videl, preverjam kontakte na tujem in pri nas. Lepo bi bilo, če bi kaj takšnega lahko zapeljali naprej, ne pa da samo čakamo severne od nas, da nam delo prinesejo...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.9.2024 14:02

gregi:
ti, jaz pa sem risar še s table A0... in rotringi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.9.2024 14:35

Vem Vili, vas je še nekaj takšnih. Samo količina dela je samo za tebe preveč. Čisto vsakega posebej pa ne bom usklajeval.

Pa ne vem če boš preveč vesel dela z mano, ker ti bom 95% stvari definiral - še kako moraš modelirati. Rabim bolj kakšen nepopisan A0 list. Oz. vsaj manj počečkan :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.9.2024 14:39

grega:
pridi ali pridem jaz pa se morda kaj dogoriva..., kaj je pa nepopisan A0, pa ne razumem popolnoma...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.9.2024 8:58

Tabula rasa?

nepopísan líst [papírja] knj., ekspr.; pren., navadno v povedni rabi
- brez globljih spoznanj, izkušenj
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.9.2024 9:16

Malo sem še fino nastavil, kaj potrebujem, da bo lažje razumeti:
- Iščem manjše ekipe, recimo 1 do 5 ljudi, ki že imajo nekaj izkušenj v strojegradnji. Drugo jih bom vpeljal.
- Nujno je, da se dela v Solidworks-u. Plus je poznavanje PDM sistema. Ekipo lahko oddaljeno povežem v svoj sistem.
- Nujna je tudi prilagoditev dela na naše standarde. Razložim več, ko bo kaj interesa.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 26.9.2024 9:17

Vso srečo ti želim... :wink:

Probal pred leti, pa se ni ravno obneslo :roll:
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.9.2024 9:47

Hvala za izkušnjo. Mogoče kaj informacij, kje se je zapletlo? Pridejo vedno prav. :lol: :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.9.2024 8:13

grega:
res hvala za kompliment...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.9.2024 8:58

Outsourcing, seveda, ideja stara kot človeštvo. Vsi delamo na tem ... :D - če se le da.
Ni ravno "sužnjelastništvo", če je le zadeva spodobno plačana.

Hudič je, kako zaščititi intelektualno lastnino. Če si že ravno razvil produkt in ga nameravaš izdelovati s kooperacijo, ji moraš pač posredovati podatke. Tudi ključne :lol: . Pa si tam ... ko te kasneje nek kitajec takole mimogrede na suho nasadi :lol:

Včasih smo rekli, da plasiraš izdelek in imaš npr. 5 let časa, da požanješ kar ti pripada, ker potem te že vsi popoldanci kopirajo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.9.2024 9:13

Ti problemi niso neznanka in so "rešeni" preko močnih odvetniških podjetij. Seveda imamo pa vsi svoje odgovornosti, v narekovajih sem pa napisal zato, ker vsi vemo kako se lahko tu stvari odvijajo. Zato pa sem napisal, da iščem manjše ekipe, kjer bom jaz definiral stvari, ki jih poznam in ker so na visokem nivoju, je kar težka, da jih bo kdo iz danes na jutri skopiral.

Kar se tiče pa konkurence, seveda se kopira. Zato pa bežimo z vsakim strojem en korak naprej, da smo skozi pred njimi. To je tudi razlog, da iščem pomoč za "lažji" del posla, ker samo tako sem jaz lahko skoncentriran na ključne stvari, kjer se ustvari največ in s tem tudi prednost.

Kopiranja niti ne jemljem več kot kopiranje. Da bi si kdo res nekaj novega izmislil, je že kar genij, niti več ne obstaja po moje. Je samo nadgradnja obstoječega in nekako vsi kopiramo in smo kopirani. Se premikamo pa naprej, proti bolj ali manj svetli prihodnosti. Na to pa nimam vpliva.

To je drugače razloženo s hipotezo Rdeče Kraljice v evoluciji:
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Queen_hypothesis
Nekako gre takole: Če hočeš obdržati prednost, se moraš skozi premikati naprej, posledica je pa, da obstaneš na mestu, ker se okoli tebe tudi vse premika naprej oz. napreduje. Torej šprintamo na miru.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost