STROJNISTVO.com • Poglej temo - Menjava motornega olja

Menjava motornega olja

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

OdgovorNapisal/-a luka87 » 22.8.2007 6:11

raca napisal/-a:Pozdravljen!

Ja, govorite samo o stevilu kilometrov za menjavo olja! Samo je tudi casovna doba vazna in koliksna je to pri sedanjih oljih, baje je eno leto. Zato vprasam ker jaz ne naredim veliko kilometrov, se 15000 ne na leto, zato me zanima ce moram upostevat dobo enega leta ali je lahko kaj vec. Tocim pa olje 10/40. Aja, pa katere proizvajalce olj priporocate.

Hvala lp

Odvisno je tudi kateri letnik je vozilo/motor: Če boš dal v astari avto olje 10/40 potem bo imel veliko porabo olja, ker ti motorji pač niso delani za to olje.Potrebno je tudi pogledati katero olje priporoča proizvajalec vozila predvsem katero viskoznost.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lisko » 31.10.2007 11:49

z-750 napisal/-a:pri slabšem motorju sem (prevoženih več kot 150kkm) opazil porabo olja.Namesto olja 5W sem uporabil olje 15W nižjega cenovnega razreda. Poraba olja je izginila. Verjetno so se "zapacali" mazalni kanali.Iz tega sklepam, da je bolje, če ima motor porabo olja. Sploh je pa rafinerija modriča naredila olje 20W za avtomobile, ki so prevozili nad ... kkm.

Renojev 16 let stari dizl ima predpisano 20W50 olje za poleti in pa 15W40 za pozimi. Tak da to, da so naredili olje za avte z več kot xxxkkm prevoženimi ne drži. Če dam not 10W40 olje ga požre liter na 10.000km, če pa dam not olje 20W50 pa ga požre 2-3 deci na isti kilometrini.
Kjer je volja je tudi moč
lisko
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov