STROJNISTVO.com • Poglej temo - Patenti

Patenti

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Patenti

OdgovorNapisal/-a KLAN » 27.6.2005 22:42

Pozdravljeni, zanima me kako je s patentiranjem.Imam 3 stvari, ki bi jih rad patentiral,pa me zanima, kako poteka postopek in predvsem koliko stane patent na področji EU in ZDA.
Lep pozdrav!
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a Coyote » 27.6.2005 23:34

Lep pozdrav!

Verjetno si že prebrskal internet, ampak vseeno. Sicer nisem nek poznavalec tega problema, sem pa že nekaj slišal o teh patentih.

Greš lahko na kako patentno pisarno (npr. patentna pisarna na Čopovi 14 v Ljubljani), ki te zastopajo na uradu za intelektualno lastnino.

Največ boš pa izvedel na strani urada RS za intelektualno lastnino:
http://www.uil-sipo.si/GlavaS.htm

Cena? Po mojem mnenju je precej vrtoglava za posameznika. V EU se recimo cene PROGRAMSKIH patentov gibljejo tudi do 100.000 €. Po mojem cene patentiranja tehničnih izumov ne odstopajo preveč.

Na fakulteti nam je nekoč govoril nek profesor, da naj se bojmo patentov. Obstaja namreč možnost, če se bo tvoj patent zdel kaki večji firmi v redu, ga bo preprosto enkrat preprosto kupila in ti boš potegnil kratko.

Vseeno ti želim obilo uspeha s tvojim tehničnim izumom.
Coyote
Strokovnjak
Strokovnjak

Patenzi razkrivajo, a tudi ščitijo

OdgovorNapisal/-a e » 28.6.2005 6:54

Res je kot je dejal Coyote. S patentom se razkriješ in samo vprašanje časa je kdaj te bo kdo (od ''velikih'') speljal na led.

A brez patentnih prijav se ne bomo kaj prida uveljavili kot inovativni in napredni ... strojniki...

Je že dobro biti previden. Zadeva pa stane, najbolj točno bo ceno dafiniral patentni urad. Veliko teh je v München-u.
e
Administrator
Administrator

Patenti

OdgovorNapisal/-a frenki » 28.6.2005 7:20

Največ informacij boš dobil v Zakonu o industrijski lastnini. Dobiš ga tudi na netu, na strani uradnega lista.
Drugače pa je to tako, da s patentom razkriješ svojo idejo oz. izum in za predstavitev javnosti, ti da država monopol nad tem izumom za čas 20 let. To je seveda če plačuješ zaščito za patent.
Če ideje ne zaščitiš, ti jo kako veliko podjetje lahko vzame in samo patentira tvoj izum, ti pa potegneš ta kratko. Drugače pa ti temu podjetju lahko prodaš patent. Če je za njih veliko vreden ti ga bodo tudi veliko plačali, drugače seveda ne.
Najprej pa poglej na straneh o patentih, če tvoja ideja res še ni prijavljena. Lahko pa daš tudi poizvedbo, ki ni zastonj, na kakšen patentni urad. Poglej na:
http://www.uil-sipo.si/
Patente lahko prijaviš na veliko načinov, velja pa da moraš sam sodno preganjati tistega, ki ti patent ukrade in to v tisti državi iz katere je tat patenta. To pomeni, če ti kitajci ukradejo patent, jih moraš sodno preganjati na Kitajskem.

Veliko sreče pri patentiranju.
Frenki
frenki
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zibo » 28.6.2005 22:25

Dve spletni strani, kjer bi se še dalo kaj najti o patentih:
http://www.wipo.int (Word Intellectual Property Organization),
http://www.epo.org (European Patent Office)

LP
Zibo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a e » 29.6.2005 7:27

Tudi na STROJNISTVO.com imaš med povezavami patenti in standardi ....
e
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a eustahije » 30.6.2005 12:26

Brezplačne info o US patentu:

http://www.legal-database.com/patent.htm
eustahije
Moderator
Moderator

Re: Patenti

OdgovorNapisal/-a deankremen@hotmail.com » 13.7.2005 19:17

KLAN napisal/-a:Pozdravljeni, zanima me kako je s patentiranjem.Imam 3 stvari, ki bi jih rad patentiral,pa me zanima, kako poteka postopek in predvsem koliko stane patent na področji EU in ZDA.
Lep pozdrav!

Sem ze bil v patentni pisarni na Copovi v Lj. Cena patenta je okoli 600 Eur. velja eno leto za cel svet. pripoprocajo, da je pred prijavo, zadeva ze dodobra izvedena in tako tekoc pripravljena za izdelavo ter prodajo. Pozanimajte se na Copovi (ce se niste seveda ze). Pozdrav!
deankremen@hotmail.com
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mallek » 12.12.2005 20:12

pozdrav,

imaš kar nekaj možnih variant, in predvsem od tega je odvisna tudi cena, kolikor pa jaz vem, le ta nikakor ne doseže 100.000eur

1. patent za slovenijo. najbolj poceni varianta, pristojbina z vzdrževanjem za 3 leta 20.000 sit, nato moraš v enem letu (če želiš) patent razširiti oziroma zahtevati patentno varstvo izven slovenije

pojasnilo: če imaš veljaven patent za slovenijo, to pomeni, da ne more nihče na svetu prijaviti isti patent v roku enega leta. lahko pa izdelujejo po tvojem patentu oziroma ga uporabijo v državah, kjer nimaš patentnega varstva.

2.torej, v enem letu moraš razširiti varstvo patenta ali v vsaki državi posebej (cca 300 eur po državi + pravni zastopnik v vsaki državi),

3. ali vložiti mednarodno prijavo (pristojbina 600.000 sit (ZDA, Kitajska, itn)

4. ali vložiti evropsko patentno prijavo (pristojbina 2500eur (31 držav članic)

kar se tiče preganjanja glede kršenja patentnih zahtevkov sicer ne vem, čist verjetno da na svojo pest,
vendar
če imaš v lasti patent, in so kršeni tvoji patentni zahtevki, se nimaš kaj bati iti na sodišče (četudi vzameš kredit za odvetnika) ---> odškodnine niso majhne, prisliš jih do nakupa licence patenta (če jim dovoliš seveda)

p.s.: ko imaš podeljen patent, je v veliki meri odvisno, kaj zahtevaš z patentnimi zahtevki:) --->varuje se le nevadeno v zahtevkih!!

le moje mnenje
lp

pero
mallek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mallek » 12.12.2005 21:53

aja, pa še to,

register veljavnih patentov: www.espacenet.com

za vsak slučaj, se "splača" prej pogledat, že ni že morda kaj takega patentirano, da ne plačaš slučajno pristojbin "brez koristi".

...-prej sem pozabil še povedat, da v vsakem slučaju plačaš še poizvedbo, ali tak patent-izum, za katerega zaprosiš varstvo intelektualne lastnine ni slučajno že podeljen.
poizvedba tudi ni poceni, se mi zdi da je okrog 200.000sit, ne me pa držat za napisano.

... pa še to, vsak izum poraš prijaviti posebej z vsako-ločeno patentno prijavo, razen če gre za enotnost izuma, kar pomeni, da se več izumov nanaša na enega, oziruma en izum združuje več posrednih izumov, ki dajo končni rezultat-izum.

lp
mallek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a expert » 9.1.2006 0:59

Naj popravim g. malleka; poizvedbo lahko plačaš, ni pa obvezno!

Ravno pred dnevi sem dobil sklep o objavi patentne prijave, in če ne računam časa, ki sem ga porabil za pisanje prijave in poštnine sem porabil 20 kSIT!

Tj, minimalni stroški za pridobitev patentnega varstva na področju SLO za dobo treh let je 20.000 SIT!

... Če prijavo oddaš preko pravnega zastopnika moraš prišteti še njihovo tarifo za sestavo patentne prijave cca.75 kSIT, + vsaka dodatna ura cca, 11 kSIT odvisno od pravnika ki se s tem ukvarja.

Po treh letih lahko vsako leto z plačilom vzdrževanja veljavnosti podalšaš zaščito za eno leto vse do 20-ega leta, 4.leto 6000sit, 5.leto 7500sit, ..., 10.leto 20.000sit, 11.leto 28.000sit, ..., 20.leto 200.000sit!

P.S.
Malo sem se oddaljil od vprašanja, (zaščita v EU in ZDA) pa vendar!
expert
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mallek » 9.1.2006 18:51

Hvala za popravek oziroma Vaše dopolnilo g.Expert.

lep pozdrav vsem
mallek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a andrej777 » 14.1.2006 19:14

Recimo da imam idejo za en patent. Izdelava je dokaj zahtevna in večina delov ne morem narediti sam. Kar na slepo mi je škoda dat denar za patent če v praksi tudi približno ne vem če stvar dela tako kot sem si zamislil ali da sem spregledal nekaj zelo pomebnega in je idejo preprosto smešna. Da dam pa dele nekomu nardit je pa izdelava dost draga in če ta ugotovi kaj delam mi lahko ne koncu še ukrade patent. Kaj je v takem primeru najbolj pametno nardit??
andrej777
Novinec
Novinec

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a Leteči » 14.1.2006 20:57

Če se bojiš da bo dobavitelj delov ugotovil za kaj gre, pač enostavno daš delat vsakemu dobavitelju svoj kos
Shit happens, unfortunetly all the time!
Leteči
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a andrej777 » 15.1.2006 11:37

Se pravi patentirat stvar na takem nivoju razvoja je brezvezno? Se pravi kot je že nekdo napisal, stvar mora bit že čimbolj dodelana.
andrej777
Novinec
Novinec

Kraj: Sevnica

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost