STROJNISTVO.com • Poglej temo - olje za šivalne stroje

olje za šivalne stroje

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

olje za šivalne stroje

OdgovorNapisal/-a clovek » 20.7.2018 14:35

Ali kdo ve iz česa je olje za šivalne stroje? Je to 100% sintetično olje ali kaj drugega?

Namazal bi vodilo printerja po katerem se pelje nosilec tiskalne glave z nameščenima drsnima ležajema rumenkaste barve.
Nekje pišejo da je za mazanje primerno sintetično olje, drugje olje za šivalne stroje,...
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: olje za šivalne stroje

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 20.7.2018 16:27

Pozdrav

Za šivalne stroje se uporablaj t.i. parafinsko olje, ki je visoko prečiščeno mineralno olje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spindle_oil

https://de.wikipedia.org/wiki/Spindel%C3%B6l

Pomembna lastnost olja za šivalne stroje (oz. za tekstilne stroje nasploh) je, da ne pušča madežev na tekstilu...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a clovek » 23.7.2018 15:07

Na internetu je namreč nekdo napisal da uporablja olje za šivalne stroje.

Na enem od forumov je bilo napisano da se za tiskalnik uporablja tudi sintetično olje, ki je novo in boljše od klasičnih olj.
Drugje sem zasledil PTFE (teflonsko mast) ....ne vem če je to sintetično olje....na maziva se ne spoznam.
V prodaji so tudi mešanice PTFE in mineralnih maziv.

Epson uporablja 3 različna maziva, ki pa so zelo draga in nikjer ni napisano kaj vsebujejo.
V tiskalniku je videt belo maščobo, največ belo mast, ki je nanešena na plastičnih zobnikih in plastičnih elementih.
Na obeh koncih vodila za tiskalno glavo je opazit belkasto prozorno, precej tekočo mast.

Dobro bi bilo vedet tudi kakšno mazivo je nanešeno na drobne kovinske osi, ki se vrtijo po plastičnih pušah in so praktično neobremenjene.

Kaj je pravzaprav pomembno pri izbiri olja? Material elementov, ki drsijo med sabo?
V tiskalniku ni visokih temperatur...če se kaj segreva je to vodilo tiskalne glave ampak tudi to se po mojem mnenju ne segreje za več kot 10-20 stopinj tudi če bi se printalo dlje časa. Ni posebne vlage in tudi sončnih žarkov ne. Od okolice je mogoče še najbolj škodljiv prah.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mbullu » 25.7.2018 8:38

Pozdravljeni,

ko smo še uporabljali ink jet tiskalnike, sem vodila mazal s Festovo mastjo za pnevmatske cilindre, 1x letno. Tiskalniki od A3 do A0, ta največji je natisnil nekaj kilometrov letno. Preverjeno delovalo 10+let.

Lep dan
vse je relativno. tudi relativnost.
mbullu
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a LukaL » 25.7.2018 13:14

Jaz uporabljam kar Ballistol...zadeva je obstojna, se ne zgosti in še lepo diši :evil:
Dobiš v trgovinah z lovsko opremo

lp Luka
LukaL
Novinec
Novinec

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost