STROJNISTVO.com • Poglej temo - Uporaba tesnilca za hladilnik motorja

Uporaba tesnilca za hladilnik motorja

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Uporaba tesnilca za hladilnik motorja

OdgovorNapisal/-a zodiac » 19.8.2014 20:28

Pozdravljeni,

zanimajo me vaše izkušnje z uporabo tesnilcev za hladilnike motorja?
Ko sem prišel do parkiranega avtomobila sem opazil, da iz njega kaplja tekočina, mislim da na strani spodaj, tam kjer je stik plastike in aluminijastih hladilnih reber. Dolil sem pol litra vode in se odpeljem proti domu, naredil sem postanek po parih minutah, in sem videl da še kaplja, se odpeljem naprej in pri drugem postanku ugotovim, da več ne toči, voda je bila pod pritiskom. Tudi doma hladilnik ni več točil...
Zanima me če mi priporočate glede na opisano poskusit uporabit ta tesnilna sredstva? Malo sem skeptičen, ker sem nekaj bral, da lahko zapacajo hladilne kanale...
Mi lahko katerega konkretno priporočate?
Hladilnik drugače nima znakov izrabljenosti, letnik 2003...

Lep pozdrav
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Uporaba tesnilca za hladilnik motorja

OdgovorNapisal/-a M38885 » 20.8.2014 6:45

Naceloma so ta tesnilna sredstva namenjena kot kratkorocna pomoc v slucaju, da ste nekje na poti in lahko nadaljujete z voznjo. Kot dolgorocna resitev to ni.
Tudi meni se je to ze zgodilo.
Vsekakor priporocam zamenjavo hladilnika, oz. vcasih se je dalo hladilnok lotati, odvisno kje pusca. Tudi to je le kratkorocna resitev.
Kar se tice tesnilnih tekocin: npr. Liqui Moly, BASF, … na vsaki benzinski crpalki.
Dolgorocno zapacajo kanale v satju hladilnika, ucinkovitost hlajenja hladilne tekocine pade, temperatura v motorju se zvisa, tudi pritisk v hladilnem sistemu se lahko zvisa zaradi zmanjsanega pretoka (posledicno vam lahko spusti tesnilo na glavi motorja), kvaliteta hladilne tekocine pade, s tem tudi lastnost proti zmrzovanju (zimski cas)
PS.V hladilnik lahko nasujete tudi mleto papriko, ce je juknja majhna jo bo “zapacalo” vendar ne za dolgo.

Imam eno vprasanje:
Kaksni so po Vase "znaki izrabljenosti"?
Hladilnik je star prakticno 10 let, izpostavljen nenehnim temperaturnim razlikam in med delovanjem visjim in nizjim pritiskom. Spusti pac. Takson odlasanje ne prinese nic, le se vec stroskov.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 20.8.2014 6:58

Glede "izrabljenosti" se nisem najboljše izrazil, mislil sem da nima vidnih poškodb.
OK, če je to kratkoročna rešitev, bom ga kar zamenjal, da ne bo kakšnih drugih težav.

Hvala za odgovor.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 22.8.2014 4:36

Dandanes so avtomobili in avto deli vse bolj in bolj "Fast Food" narjeni in to je to...
Posledice tega pa pokrivamo uporabniki takšnih izdelkov.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spidi64 » 22.8.2014 6:19

In še prav imate.
spidi64
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani