STROJNISTVO.com • Poglej temo - Olje stružnice

Olje stružnice

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Olje stružnice

OdgovorNapisal/-a pepa » 19.2.2012 21:42

mene zanima kakšno olje se uporablja za mazanje stružnice.tako za zobnike kot zavodila?
pepa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 19.2.2012 22:04

Čer. Nekaj na to temo je bilo že napisano na forumu. Recimo tukaj:
http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... tru%BEnice

Nočka...
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pepa » 19.2.2012 22:09

ja malo sem iskal po forumu in sem našel pravo temo in olje.Hvala vseeno LP:
pepa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a laudi » 20.2.2012 8:34

Fuchs maziva LSL d.o.o. www.fuchs.si
olje za vodila, predlezje(zobniki):Renep,Renolin MR
041-688-055 Bogomil Polavder
laudi
Novinec
Novinec

Re: Olje stružnice

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.12.2014 14:01

Nadaljujem tole temo. Malo sem prebrskal stare teme, nisem pa dobil odgovora na nekaj zadev, ki me begajo.
Na stružnici Prvomajska TES-1/1000 moram zamenjati olje na vseh mestih. Pri pregledu stroja sem opazil, da so štiri mesta za dolivanje olja:
- Glavni menjalnik za obrate glave - ima tudi črpalko za olje in kad pod pokrovom iz katere se olje dovaja na zobniške dvojice,...
- Uležajenje glavne gredi - takoj za glavo stružnice.
- Menjalnik za pomike - klasični + Norton menjalnik - spodaj pod glavnim menjalnikom.
- Olje v suportu.

Malo moram še izbrskati in na stroju razbrati, kakšne so izvedbe ležajnih mest, zanima me pa kakšna olja se ponavadi natakajo v naštete zadeve? Za glavni menjalnik pričakujem nekaj kot je OLMA SAE 80W-90 - malo večja viskoznost.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 14.12.2014 16:16

Živjo. Za glavni menjalnik se uporablja hidravlično olje hd 46 ali hd 32. Še posebej to velja če ima stružnica sklopko. Vležajenje glavne gredi se ponavadi maže iz glavnega menjalnika - zato pa je črpalka, ki poganja olje. V norton naliješ olje polar 68, v suport pa tudi hidravlično olje če ima črpalko, če pa je nima pa polar 68. V norton, ki nima črpalke, lahko naliješ tudi hidravlično ali reduktorsko olje - samo da maže... :wink:
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.12.2014 9:44

Hvala za odgovor. Stružnica ima dve drsni sklopki za mehansko menjavo smeri vrtenja glavne gredi. Suport pa tudi ima črpalko. Mazanje uležajenja glavne gredi je na zadnji strani res izvedeno s pomočjo črpalke. Edino na nasprotni strani - to je takoj za glavo - ima pa posebej karter in okence za kontrolo nivoja olja. Na zgornjem pokrovu je tudi ločen dolivek, ki pelje v ta karter.
Imam pa še eno vprašanje. Kje kupujete ta olja? Olma ima kar spletno trgovino sem videl. Ali je kje drugje bolje? Rad bi dobil na enem mestu stvari, zato sprašujem. Lahko na zs, da ne bo izpadlo kot reklamiranje...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov