STROJNISTVO.com • Poglej temo - predstavitev inovacije

predstavitev inovacije

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Re: predstavitev inovacije

OdgovorNapisal/-a dober začetek » 18.12.2018 20:12

Pozdravljeni

Sem prebrau vso solato ki ste jo napisal, se strinjam z večino, nekdo je napisal, če je ta ideja edino kar imam bo umrlo, imam prototip ki mi dobro služi in mi je olajšau življenje. lastne proizvodnje se ne bi lotevau, ker spet rabim pomoč, nimam znanja na področju "zadostiti zakonodaji" ker je izum recimo da za pripravo "hrane" je najverjetneje še bolj komplicirano.
nimam pa se namena spravljati v 5000-10 000 eur težke patente ali "predpatente", ker samo zadevo cenim dosti nižje, odstopil bi jo tudi kakšnemu podjetnemu človeku v zameno za %

hvala za vaša pojasnila
če nemoreš z glavo skoz zid ti bo čelada pomagala
dober začetek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 21.12.2018 8:50

Tisto sem napisal zato, da preokrenem misli v pravo smer.
dober začetek napisal/-a:Pozdravljeni
odstopil bi jo tudi kakšnemu podjetnemu človeku v zameno za %

To bi bila v tem primeru najboljša možnost zate. Predlagam da se vključiš tudi v promocijo in prodajo. S tem boš prodal ne samo idejo, % boš celo fizično zaslužil. Izdelek pa tako ali tako ti najbolje poznaš.
Sem sodeloval, pri kar nekaj tovrstnih projektih in vedno se je na koncu zataknilo pri prodaji. Predlagam ti tudi da sam vodiš nulto serijo izdelave, ker se bodo zagotovo še pokazale kakšne pomanjkljivosti.
Mislim, da je tu na forumu veliko podjetnih, ki bi bilo pripravljeno investirati v obetaven projekt. Mednje sodim tudi sam. Vendar bo vsak imel svoje pogoje sodelovanja. Investitorja moraš prepričati, da je tvoja ideja boljša od njegovih, da bo pripravljen vložiti svoj čas in denar vanjo. Če si pripravljen narediti vsaj to potem ideja mogoče ima prihodnost.
Pa srečno.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33gogo » 23.12.2018 15:06

dober začetek napisal/-a:Pozdravljeni

imam izdelek, narejen tudi prototip, ni nekaj bogve kaj zato patenta ne bom vlagal, pa tudi ni še 100% dodelan.
Neki podjetnik ki se ukvarja s podobnimi zadevami mi je ponudil da mi pomaga izdelek spraviti na trg..

ker me malo skrbi da mi "ukrade" idejo v kolikor mu predstavim prototip, me zanima kako to poteka v praksi, kako se lahko "zaščitim"?

Glede na moje izkušje bi rekel takole, pozabi na vse, ali pa se tega posla loti resno!

Če se odločiš narediti posel iz svoje ideje, potem imaš tri izbir, A. najdeš podjetje s katerim skleneš pogodbo o razvoju izdelka, in izdelek narediš pod njihovo streho, B. izdelek narediš pod svojo streho in ga potem prodaš podjetju, C. proizvajaš sam (z ali brez patenta).

V primeru A. moraš biti strokovnjak iz področja konstruiranja in oblikovanja izdelka in zelo dober poznavalec področja ideje, torej poznati moraš uporabnika kot kupca oziroma trg. Če to nisi, boš težko skelnil pogodbo z podjetjem ki že ima obilo znanja iz razvoja in trga podobnih izdelkov, torej moraš biti z znanjem vsaj na njihovem nivoju oziroma na višjem. Prednosti te opcije so da ti ni treba skrbeti za razvojne stroške patentne prijave, ker bodo sami poskrbeli za to, pa še plačan boš za svoje razvojno delo, poleg tega ti pripada še določen procent od prodaje (poiščeš vedno le največja podjetja iz področja tvoje ideje, ki imajo vse potrebno znanje za izpeljavo celotnega procesa).

V primeru B. pa se izvedba močno oteži, ker moraš poskrbeti sam za cel kup korakov, ki morajo biti pravilno izbrani glede na tip projekta, in jih je potrebno v celoti izpeljati profesionalno, ker sicer je verjetnost da boš imel kaj od tega, razen velikih stroškov, minimalna!

Vse kar si zgoraj napisal je popolnoma mimo in nima nobenih možnosti za uspešno treženje produkta. Kot prvo tržiš lahko le patentno zaščiten produkt, z delujočim prototipom, ki mora biti čimbolj dovršen (manj kot je neznank lažje boš izpeljal posel). Če nisi strokovnjak iz področja konstruiranja in oblikovanja, potem moraš najti nekoga ki bo to delo opravil za plačilo ali delež od posla. Če nisi strokovnjak iz področja trga za katerega je produkt namenjen, potem pozabi na vse, ker ne veš kaj in za koga delaš.

Pripeljati razvoj do točke patentiranega funkcionalnega prototipa, ki je oblikovno in uporabniško dovršen izdelek, zahteva finančna sredstva znanje in čas. Če nimaš sam denarja potem moraš poiskati investitorja. Za to da ga boš lahko prepričal potrebuješ poslovni načrt, ker bo jasno razvidno kakšen je potenciala izdelka in s tem posla! Poslovni načrt je ključen korak tudi za kasnejšo uspešno prodajo patenta, saj boš z njim zagovarjal odkupno ceno, če tega nimaš, potem ti bodo v sekundi nasuli cel kup argumentov zakaj tvoj produkt ni vreden tega denarja kot ga zahtevaš, in ti ne boš imel kaj reči na to, ker ne boš imel protiargumenta.

Patentna zaščita je spet problematika za sebe, priporočam agencijo iz nemčije ali avstrije, ker ti naši nimajo pojma (v socializmu je bil inovator nebodigatreba in v Sloveniji smo še vedno v socializmu ;), torej takoj štatrati na evropski patent, kjer ti bodo že po pol leta povedali kakšne so možnosti da bo prijava patentibilna (če nimaš tega podatka prodajš meglo, verjeli ti bodo le če je inovacija očitna in če boš bil prepričljiv z poznavanjem patentov ki se dotikajo tvojega).

Če je vse to preveč za tebe (pa nisem napisal vsega:) potem lahko probaš na srečo, če nisi porabil leta na razvoju in če izdelek nima nevem kakšnega potenciala da bi ga bilo škoda zafurat, potem ne boš imel kaj izgubiti tudi če gre vse po vodi. Iskanje zaslužka z patenti je kot iskanje zlata, več kot boš imel znanja in denarja za tehnologijo, večje bodo možnosti da boš imel kaj od tega. Srečno!
33gogo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 23.12.2018 21:25

Ali greš na kak sejem v nemčijo predstavit idejo.

Ko boš prišel nazaj domov, boš pa lahko že naročil iz aliexpressa :D
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.12.2018 9:27

citat:
Ko boš prišel nazaj domov, boš pa lahko že naročil iz aliexpressa :D

in si zmagal..., jesss :D :o, kupiš pri njih in tržiš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a juredr » 8.4.2020 10:35

Zdravo,
glede na to, da gre za podobno vprašanje o patentnih zastopnikih, se še jaz obračam na vas. Razvil sem namreč produkt, ki omogoča nadzor nad porabo orodja v proizvodnjah, sedaj pa se zanimam za njegovo patentiranje, najprej v Sloveniji, nato v EU. Produkt veliko obeta, zato bi se tega rad lotil pravilno. Glede na to, da se cene patentnih zastopnikov kar precej razlikujejo, me zanima koga priporočate. Vesel bi bil delitve vaših izkušenj z zastopniki (npr. Item, Patentni biro AF, Ketner itd.) ter vaših nasvetov.
juredr
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 13.4.2020 22:53

Napisal/-a juredr » 8.4.2020 10:35
Zdravo,
glede na to, da gre za podobno vprašanje o patentnih zastopnikih, se še jaz obračam na vas. Razvil sem namreč produkt.......

Tudi jaz imam produkt, ki ima odlične lastnosti(sesalni agregat za centralno sesanje v stanovanjski hiši) v primerjavi z obstoječimi na svetu: posesaš po sobi lahko fini prah od brušenja jubolina kadar beliš, kamenje in pesek, pepel,žaganje,tudi malo vode ne škodi, listje po dvorišču......, hišni prah pa brez čiščenja filtra lahko sesaš več kot pol leta. Filtriran izpuh je speljan iz hiše. Včasih ga izklopim, ker kaj dodam (prvi model sem naredi in vgradil leta 1988, kosem še gradil hišo, in je žena kasneje hitro zakurila motorja), in pokažem naj uporabijo običajnega prenosnega, pa se družinski člani oglasijo, da se bodo pritožili zaradi človekovih pravic...
Sem hotel patentirat vsaj rešitev , ki omogoča ogromno sesalno moč, izmerili so mi jo prijatelji v Domelu. Sem že pripravil dokumete, pa sem se hitro premislil, ker bi bilo to enako, kot bi kazal sliko slečene moje punce po internetu..
Kje so bile ovire:
1.Sem vprašal prijatelja, ki je vodil oddelek za podeljevanje CE znaka za celoten izdelek, pred 5 leti je rekel 20000EUR, sedaj pravi 60000EUR za podelitev znaka CE.... Ne bi se upal prodati izdelka brez CE znaka.
2. V začetku nisem bil siguren, če bodo standardni Domelovi sesalni agregati zdržali v posebnih pogojih (sedaj štirje že 15 let delajo). Izdelek je prodan, ko dobiš plačanega in ga potem ne dobiš nazaj v reklamacijo...
3.Ideja je še prevozna-prenosna izpeljanka za malarje, zidarje, parketarje, strugarje, rezkalce.......
Plan:
V Trbovljah imajo inkubatorski center, kjer take zagnanosti kot tam še nisem videl, ustanovil ga je DEWESOFT Trbovlje(lastnik sin moje kolegice in kolega s FS), se grem pogovorit, da izdelek ne umre skupaj z mano.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 17.4.2020 17:59

Večje hiše imajo že več desetletij centralni sesalec, tako da samo cev priklopiš na priključek in sesaš. V vsaki sobi je en ali več priključkov.
Tako da ni to nobena inovacija. Reinovacija?

Pa to da dobiš CE znak je 1 teden dela. Če tvoj kolega hoče 60k€, ti jaz naredim za 30k€.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 21.4.2020 20:28

Prvi, ki se je v Sloveniji ukvarjal z vgradnjo centralnih sesalnih sistemov je bil gospod Primož Tavčar iz Notranjih Goric. Proizvajal je vtičnice in doze za vzidavo, sestavljal sesalne cevi in tudi montiral. Jaz imam še vedno v uporabi njegove izdelke vse od l.1988. Kot sesalni agregat pa je uporabljal predelan industrijski sesalnik Progres, ki pa je imel premajhno sesalno moč in slabo fitriranje. Zato sem si takrat sam naredil agregat za centralni sesalni sistem in ga leta izpopolnjeval in dva podaril svojima prijateljema in enega zadnjega najbolj dodelanega, sinu. V svetu je veliko proizvajalcev CSS, njihovi izdelki so na našem trgu. Nihče nima pa tako postavljenih motorjev (kar naj bi bila inovacija), kot jih imam jaz, kar pa je bistvena prednost: ima veliko sesalno moč: P=A.p.v (W), A= površina sesalne odprtine, p=podtlak v sesalni odprtini, v=hitrost sesanega zraka. Jaz sem povečal sesalni tlak in s tem posledično hitrost in količino zraka, kar je bistvo za učinkovito sesanje smeti .
Kar se tiče pa CE znaka, ga moraš imeti potrjenega od uradne ustanove, pri nas ga podeljuje SIQ Slovenski inštitut za kakovost in meroslovje: https://www.siq.si/wp-content/uploads/2020/01/CP206.pdf. Dajo ti pripombe, popraviš, pripombe..., vsak cikel plačaš.
Lahko se tudi zlažeš, da ga imaš=napišeš na izdelek CE, če pa se zgodi kakšna nesreča, ti pa advokati in sodnija potegne hlače z riti.
Se je zgodilo mojemu prijatelju, da je vgradil plinska sevala brez dimnikov na strop odprtega lokala, kasneje pa je oštir lokal zaprl z neprodušnimi stenami (takrat se vgradi sevala z dimnikom) in posledično pri nekem druženju penzionistov so nekateri popadali na tla. Prijatelj ni mogel dokazat, da ni kriv za zaprtje prostora in ga je zavarovalnica tožila kot osebo zaradi malomarnosti. Vse premoženje je prepisal na sorodnike, drugače bi ostal brez gat.
Nisem vedel, da imajo v Sloveniji pooblastila za podeljevanje znaka ustreznosti CE več podjetij ali posameznikov.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.4.2020 5:19

Nihče nima pa tako postavljenih motorjev (kar naj bi bila inovacija), kot jih imam jaz, kar pa je bistvena prednost: ima veliko sesalno moč: P=A.p.v (W), A= površina sesalne odprtine, p=podtlak v sesalni odprtini, v=hitrost sesanega zraka. Jaz sem povečal sesalni tlak in s tem posledično hitrost in količino zraka, kar je bistvo za učinkovito sesanje smeti .
Le majhna pripomba: Sesalna moč je podana z močjo motorja in obliko turbine. To lahko povečuješ le neznatno z večjimi cevmi, da bodo izgube zaradi pretoka manjše.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 22.4.2020 8:17

Imate prav. Problem pri centralnih sesalnikih je ta, da je sesalna cev zelo dolga v primerjavi s cevmi na prenosnih sesalnikih, da lahko dosežeš vsa mesta po hiši, jaz imam eno posebno 9m dolgo( da lahko čistim po dvorišču), sta mi jo odstopila moja nekdanja sodelavca, ki sta ustanovila Hilo(vodno filtrirani sesalniki). Da je cev gibka, je izoblikovana iz zaporedja mehov, ki vsak posebej povzroča dušenje pri veliki hitrosti zraka, skratka v gibki cevi so velike tlačne izgube. Ta cev od Hile ima svetli premer okrog 30mm in imaš z njo občutno manjši sesalni učinek, kot z običajno cevjo, sicer par metrov krajšo s premerom okrog 34mm.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost