STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kam se usmeriti

Kam se usmeriti

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Kam se usmeriti

OdgovorNapisal/-a Ma_Re » 6.6.2017 23:14

Pozdrav vsem!

Odpiram novo temo, da mi moče pomagate odpreti oči in pogledati izven okvirjev.

Torej sem redno zaposlen na solidnem delavnem mestu za solidno plačo, za delo katerega opravljam. Ampak sem v zadnjem času opazil, da je delo postalo rutina in mi je zato začelo zmanjkovati izzivov in motivacije.
Začel sem potihoma razmišljati, da bi začel z nekim popoldanskim delom.
Do sedaj sem od srednje šole delal, preproste kovinske izdelke. Začelo se je z izdelavo maturitetne naloge, za katero sem izdelal pripravo za potrebe v kmetijstvu. Zadeva je požela kar nekaj zanimanja, zato sem nekaterim svojcem in znance izdelal podobno napravo po njihovih željah. Izdelki še danes služijo svojemu namenu. Do lanske jeseni sem poleg omenjenih izdelkov, speljal še nekaj podobnih projektov, nakar se je zaradi službe in izdelave diplome izdelava ustavila.

Pri izdelavi mojih izdelkov sem res užival in sem to jemal kot hobi in kot neko dodatno pridobljeno znanje. Zaradi svoje izobrazbe imam znanje iz elektrotehnike, programiranja krmilnikov, 3d modeliranja, pri mojih projektih sem se naučil dobro variti, strojniška dela mi tako niso tuja, spoznam se na pnevmatiko in hidravliko,...

Sedaj ne vem kako naj povežem vso moje znanje, da bi začel izdelovati nek produkt, ali nuditi neko storitev. Namen sem imel investirati v ročno stružnico, samo zaenkrat še ne vidim dela za njo. Za moje prvotne izdelke pa je postala konkurenca zelo močna. Imam nekaj kapitala kateri je bil prvotno namenjen nakupu avta, ampak mi misel, da ga vložim v kaj bolj koristnega, ne gre iz glave.

Zanima me vaše mnenje, kaj predlagate v kaj se usmeriti, predvsem me muči, ker sem preveč orientiran na kmetijski del in ne vem, kako pogledati širše. Predvsem kako najti ciljno publiko (stranke).
Vesel bi bil mogoče kakšnega komentarja podjetnika ki je prav tako na začetku začel iz nule, če je kakšen prisoten tu gori.

Vesel bi bil kakšnega odziva na no temo
Hvala in lep pozdrav

ma_re
Ma_Re
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kam se usmeriti

OdgovorNapisal/-a tehnik » 7.6.2017 8:06

Delati in kaj narediti praviš, da znaš. Ali znaš tudi prodajati? SLO strojna industrija je predvsem izdelovalec in ne prodajalec. Od dela se ne da dobro živeti, od denarja pa brez težav. Če boš prodal končnemu kupcu, ki bo plačal DDV, potem si zmagal. Vsa dodana vrednost (dobiček) ostane pri tebi.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 7.6.2017 8:14

kmetijstvo je panoga ki raste in bo po predvidevanjih rasla naslednjih 5 let,če si delal izdelke za kmetijstvo si na pravi poti,izdelaj produkt ki si ga že naredil in ga ponudi trgu,tam boš videl kje si,tudi končna prodaja dokler si majhen je za znanega kupca in pomeni takojšen denar,ko zrasteš se igra spremeni.
obilo sreče
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 7.6.2017 9:03

@Ma_Re: Poglej si še podjetniške razpise - zate bi bila idealna nepovratna sredstva iz P2. Dobro preberi dokumentacijo PREDENJ odpiraš podjetje.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ma_Re » 7.6.2017 12:05

igorb napisal/-a:kmetijstvo je panoga ki raste in bo po predvidevanjih rasla naslednjih 5 let,če si delal izdelke za kmetijstvo si na pravi poti,izdelaj produkt ki si ga že naredil in ga ponudi trgu,tam boš videl kje si,tudi končna prodaja dokler si majhen je za znanega kupca in pomeni takojšen denar,ko zrasteš se igra spremeni.
obilo sreče

Mislim da bi bila možnost v tej smeri, če bi izdelek še malo nadgradil. Ko sem pred časom dal en viška izdelek na prodajo na internet, sicer je bila čisto osnovna izvedba, je bilo zanj dosti zanimanja. Na koncu sem ga prodal s 380€ čistega dobička z upoštevanimi vsemi stroški in z upoštevanjem da sem skoraj ves material kupil z ddvjem.

Gledam v smeri da bi sedaj izdelal serijo 5tih podobnih zadev z boljšo opremo. In bi jih prodal kot rabljeno zadevo na oglasih. Če se pokaže zanimanje pa bi odprl popoldanski sp.

Glede kandidiranja na razpisih pa nevem če bi uspel ker spet negre za nek nov izdelek.
Ma_Re
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kojot » 7.6.2017 13:44

Mogoče res znaš narediti, ti pa očitno manjka malce samozavesti, ker drugače ne bi spraševal tule na forumu ampak bi preprosto naredil to kar si že zapisal (narediš par kosov, poizkusiš prodati po bolhi kot rabljeno in če gre začneš biznis) Pazi pa kako boš prodajal, da ne dobiš pisemca iz inšpekcije ...
Le pogumno naprej in ne boj se, saj nimaš česa izgubiti :)
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 7.6.2017 17:04

ti kar štartaj, prvič smo vsi zajebali ampak potem se nekaj naučiš in greš naprej izkušnje so najboljša šola edini problem je draga šolnina 8)
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a D. » 7.6.2017 19:15

In če ni skrivnost koliko časa porabiš za naredit ta izdelek,ki ti je prinesel 380€ čistega dobička?

Seveda ti kr začni delat pa vedno sprašuj stranke kaj bi še potrebovali.
D.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ma_Re » 7.6.2017 21:53

Bojim se kakšne prijave dobrih sosedov raznim inštitucijam, iz tega tudi izhajajo moji dvomi, nebi rad tistih par evrov, ki jih zaslužim dajal nato za kazen.

Glede časa izdelave je pa tako da imam izdelek narejeno v tednu dni če imam pripravljen ves material. Znancem sem delal skoraj zgolj za pokritje stroškov, za prodajo na oglasniku pa sem nastavil ceno skoraj enkrat višjo kolikor sem imel stroškov z izdelavo, nekaj sem pa še spustil.

PS: Hvala vsem za vse odgovore :)
Ma_Re
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a favorites » 8.6.2017 7:30

Pozdravljen,

Če si zaposlen vzemi popoldanski sp in to je to. Po parih mesecih pa boš videl ali ti gre ali ne. Mislim da je ceneje vsak mesec plačati en znesek kot plačat inšpekciji ;). Ker na družabnih omrežjih se promovirat da na črno izdeluješ ni tko zelo pametno. Če imaš odprt sp pa še vedno lahko komu ki se ti zdi zaupanja vreden narediš na črno (prišparaš ti in on).
Nwm na pamet kolikšni so stroški popoldanskega sp-ja, mogoče ti lahko kdo na forumu pove. Po mojem mnenju niso kakšni ogromni zneski ker splošno ti že tvoja firma plačuje večinski del. Predvidoma potem potrebuješ tudi poslovni bančni račun ki je nekoliko dražji. Mislim pa da večina banka za prvo leto ponuja zastonj. Moje mnenje je da odpri. Če ti ne bo šlo boš pa tistih 100-200eur požalvovo ki si jih plačov državi.
Tudi sam sem pred to odločitvijo. Sicer jaz se bolj nagibam k odprtju D.N.O. podjetja z mojim bratom.

Mogoče bi bilo pametno odpreti še kakšno temo na "odprtje podjetja (s.p, d.o.o, d.n.o itd". Da se malo pošerajo nasveti in podatki o stroških itd.

Želim ti pa veliko uspeha.
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 8.6.2017 11:27

Ma_Re napisal/-a:Glede kandidiranja na razpisih pa nevem če bi uspel ker spet negre za nek nov izdelek.
To je velikokrat odvisno samo od tega, kako stvar zaviješ/predstaviš.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost