STROJNISTVO.com • Poglej temo - PREPOJENA OGLJIKOVA in STEKLENA VLAKNA

PREPOJENA OGLJIKOVA in STEKLENA VLAKNA

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

PREPOJENA OGLJIKOVA in STEKLENA VLAKNA

OdgovorNapisal/-a ogljik » 12.1.2019 14:42

Prvi v Sloveniji smo odprto podjetje, ki "impregnira" ogljikova vlakna, steklena vlakna, kevlar in še kakšno drugo tkanino. Pri proizvodnji ostaja manjši odpadek, katerega pa bi lahko kakšen modelar uporabil za lastne poizkuse ali za prvo spoznavanje z ogljikovimi vlakni. Če koga interesira, lahko to brezplačno dobi. Gre za prepojeno tkanino, velikosti cca 200 x 500 mm. Največkrat ogljikova in steklena vlakna različne gramaže in različnih kemijskih sestav impregnacije. Moj mobi 031396484 (prosim samo ob delovnikih 8 - 14 ure)
ogljik
Novinec
Novinec

Re: PREPOJENA OGLJIKOVA in STEKLENA VLAKNA

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2019 15:13

Prvi, ki izdelujete kompozite?

Uporaba že zamreženega odpada?

Je to slaba šala ? Saj še ni april.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ogljik » 12.1.2019 15:27

Duroplast napisal/-a:Prvi, ki izdelujete kompozite?

Prvi ki impregniramo ogljikova vlakna v Sloveniji! Mislim, da sem jasno napisal.
ogljik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2019 16:36

ogljik napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:Prvi, ki izdelujete kompozite?

Prvi ki impregniramo ogljikova vlakna v Sloveniji! Mislim, da sem jasno napisal.

Definitivno ne...

To je že ohoho let prisotno. Manj komplicirano rečeno delate s kompozitnimi materiali.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 12.1.2019 16:54

Možno da izdelujejo pre prag tkanine, sicer trenutno ne spremljam tega področja, vendar ne poznam koga, ki bi se v Sloveniji ukvarjal s tem.
Lepo da hoče kdo podarit odpadno surovino.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2019 17:09

zodiac napisal/-a:Možno da izdelujejo pre prag tkanine, sicer trenutno ne spremljam tega področja, vendar ne poznam koga, ki bi se v Sloveniji ukvarjal s tem.
Lepo da hoče kdo podarit odpadno surovino.

Kakor sem ga razumel, on oddaja odpad, ki je že bil zalit s smolo. S takim odpadom si pa hudo težko pomagaš. Ali narobe razumem napisano?

Če gre za kakšne odrezke tkanin , ki še niso bili uporabljeni, je druga stvar. Vseeno lepa gesta. Važen je namen.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 12.1.2019 17:30

Ni res. Če so to že končane kompozitne plošče, se da marsikaj zanimivega izrezati iz njih. Še posebej modelarji.
Mene tudi zanima. Lahko objavite kakšno sliko odpadnega materiala?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ogljik » 12.1.2019 18:02

Nimam fotografije, zato morda razlaga; Mi v stroj damo na začetku tkanino (ogljikova vlakna ali steklena volna, kar je navito na roli in široko praviloma 1250 mm; za lažjo predstavo si zamislite, da je to tkanina iz katere je narejena vaša srajca in jo proizvajalec srajce prav tako dobi navito na tulcu 100 ali več dolžinskih metrov). Potem dodamo še smolo po lastni recepturi in vse skupaj spustimo čez stroj. Na drugi strani pride ven ta tkanina, ki je prepojena s smolo in pripravljena za takojšnjo uporabo (torej se prepogiba in ni trda). To mi navijemo nazaj na tulec in damo v zamrzovalnik, da ne začne reagirati in se starati. Na začetku in na koncu in vmes je zaradi jemanja vzorcev nekaj manjših kosov, katere mi zavržemo, bi pa lahko kakšen amater te uporabil in se morda prvič spoznal z materialom. V vsakem primeru so to tako veliki kosi, da si lahko nekdo izdela ovitek za telefon ipd.
Na tej strani lahko vidite, kaj je naslednja faza po naši impregnaciji. Torej to bo lahko amater delal z našim materialom. https://www.youtube.com/watch?v=WZRKTRzsA_o
V začetku posnetka vidite, kako izgleda naš izdelek, v nadaljevanju pa, kaj naši kupci delajo z njim.
Zadnjič spremenil ogljik, dne 12.1.2019 18:40, skupaj popravljeno 1 krat.
ogljik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2019 18:39

Postopek lamiranja in izdelave kompozitnih izdelkov mi je seveda znan. Je pa sedaj malo bolj jasno kaj TOČNO vi oddajate. In ok, priznam za tako predpripravo prvič slišim pa sem že od malega v polimerih in podobnem :P

Torej... vi bi oddali nekako že predpripravljene flike tkanine, ki ste jo lepo namočili v smolo in nato zamrznili, da se slednja ne zamreži? Nekak "instant" varianta. Vzameš, položiš na model brez pacanja s smolo, povaljaš da stisneš skupaj in odstraniš luft mogoče rukneš v vakuumsko peč... :)

Popravite me če sem se kje zmotil. :P

Vprašanje. Pri kakšni temperaturi hranite material in kolikšna je uporabna doba, ko stoji pripravljen na uporabo ? :)

Oz. zanima me konzervacija pred zamreženjem duroplasta.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2019 18:45

grega09 napisal/-a:Ni res. Če so to že končane kompozitne plošče, se da marsikaj zanimivega izrezati iz njih. Še posebej modelarji.
Mene tudi zanima. Lahko objavite kakšno sliko odpadnega materiala?

Kompozitne plošče seveda, so lahko uporabne, a v modelarstvu so kompoziti zanimivi bolj zato, ker lahko narediš lahko in trdno "lupino" poljubnih oblik.

Praktična raba kompozitnih plat je recimo pri plastičarjih, kjer služijo kot izolacija med orodjem in ploščo zapiralnega mehanizma.

Druga možnost rabe kompozitnih plošč so lahko razne nosilne ploščice ipd. Ali nosilci. Je pa pri obdelavi teh plošč cela prizdarija sploh pri tistoh s steklenimi vlakni. To lahko svedre, rezkarje ipd. stalno menjaš.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 12.1.2019 18:53

Duro, to mi je vse jasno in poznam.

Če je kompozitna plošča kvalitetno narejena, se jo da lepo rezati z vodnim curkom. To niso neke lupine, kot si omenil je pa dobro za kakšne 2D oblike, ki so narejene iz kompozita. Niso to neke specialne stvari, ker so vlakna marsikje prekinjena, je pa malo bolj moderno kot pa "šperplata". :D

Nedolgo nazaj sem delal testne kose za neko bolj specialno aplikacijo in jih rezal z vodnim curkom. Se da, je pa tehnološko kar zahtevno.

Kar pa gospod omenja, je pa prepreg (omenjeno že zgoraj) in je standard v malo bolj resni industriji s kompoziti. Kjer se resno ukvarjajo z izdelavo kosov iz kompozitov, kupujejo prepreg in ga samo vzamejo iz zamrzovalnika, ko ga rabijo.

Zanima me še kje se nahajate. Včasih bi rabil kakšne kose, kot sem že omenil in bi se znalo narediti, da bomo kdaj kaj v kontaktu.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.1.2019 19:08

@grega09

No, v glavnem sem skopčal za kaj se gre :D sam da smo na isti valovni.

@ogljik

Vse jasno. Pardoniram za malo skeptike.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ogljik » 13.1.2019 10:22

Duroplast napisal/-a:Torej... vi bi oddali nekako že predpripravljene flike tkanine, ki ste jo lepo namočili v smolo in nato zamrznili, da se slednja ne zamreži? Nekak "instant" varianta. Vzameš, položiš na model brez pacanja s smolo, povaljaš da stisneš skupaj in odstraniš luft mogoče rukneš v vakuumsko peč... :)
Vprašanje. Pri kakšni temperaturi hranite material in kolikšna je uporabna doba, ko stoji pripravljen na uporabo ? :)

Točno tako. MI takšne prepojene tkanine takoj spravimo na -18 stopinj in uradni rok hrambe je 12 mesecev. Je pa razlika med smolami velika, glede na namembnost uporabe, način uporabe (vakuumske vrečke, preša, avtoclave), temperature uporabljene pri izdelavi ipd.
ogljik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ogljik » 13.1.2019 10:24

grega09 napisal/-a:Zanima me še kje se nahajate. Včasih bi rabil kakšne kose, kot sem že omenil in bi se znalo narediti, da bomo kdaj kaj v kontaktu.

Proizvodnja je v Krškem, jaz pa živim v LJ, tako da na tej relaciji ni problema se srečati.
ogljik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.1.2019 11:27

a imaš podobno mašino, dobro imeli smo dve, cca 30 m ??? dolgi, tako za palstificiranje cerad težka in izdelave kao "goretexa"... za tekstil lahke tkanine in potem naprej..., iz tega "kao goreteksa" imam še vedno vojaško bundo - jakno..., super..., za kidanje snega...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost