STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pridobivanje energije

Pridobivanje energije

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.12.2012 12:02

Pnevmatski sistemi, ki delujejo po principu generator (kompreseor) - motor (cilinder) imajo zelo slab izkoristek. Voži se veliko več energije, kot se pridobi koristnega dela. Ekonomsko jih nima smisla uporabljati, se pa jih uporablja iz posebnih razlogov (ni eksplozivno, je enostavno in poceni, ....).

Čim si v napravo vključil pnevmatiko, si znižal izkoristek.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 4.12.2012 16:55

ljubohor napisal/-a:Ja,in,kaj jaz trdim,da se vrti!Končno sva bližje.Saj jaz ne trdim,da mi zrak v posode pride ne vem od kod.Zdaj pa še nekaj razjasnima,Koliko energije rabim,da spravim zrak 3 m. globoko v vodo,po cevi,fi 15mm,z nadtlakom 0,5 bar-a in pretokom 0.005m3/s?Kar pa se tiče delujočega prototipa,pa si oglejte,to temo od začetka.Lep pozdrav L.

Aha, zdaj se res zastopiva. Torej je problem le še v naslovu teme. "Pridobivanje energije" je svetlobna leta daleč od te tematike. Primeren naslov bi bil "Pridobivanje dela iz energije" ali še boljši, brez zamere, "Zapravljanje energije".
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.12.2012 17:56

delo je: delo = sila * pot
moč je: moč = sila * hitrost

v tvojem primeru en korc izpodrine 15 l to je "sila" 150 N, v vodi, za sam pogon kompresorja bi morala biti hitrost v vodi ~2 ms-1, to je kar nekaj, če imaš 10 korcev, 0.2 ms-1, ma se mi ne da, nadaljuj sam, kje so vsi hidrodinamični upori, pa ostali upori, bla bla bla, ma probaj pa bomo videli, brez bilance energij ne bo šlo, če bo ta "ketna" vrtela sama sebe bo še v redu, ne pa, da bi še kaj poganjala
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 4.12.2012 20:37

Hvala lepa obema za komentar in izračun.Ne bom več filozofiral.Ko bo kaj novega se javim.S spoštovanjem L.
Celo življenje se učimo,nazadnje nevedni umremo.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 5.12.2012 6:44

:D
Ljubi ljubohor, kaj ko bi upošteval vsaj osnovnošolsko fiziko?

"""s prostornino 0.015m3, napolnjeno z zrakom z atmosferskim tlakom v vodi s temperaturo 5 stopinj celzija,ko se dviga iz treh metrov globine """

Z atmosferskim tlakom boš izpihal vodo iz kante na 3 m globine? Aja, mogoče pa v Roschevi "energizovani vodi, v kateri ima vodik 2 elektrona", ni hidrostatičnega tlaka? Malce nerodno je, da potem tudi vzgona ni?

Nadaljuj, imenitno se zabavam.
In razsvetli nas, kakšno veliko vlogo ima pri tem temperatura vode?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 5.12.2012 7:37

Slavcr napisal/-a::D
In razsvetli nas, kakšno veliko vlogo ima pri tem temperatura vode?

Ima, ima, ...pri 5 stopinjah celzija se približuje največji gostoti. Verjetno mora v kadi tako bit...da vse lažje teče.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 5.12.2012 17:52

ljubohor napisal/-a:Ja,in,kaj jaz trdim,da se vrti!Končno sva bližje.Saj jaz ne trdim,da mi zrak v posode pride ne vem od kod.Zdaj pa še nekaj razjasnima,Koliko energije rabim,da spravim zrak 3 m. globoko v vodo,po cevi,fi 15mm,z nadtlakom 0,5 bar-a in pretokom 0.005m3/s?Kar pa se tiče delujočega prototipa,pa si oglejte,to temo od začetka.Lep pozdrav L.
Saj sem že mislil,ne odgovoriti,na vajine provokacije,pa si ne morem pomagati.Ne vem,če ne berete postov,ali jemljete stvar iz konteksta?Kar se polnjenja in tlaka tiče je ,še enkrat zgoraj,5 stopinj Celzija pa zaradi tega,ker ima voda v rezervoarju oz.cisterni toliko.Drugače pa ja,je potreben samo atmosferski zrak za polnjenje posod.L.p.L.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.12.2012 18:11

atmosferski tlak, kaj ti bo napolnil, na tega pozabi ta je nula, manometer kaže nulo (nadtlak), čeprav je en bar, tega kaže barometer (absolutni), no s tlaki je kar nekaj komplikacij..., poglej na google, absolutni tlak, atmosferski tlak, podtlak, nadtlak..., v hidrostatiki velja vsaj mislim: tlak (nadtlak) = gostota medija * višinska razlika * zemeljski posp., po kraut-u
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 5.12.2012 18:18

Vem,ja,da atmosferskega tlaka ne morem spraviti na globino treh metrov,zato sem napisal,zrak z nadtlakom 0.5 bar.L.p.L.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 7.12.2012 19:28

www.bion.si/.../Analiza%20RR%20OV%20Energeti..Ali ste že videli ,to analizo,katere naročnik je bila vlada RS?Res je že stara,ampak zanimiva.Če Vam je,si jo oglejte!Ali vtipkajte v iskalnik, "Novi nekonvencionalni viri energij poročilo za posamez... L.p.L.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 2.1.2013 19:48

Lep pozdrav vsem skupaj,vbadam se s težavo in sicer nikakor ne morem ugotovit teoretično, koliko je dejanski tlak v posodi visoki 10m +1m praznine z podtlakom 0.1bara, neka teorija mi govori da bi bil tlak na globini 10 metrov 1.1bara
Posoda je hermetično zaprta višina 11m dolžina 5m in širina 2m,medji v njej je voda
Lp.
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.1.2013 20:31

koliko je dejanski tlak v posodi visoki 10m +1m praznine z podtlakom 0.1bara,
Teoretično praznina (vakuum)na širšem področju zemeljskega površja ni možna. Če v nekem prostoru ni drugega, je vsaj nekaj zraka.
- Ali z podtlakom 0,1 bar misliš, da ima zrak v vrhu posode z vodo za 0,1 bar nižji tlak kot zrak okrog posode?
- Ali bi rad ugotovil tlak (vode) na dnu posode? Pri tem misliš na absolutni tlak ali na relativni (koliko več, kot zunanji zrak)?

Po vsej verjetnosti (slabo definirano vprašanje) bo odgovor 0,9 bar.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 2.1.2013 20:57

Žerjavar napisal/-a:
Teoretično praznina (vakuum)na širšem področju zemeljskega površja ni možna. Če v nekem prostoru ni drugega, je vsaj nekaj zraka.
- Ali z podtlakom 0,1 bar misliš, da ima zrak v vrhu posode z vodo za 0,1 bar nižji tlak kot zrak okrog posode?
- Ali bi rad ugotovil tlak (vode) na dnu posode? Pri tem misliš na absolutni tlak ali na relativni (koliko več, kot zunanji zrak)?

barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 3.1.2013 0:08

barka2402 napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:

Verjetno še tukaj manjka kakšen pripis...
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 3.1.2013 10:29

Pozdravljeni
Pa dajte,no človeku izračunat,tlak v posodi z navedenim volumnom in tlakom.Mislim,da Vam ne bo težko z Vašim znanjem.Po moje,je tlak v posodi odvisen od marsičesa.Ali je odprta in deluje nanjo absolutni atmosferski tlak,potem se ve,da tlak na vsakih 10 m.globine zraste za 1 bar.Će je zaprta in je v posodi absolutni atmosferski tlak,dobimo zopet enak tlak,ki naraste na vsakih 10 m.globine za 1 bar.Če je v posodi podtlak se verjetno tlak v posodi zmanjša za vrednost podtlaka,ravno tako se tlak v posodi poveča,če večamo nadtlak.To pomeni,da,če ustvarimo v posodi,ki jo je navedel gospod,ki je zastavil vprašanje 1,1 bar-a podtlaka,voda ne bo iztekala iz posode,če naredimo na dnu luknjo.Će podtlak še povečamo bo skozi luknjo na dnu začelo sesati zrak,dokler tlak v posodi ne bo zrasel,na 1.1 bar-a.Mater sem pameten,a,ne?L.p. L.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost