STROJNISTVO.com • Poglej temo - Problem korozija

Problem korozija

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Problem korozija

OdgovorNapisal/-a Jurekrzisnik » 13.7.2014 9:55

Zdravo! Ima mogoče kdo podoben primer korozije na cnc obdelovalnem centru konkretno na mizi se mi pojavljajo madeži rje. Stoj je deckel macho dmu monobloc star dve leti. Pred pol leta sem dal imulzijo z destilirano vodo in castrol alusol oljem in še vedno čez noč rjavi miza. Ima mogoče kdo tukaj kakšno rešitev?https://m.flickr.com/#/photos/125343089@N07/14661626943/ še primer kako izgleda
Jurekrzisnik
Novinec
Novinec

Re: Problem korozija

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.7.2014 11:42

Pozor pri "destilirani" vodi ! Zna biti, da je ravno to tvoj problem.

V današnjem času nihče več ne destilira vode (razen za posebna dela v laboratorijih), temveč se jo "demineralizira" z ionskimi izmenjevalci. Za popolno demineralizacijo se dela s kationsko in anionsko izmeno, če je pa cilj zgolj preprečevanje nastajanja vodnega kamna, se pa uporablja samo kationska izmena in tako mehčana voda je tudi najbolj uporabljana. Na etiketi pa piše, da je "destilirana!" :evil: )

Pri mehčanju vode s kationsko izmeno pretakaš vodo skozi ionski izmenjevalec, ki iz (trde) vode odstrani Ca in Mg ione, in jih nadomesti z H+ ioni. Negativni ioni ostanejo v vodi nedotaknjeni, vendar so v topni obliki, zato nevarnosti odlaganja vodnega kamna ni več.
Ko se ionski izmenjevalec zasiti, ga je treba regenerirati - to pa narediš z raztopino kuhinjske soli NaCl. Po končani regeneraciji sledi izpiranje ionske kolone, da ostankov soli ni več.

Če izpiranje ni pravilno, je to prva nevarnost za nastanek korozije v tvojem primeru. Naslednja nevarnost je prav tako dejstvo, da je voda mehčana samo kationsko, anionsko pa ne.

Moral bi nabaviti zares demineralizirano vodo in ne samo na pol. Prevodnost vode mora biti 0 mS in pH 7 .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.7.2014 19:37

malo iz zafrkancije, ti pa res lepo žre, pomagat ti pa res ne znam, nam se kaj takega ni dogajalo nikoli pa smo vlivali samo vodo iz pipe in rezalno-hladilno olje
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 13.7.2014 22:27

Podobno se mi je dogajalo na stružnici. Sem povečal koncentracijo pa je OK. :wink:
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.7.2014 15:09

Pravzaprav - zakaj uporabljaš mehčano vodo? Vodovodna voda iz pipe bi morala popolnoma zadoščati. Če se bojiš bakterij, jo pa prekuhaj.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kojot » 14.7.2014 21:24

Uporabi navadno vodo iz pipe in povečaj koncentracijo emulzije (pazi, da boš zelo dobro zmešal vodo+emulzijo) pa bi stvar morala delovati-jaz sem podoben problem na stružnici rešil na ta način-pa seveda poročaj o uspehu...
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jurekrzisnik » 15.7.2014 8:42

ravno zaradi rje sem začel uporabljati demineralizirano vodo, potem je bilo v trenutko dobro sedaj pa spet.
Jurekrzisnik
Novinec
Novinec

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost