1. Predvidevam, da je to takšen motor kot na zgornji sliki, ki ima vrstno oz. serijsko visokotlačno črpalko, katere so manj občutljive na nečistoče v gorivu kot rotacijske. Vrstna visokotlačna črpalka je podobno zgrajena kot motor (bat, cilinder, gred). Če motor vžiga ni v njej nič blokirano, če je pa res voda prišla noter, je pa možno, da je bat in cilinder voda nažrla in se vse skupaj hitrejše obrablja kot bi se sicer. To, da se takoj po zagonu motor zažene na max. obrate je pa možno, da je napaka na regulatorju vrtljajev.
2. Počena glava? A takoj po zagonu motor pokadi močan bel dim? Če ja, potem je res možno, da je počena glava motorja, ali pa bolj verjetno je samo tesnilo "preplozalo" (med hladilnim kanalom in cilindrom). To napako bi pokazal test kompresije. Lahko to tudi ugotoviš čist po domače (nekoliko manj zanesljivo). Hladilno tekočino v hladilnik naliješ čisto do vrha , zaženeš motor in opazuješ, če se kakšni mehurčki pojavljajo .
Praviš, da je bil filter za gorivo precej zapacan. Predlagam ti, da očistiš tudi rezervoar. Nesnaga se nabere in prilepi na dno rezervoarja in če ta ni plastičen, ga sčasoma prežre.
Kar sem popravljal dizelske motorje je že cca. 10 let, tako, da če sem streljal mimo naj me kdo popravi.
P.S.: Na žalost so takšni časi, da dobrih mehanikov skoraj več ni, ki bi znali naredit še kaj drugega kot servis. Če ti bo pa motor popravljal tisti (min. 1000€),pa pazi, da mu ne boš plačal nekaj česa sploh ni naredil.