STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mazanje drsnega ležaja

Mazanje drsnega ležaja

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Mazanje drsnega ležaja

OdgovorNapisal/-a bbf » 8.6.2012 22:11

Pozdravljeni!
K vam se obračam prvič, pa že kar takoj s precej eksotičnim problemom:
Drsni ležaj v fotokopirnem stroju na motorju odklonskega zrcala. Obrati so kar visoki, čez 10.000 na minuto. Problem je, ker z leti mast razpade in motor zariba, eden mi je že, imam še dva na rezervi. prvi rezervni dela, ampak mi je po pol ure že začel šumeti med ustavljanjem in zaganjanjem. Če mi še ta dva pogineta, jih ne dobim več za zemeljsko ceno, in lahko vržem stroj stran in ves vložek v obnovo stroja..
Potrebno bi bilo zamenjati mazivo, ampak ne vem, katero je primerno. V originalu je sivo, ampak ali je sivo zaradi razpada, obratovanja ali že v originalu sivo.. Na zaribanem (in kasneje razstavljenim in spoliranim) nisem dosegel zadostnih obratov z nobeno meni znano snovjo. mogoče je tudi kaj drugega na motorju fuč - vrti se , gre v visoke obrate, piska....
Verjetno je hidrodinamično mazanje, so neki utori po osi.
Katero olje/mast/karkoli bi bilo primerno?

Slike so na http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=30910

Hvala za odgovore!
bbf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Relanium » 9.6.2012 15:06

Tisto sivo je morda grafitna mast ?

Edit: aja, videl komentarje že na linku
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bbf » 11.6.2012 7:38

No takole. Ugotovljeno je bilo, da je zračni dinamičnotekočinski ležaj. In da je verjetno vlaga poškodovala os. Še vedno je vprašanje, kako to rešit. če se še da..
bbf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bbf » 11.6.2012 7:41

No takole. Ugotovljeno je bilo, da je zračni dinamičnotekočinski ležaj. In da je verjetno vlaga poškodovala os. Še vedno je vprašanje, kako to rešit. če se še da..
bbf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2012 16:28

če nimaš črpalke za pogon maziva je to zagorovo aero-hidrodinamično mazanje
za sanacijo GREDI - ne osi(sem malo zloben, pa bo zopet kdo skočil :evil: , saj se ve kaj je mislil, pa naj, ampak je to še vedno gred)pa morda trdo kromanje(rendulič)in nato brušenje, kaj vem, tako na daljavo je zelo, zelo težko kaj koristnega svetovati
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov