STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako rebričiti les - priprava za rebričenje

Kako rebričiti les - priprava za rebričenje

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.3.2009 21:41

Alu.pro napisal/-a:Tole bi lahko te utore delal na stružnici, preprosto s pomočjo potisne sile konička. Nekdo bi ti na cnc-ju zrezkal orodje iz okroglega surovca, tak oda bi ostali nekakšni noži trikotni z vedno več mesa (stopnice). Prej bi še pa vzel en star sveder, in ga odrezal ter privaril na ta surovec. Tako bi s pomočjo konička odrezal v eni potezi utore ven. to sem prepričan da bi šlo, bilo bi popolnoma estetsko, racionalno in zelo hitro. nekaj sekund. upam da imaš predstavo kaj mislim... :o

Na takšen način kot predlaga gospod janez03? Z matrico?

Ali mislite, da bi se utori zarezali ali vtisnili?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 8.3.2009 21:45

Vbistvu lahka bi rekel temu matrica....to bi pa seveda ven odrezalo...bom poskusil bolj nazorno prikazati...(na hitro pa še na prenosniku bolj težko ker mi trokira sem narisal idejno zasnovo.)Za vpenjanje uporabiš MK od svedra, gor navariš okrogel profil, nekdo ti na cnc ven porezka da skozi okoli po obodu nastanejo stopničasti trikotniki(pazi stopničasti! da postopoma odrezuje ven les), ti bodo postopoma in brez težav ob tem ko boš vrtel koniček odrezali ven utore. Upam da nimaš preveč različnih fi-jev, sicer ni racionalno, drugače si pa upam trditi da je.
Slika

Upam da je ideja razumljiva, sicer nisem delal stopničastega triktnika, in pa jih množil po obodu. ker mi preveč trokira računalnik, pa upam vseeno da razumeš idejo.
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.3.2009 22:19

Hvala za idejo!
Razumem, verjetno bi res takole delovalo. Glede različnih premerov je še vse stvar dogovora, pa tudi za začetek imam 150 takšnih komadov, tako da ne vem če bi se splačala izdelava takega orodja, ker bi bilo verjetno precej drago, potem pa če bi bile serije večje je pa to do sedaj najboljša rešitev :wink: ...

Jutri bom poskusil kako bi se obneslo, če bi segrel mrežo in po njej s pritiskom zakotalil ta obdelovanec, pomojem bi moralo delovati.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 9.3.2009 17:57

Sem poskusil povaljati po segreti mreži, pa se super obnese, tudi če se les namoči, se ne napne nazaj, pa še menda (za lepoto nimam ravno smisla, zame je pač to kič) vžganina naredi lep vzorec...

Sedaj me pa zanima kako bi naredil nekakšno mrežo, ki bi morala biti dobro segreta. Za preizkus sem vzel neko mrežo, jo položil na kamnito ploščo, z brenerjem segrel (glede na barvo bi rekel na 300-400°C) ter po njej s pritiskom povaljal les...
Težava je v tem, da so žice v mreži tanke, zato se hitro ohladijo in so bili tisti zadnji utori že slabo vžgani...

Sam sem razmišljal v tej smeri:
to mrežo bi privaril na neko jekleno ploščo, ter vse skupaj postavil nad plinski gorilnik ali pa na električni kuhalnik... Ima kdo še kakšno boljšo idejo?

Ali se da kje dobiti že narejeno mrežo iz samo vzporednih palčk debeline 1,5 - 2mm z razmikom cca 8mm ?

Glede gorilnika sem mislil nekaj takega:
http://www.ideo.si/?k=art&kat=544&art=9000
Mreža pa takole:
Slika
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 9.3.2009 19:57

Bukev je zelo trd les in če bi uporabil zobnik kot si razmišljal med prvimi posti bi se ti les na koncu krušil po letnicah.

Ali mora biti izdelek nujno iz bukve ali lahko uporabiš tudi drugi les, jaz ti priporočam lipo, ki je zelo mehka in bi jo z vrtečim se zobnikom lepo obdelal in se tudi nebi krušila.

Ideja z izžiganjem ni slaba samo potem bi les postal črn okoli in okoli ne samo v zarezi, postopek pa bi bil zelo počasen napram zobniku, eventuelno bi lahko izžigal lipo, pri bukvi bi bili večji problemi, ker kot sem že povedal je les zelo trd in bi ga kar nekaj časa izžigal.

Jaz ti priporočam lipo, in vrteći se zobnik.
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 9.3.2009 20:28

Si pomislil da bi grel zobato letev, in po njej povaljal, namreč na njo bi lahka imel skozi priključen izvor toplote (nek grelec recimo), samo jepa res, da rabiš veliko silo, kar pa z navadni povaljanjem ne dosežeš...zanimiv problem imaš :D
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 9.3.2009 20:47

Saj takšni problemi so mi izziv :lol:

Pomojem vas je zavedla slika tega komada, te vdolbine so globoke 1-2mm...
Poskusil sem z vžiganjem in ni potrebna velika sila (malo pritisneš na obdelovanec ko ga pokotališ po segreti rešetki)... tudi bukev se je lepo vžigala...

@čopi: ni problem v tem, da se samega rebričenja ne bi dalo izvesti kot pri kovinah, ampak da bi ob stiku z vodo te udolbine "izginile"...

@Alu.pro: sem mislil tudi na zobato letev, samo se mi zdi taka plošča kot sem narisal kar v redu, me pa zanima kakšen grelec imate to v mislih, da bi ga priključil?

Pa še to me zanima, če se dobi že kakšna taka narejena mreža (kot je na sliki), da bi jo samo še privaril na ploščo...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Glede rebričenja

OdgovorNapisal/-a petkovar » 9.3.2009 21:52

Žerjavar napisal/-a:
kako se "izide" da se po enem krogu profil ne "zamakne
Izide se ti zgolj slučajno.

Da bi se ti vedno izšlo, moraš imeti orodje in obdelovanec gnan, med njima pa točno določeno razmerje.

Zdravo!

Če bo imel ta "nicomajstr" v držalu fiksno vpet nek zobnik, samo da bo prosto vrteč, kot je tolmačil in z nekimi obrati vrtil ta obdelovanec se bo rebričenje ujemalo, in globje ko bo šel bo korak rečbričenja isti (zobnik bo šel po svojih prejšnjih sledeh)spremenila se bo le hitrost orodja (zobnika).

Lep dan!
petkovar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 9.3.2009 21:53

Točno kakšno funkcijo bi imel ta izdelek oz. za kaj se bo uporabljal in zakaj bo v stiku z vodo?
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 9.3.2009 21:54

No pa še moja ideja za tvoj problem. Sicer ni najbolj poceni in ne garantiram da je izvedljiva :D , ker bi bilo treba na žico odrezat, zakalit rezilca in jih nekako nabrusit. Pa tudi nevem kako bi se obneslo kaljenje rezilc saj bi morala imeti debelino manj kot 1mm glede na tvoje zahteve.

Slika

Slika

Lesen surovec potisneš skozi to matrico in rezilca izrežejo kanale.

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 9.3.2009 22:10

Dobra ideja, rezilo izrežeš s pomočjo žične erozije. Ubistvu trikotniki so lahko polni, saj ne gre za nevemkakšne globine cca 1,5mm. Mislim da bi bila zadeva od t eclipsa izvedljiva in funkcionalna.
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 9.3.2009 22:14

@čopi: pomojem tega ne smem povedati... ko bom pa lahko, pa bom :wink:

@T_Eclipse, hvala za idejo, čeprav se mi zdi že kar "zlatarska", pa tudi težava je, da bi potem moral imeti za vsak premer tak krog in bi nazadnje vse skupaj naneslo toliko stroškov, da bi bilo ceneje narediti nek šeping s koračnim motorjem...

Dobra ideja, rezilo izrežeš s pomočjo žične erozije. Ubistvu trikotniki so lahko polni, saj ne gre za nevemkakšne globine cca 1,5mm. Mislim da bi bila zadeva od t eclipsa izvedljiva in funkcionalna.

Sta že dva predhodnjika to predlagala pa se mi nekako zdi da bi les razcefralo (pri serijski proizvodnji verjetno pazijo na izbiro lesa, vlago itd...) Takšna ideja kot jo je predlagal T_Eclipse pa bi se verjetno bolje obnesla (ker zareže) , samo je pa izdelava orodja čisto prezahtevna.
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 9.3.2009 22:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Glede rebričenja

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 9.3.2009 22:19

petkovar napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:
kako se "izide" da se po enem krogu profil ne "zamakne
Izide se ti zgolj slučajno.

Da bi se ti vedno izšlo, moraš imeti orodje in obdelovanec gnan, med njima pa točno določeno razmerje.

Zdravo!

Če bo imel ta "nicomajstr" v držalu fiksno vpet nek zobnik, samo da bo prosto vrteč, kot je tolmačil in z nekimi obrati vrtil ta obdelovanec se bo rebričenje ujemalo, in globje ko bo šel bo korak rečbričenja isti (zobnik bo šel po svojih prejšnjih sledeh)spremenila se bo le hitrost orodja (zobnika).

Lep dan!

Ja splošno je tako logično, samo kako se pa izide potem med zadnjim in prvim utorom ? Ker tukaj lahko pride do zamika...

Glede same teme je pa tako, da sem se odločil da bom naredil kar tako z vžiganjem (poceni, kompletno lahko naredim sam, v redu rezultat), samo zanimajo me še predlogi kako to plato greti...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 9.3.2009 23:40

Namesto bukve poskusi z lipo
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stanislav » 10.3.2009 15:41

Uporabi že izdelane surovce (poskobljane palice,katere ti iz dela mizar na rezkarju).Pri obdelavi pa jo vpenjaj v stročnico.Nato pa daj v boben brušenje .

Stanislav
stanislav
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost