dober začetek napisal/-a:Pozdravljeni
imam izdelek, narejen tudi prototip, ni nekaj bogve kaj zato patenta ne bom vlagal, pa tudi ni še 100% dodelan.
Neki podjetnik ki se ukvarja s podobnimi zadevami mi je ponudil da mi pomaga izdelek spraviti na trg..
ker me malo skrbi da mi "ukrade" idejo v kolikor mu predstavim prototip, me zanima kako to poteka v praksi, kako se lahko "zaščitim"?
Glede na moje izkušje bi rekel takole, pozabi na vse, ali pa se tega posla loti resno!
Če se odločiš narediti posel iz svoje ideje, potem imaš tri izbir, A. najdeš podjetje s katerim skleneš pogodbo o razvoju izdelka, in izdelek narediš pod njihovo streho, B. izdelek narediš pod svojo streho in ga potem prodaš podjetju, C. proizvajaš sam (z ali brez patenta).
V primeru A. moraš biti strokovnjak iz področja konstruiranja in oblikovanja izdelka in zelo dober poznavalec področja ideje, torej poznati moraš uporabnika kot kupca oziroma trg. Če to nisi, boš težko skelnil pogodbo z podjetjem ki že ima obilo znanja iz razvoja in trga podobnih izdelkov, torej moraš biti z znanjem vsaj na njihovem nivoju oziroma na višjem. Prednosti te opcije so da ti ni treba skrbeti za razvojne stroške patentne prijave, ker bodo sami poskrbeli za to, pa še plačan boš za svoje razvojno delo, poleg tega ti pripada še določen procent od prodaje (poiščeš vedno le največja podjetja iz področja tvoje ideje, ki imajo vse potrebno znanje za izpeljavo celotnega procesa).
V primeru B. pa se izvedba močno oteži, ker moraš poskrbeti sam za cel kup korakov, ki morajo biti pravilno izbrani glede na tip projekta, in jih je potrebno v celoti izpeljati profesionalno, ker sicer je verjetnost da boš imel kaj od tega, razen velikih stroškov, minimalna!
Vse kar si zgoraj napisal je popolnoma mimo in nima nobenih možnosti za uspešno treženje produkta. Kot prvo tržiš lahko le patentno zaščiten produkt, z delujočim prototipom, ki mora biti čimbolj dovršen (manj kot je neznank lažje boš izpeljal posel). Če nisi strokovnjak iz področja konstruiranja in oblikovanja, potem moraš najti nekoga ki bo to delo opravil za plačilo ali delež od posla. Če nisi strokovnjak iz področja trga za katerega je produkt namenjen, potem pozabi na vse, ker ne veš kaj in za koga delaš.
Pripeljati razvoj do točke patentiranega funkcionalnega prototipa, ki je oblikovno in uporabniško dovršen izdelek, zahteva finančna sredstva znanje in čas. Če nimaš sam denarja potem moraš poiskati investitorja. Za to da ga boš lahko prepričal potrebuješ poslovni načrt, ker bo jasno razvidno kakšen je potenciala izdelka in s tem posla! Poslovni načrt je ključen korak tudi za kasnejšo uspešno prodajo patenta, saj boš z njim zagovarjal odkupno ceno, če tega nimaš, potem ti bodo v sekundi nasuli cel kup argumentov zakaj tvoj produkt ni vreden tega denarja kot ga zahtevaš, in ti ne boš imel kaj reči na to, ker ne boš imel protiargumenta.
Patentna zaščita je spet problematika za sebe, priporočam agencijo iz nemčije ali avstrije, ker ti naši nimajo pojma (v socializmu je bil inovator nebodigatreba in v Sloveniji smo še vedno v socializmu

, torej takoj štatrati na evropski patent, kjer ti bodo že po pol leta povedali kakšne so možnosti da bo prijava patentibilna (če nimaš tega podatka prodajš meglo, verjeli ti bodo le če je inovacija očitna in če boš bil prepričljiv z poznavanjem patentov ki se dotikajo tvojega).
Če je vse to preveč za tebe (pa nisem napisal vsega:) potem lahko probaš na srečo, če nisi porabil leta na razvoju in če izdelek nima nevem kakšnega potenciala da bi ga bilo škoda zafurat, potem ne boš imel kaj izgubiti tudi če gre vse po vodi. Iskanje zaslužka z patenti je kot iskanje zlata, več kot boš imel znanja in denarja za tehnologijo, večje bodo možnosti da boš imel kaj od tega. Srečno!