STROJNISTVO.com • Poglej temo - mazanje linearnih vodil oziroma vozičkov na njih

mazanje linearnih vodil oziroma vozičkov na njih

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

mazanje linearnih vodil oziroma vozičkov na njih

OdgovorNapisal/-a fanticek » 25.3.2013 15:08

Pozdravljeni

imam lesnoobdelovalni CNC stroj. Obdelovalna glava se giblje po linearnih vodilih - profilirana približno kor črka H (ne okrogla)
Stroj ima centralni mazalni sistem.
Proizvajalec je predvidel mazanje z mastjo ki je zelo "tekoča". Razvod od centralne mazalne enote, do vseh vozičkov je po ceveh. V samem stroji je programirano, na koliko časa se s pomočjo zraka izvrši ciklus mazanja.
Ta sistem deluje samo v "vozičke", ki so na vodilih.

Jaz pa imam vprašanje:
s čim mazati vodila.Ali pa jih pustiti kot do sedaj takšna kot so - relativno "suha".
Namreč naj izpostavim, da se v moji stroki nabira na vodilih ogromno lesnega prahu, oziroma mikro prahu. Med obdelavo pa včasih kar prah leti direktno na vodila. Vem da imajo vozički čistilne manšete, ki ta prah "porinejo" pred sabo in s tem očistijo vodilo, ampak:
Imam namreč občutek (ta tudi včasih vara) da ima stroj včasih čuden zvok, ko se z malo večjo hitrostjo pomakne po Y osi.

Še ena lastna izkušnja:
Na drugem stroju, tudi lesno obdelovalnem, imam tudi podobna linearna vodila. Tam pa imam ročni pomik agregata po teh vodilih. In ko začutim "prevelik" odpor za premikanje agregata namažem vodila z enako "tekočo" mastjo. Včasih je takoj boljše, včasih pa ne. Takrat vzamem navadni WD40 in posprejam vodila, in stroj začne "leteti skoraj sam".
Vem da WD40 ni najboljši za to.
Zato sprašujem s čim namazati linearna vodila?

Hvala za odgovore

lp milan
fanticek
Pripravnik
Pripravnik

Re: mazanje linearnih vodil oziroma vozičkov na njih

OdgovorNapisal/-a hscnc » 25.3.2013 16:54

Najbolje bo da pustiš vodila suha :-)
Žal je tako da prah in mazanje ne gresta skupaj. Dokler so brisalci na vodilih BP in opravljajo svojo funkcijo se vodila namaže z poltekočo mastjo po navodilih proizvajalca vodil!!!! in ne tako da mast sili na vseh straneh izpod vozička. Pretirano mazanje vozičkov je smrt za vodila saj nafilana mast preprečuje da bi se kroglice kotalile. Če ima stroj centralno mazanje se vodila maže z oljem katero ima tudi nalogo izpiranja nečistoče iz vozička.
V prašnih razmerah je edino zdravilo redno kontroliranje stanja brisalca vozička in njih menjava. Temu se reče preventiva. Pomembno je redno čiščenje tekalnih površin, po potrebi tudi pranje vozičkov. Samo mazanje ne bo rešilo ničesar. Omenjeni WD reši zadevo le v tem da stopi sprijeto mazivo z prahom.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 25.3.2013 20:17

wd40 ni za mazanje površin. mogoce od zacetka malo pomaga, na dolgi rok pa razmascuje.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fanticek » 28.3.2013 21:51

Pozdravljeni

Kot je napisal HSCNC, tudi jaz mislim da mast (olje) in lesni prah ne gresta skupaj ker nastane samo kup umazanije...
Kaj pa mislite na mazanje s "suho mastjo" oziroma nekaj takega sem slišal...? Kaj to sploh je, oziroma koko se strokovno temu reče?

Pa še ena stvar se mi dogaja na CNC stroju:

Orodje vpnem v konus ISO30. In včasih mi konus prime v motor tako močno, da mi noče narediti avtomatske menjave. Ali lahko s čim "namažem" površino konusa, kajti zopet smo tam olje in prah ne gresta skupaj....? Na šolanju pri temi vzdrževanje stroja, so me učili, da ne smem v konus v motorju ničesar "špricati", samo suho risanje in izpihovanje, seveda s suhim in čistim zrakom. Ampak to, da mi stroj noče spustiti konusa, postaja vse bolj moteče...

Kaki predlog?

hvala

lp milan
fanticek
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov