STROJNISTVO.com • Poglej temo - silikonska mast

silikonska mast

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

silikonska mast

OdgovorNapisal/-a clovek » 31.1.2026 20:56

Na spletu sem našel da se za obnovo ležaja ventilatorja na grafičnih karticah uporabi silikonsko mast.
Med iskanjem silikonske masti sem našel silikonsko mast za vodovodno napeljavo, silikonsko mast za mazanje, silikonsko mast za......
Res obstajajo različne silikonske masti ali gre le za marketinško foro?

https://wd40.si/delavnica-in-nasveti/ne ... vtomobila/
Tu je še silikon ki ni silikonska mast?
Nekje sem prebral da se za daljšo življensko dobo tesnil na vratih hladilnika ali zamrzovalne skrinje uporablja silikon. Je to ta silikon v spreju?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: silikonska mast

OdgovorNapisal/-a reber » 1.2.2026 10:48

Silikonska mast za armature je na otip gosta in lepljiva kot svež silikon in seveda ni primerna za drsne puše v ventilatorjih.
Že kaplica olja, ampak res kapljica, je lahko več kot dovolj, v praksi se je izkazalo, da se mast bolj dolgotrajno obnese, uporabim navadno Olma tisto svetlo rjavo

Sem želel dodati PDF (moj članek) z navodili in fotografijami, pa tale kamenodobni forum pravi da končnica pdf ni dovoljena. Poskusim že zazipat, pa pravi da je datoteka lahko max 1Mb.
Potem pa nič ane.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a clovek » 1.2.2026 15:20

Imam olje za šivalne stroje ampak ali ni to premalo viskozno?

Od Olme imam večnamensko litijevo mast:
https://www.merkur.si/mast-olma-vecname ... -p2000-ct/

Primer mazanja ležaja na grafični kartici
https://www.youtube.com/watch?v=t2Zempvp8x4
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 1.2.2026 17:45

He he, tale na YT je uporabil masti za 20 ventilatorjev.

Jaz za ventilatorje dajem tole https://www.olma.si/sl/olmaplex-ep-2 je svetlo rjave barve. Nekoč sem govoril z enim tehnologom, je rekel da za finomehanične zadeve da bo ta kar ta prava.

Kjer je lahko prisotna voda, uporabim https://www.olma.si/sl/olma-lis-ep-s-2-1 (zelene barve) sem tudi poskusil na ventilatorjih, pa je videti preveč pacasta, kot bi bila bolj lepljiva. Za lečaje na biciklih je pa fajn, jo voda ne izpere kar tako.

Menda barva nima veze, tako mimogrede.
Tista večnamenska bo verjetno v redu, ne bi pa dal črne grafitne, ni potrebe, je vse usrano potem.

Pri razdiranju ventilatorja se ne bojte če uničite tisti zeger obroček, ki drži vetrnico, da se ne stakne iz ležajne puše. Ta obroček ni potreben, ventilator ne pade ven tudi če je obrnjen "na glavo" dol, kot npr v ATX napajalniku. Jaz odstranim še tisto mrežico, da po potrebi samo primem vetrnico, jo potegnem ven, obrišem os, rahlo namažem z mastnimi prsti od masti, porinem nazaj in je spet mir za ... hmm, res dolgo časa. Zakaj ne pade vetrnica ven, ja magneti jo držijo ane. Zakaj so v tovarni dali obroček? da vsak butl ne potegne vetrnice ven.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.2.2026 21:07

Barva masti sicer ni čisto standardizirana, vendar pa razlikuje pri nekaterih proizvajalcih namen uporabe. Npr. pri Fuchsu pomeni vijolična barva za mazanje v težkih pogojih in na nevrtečih obremenitvah - linearna vodila itd. Litijeva mast je zelena. MoS2 je črn. Itd. Modra je bolj za mokra področja, v mornarici npr. Imaš rumene vazeline za živilsko industrijo in tam kjer je prisotno sonce s poletnimi temperaturami - zadeva je ob malce povišani temperaturi še vedno trdna in ne teče.

itd. Mislim da ni standardizirano, smernice pa so.

Kar se pa teh ventilatorskih motorčkov tiče, pa kolikor vem, se ne mažejo. Ko začne cvilit, je odživel svoje in se ga zamenja. Niti mast mu ne reši kaj prida življenja. Tu so ležajne puše in se jih ne maže.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 1.2.2026 22:34

Demz napisal/-a:Barva masti sicer ni čisto standardizirana, vendar pa razlikuje pri nekaterih proizvajalcih namen uporabe.

Nekaj takega sem izvedel pri Olmi, oni imajo take barve, drugi drugačne, treba je gledat tehnične podatke in se ravnati po teh... če nam neznalcem kaj povedo. Jaz sem se obrnil na proizvajalca, natrosil nekaj mojih najbolj pogostih namenov uporabe, v odgovoru sem dobil konkretne primere kaj naj uporabim.

Demz napisal/-a:Kar se pa teh ventilatorskih motorčkov tiče, pa kolikor vem, se ne mažejo. Ko začne cvilit, je odživel svoje in se ga zamenja. Niti mast mu ne reši kaj prida življenja. Tu so ležajne puše in se jih ne maže.

Pri PC ventilatorčkih to praktično ne drži, pri večjih motorčkih pa mazanje večinoma ne pomaga, oziroma je to bolj kratkotrajna rešitev. Vse je tudi odvisno, koliko je obrabljeno.
Kot sem napisal, pri PC ventilatorčkih mazanje preverjeno deluje na dolgi rok, zelo redki so primeri, ko ne pomaga, če je obraba prevelika.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost