STROJNISTVO.com • Poglej temo - Št. kroglic v ležaju kolesa pri cestnem kolesu

Št. kroglic v ležaju kolesa pri cestnem kolesu

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Št. kroglic v ležaju kolesa pri cestnem kolesu

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 4.9.2005 9:33

Živjo

Ko sem pred leti razdiral ležaj cestnega kolesa me je zbodlo to, da je v ležaju, ki je narejen za 9 kroglic (brez kletke) bilo samo 8 kroglic! Od treh razdrtih ležajev sem to opazil samo pri enem, pri ostalih dveh je bilo notri 9 kroglic. Če morda kdo ve, zakaj?
Največkrat sem od raznih "poznavalcev" dobil odgovor da je delavec verjetno imel slab dan in je vstavil eno kroglico premalo blablabla, tega pa ne verjamem, saj gre za japonske ležaje višjega cenovnega razreda.
Je recimo kak poseben razlog da bi imel ležaj namesto 9 samo 8 kroglic?

Druga stvar je ta, da mi prav pred kratkim v "zaprt" ležaj isto cestnega kolesa prišla voda!!? To se po pričevanju prodajalca zgodi ali če pereš s štrajfiksom (kar nisem!) ali pa ob močnem nalivu (to pa sem res vozil 1x) WTF? V zaprt ležaj torej pride voda če dežuje ali kako? Sicer mi je zamenjal na garancijo ampak vseeno sprašujem če kdo ve, kaj naredi oz. kaj mora ležaj imeti, da ga lahko deklariramo kot "zaprt", ker kakor sem opazil ta ležaj od drugih (odprtih) loči le gumijasta manšeta poveznjeja čez ohišje, ampak že luft na spojih da vedeti da zadeva ne prenese niti pljunka!

Lp
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a e » 4.9.2005 19:52

Glede 8 kroglic namesto 9-tih, se strinjam, da je bil slab dan delavca oz. ker praviš, da gre za kakovostnega proizvajalca, verjetno za npako pri montaži.

Če pa si na ležaju videl samo gumico in ima oznako 2Z, potem je nekdo nekoga krepko namočil. :-))
e
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 4.9.2005 21:59

J*** ga, kolikor denarja toliko muzike, zadeva je bila poceni pa sem vzel, nima pa guma kake posebne oznake kvalitete, mogoče na notranji strani ampak nisem odpiral še enkrat.
Zanimivo je to, da sem prej "odprte" ležaje odpiral in nanovo mazal vsako leto, sedaj ko sem mislil da mi bo to prihranjeno, pa sem moral odpreti že po pol leta :roll:
V glavnem, kolo gre na servis, njegova ena konjska moč pa na počitnice 8)
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov