STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mast za podmazovanje drsnih lezajev

Mast za podmazovanje drsnih lezajev

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Mast za podmazovanje drsnih lezajev

OdgovorNapisal/-a solero » 8.2.2019 16:33

Pozdravljeni!

V lasti imam struznico SAIC Pavia Italia F6. Struznica je zelo lepo ohranjena imam pa problem glede mazanja drsnih lezajev na glavnem vretenu. Ko sem jo pricel uporabljati, je struznica pri najvisjih obratih zablokirala po kaksnih 3 min obratovanja. Zato sem s pistolo vbrizgal novo litijevo mast, kar je zadevo se poslabsalo. Lezaji so se pregreli in zaustavili struznico. Zato sem komplet zadevo razstavu, ocistil mast, nazaj zmontiral in nato jo vrtel pri najvisjih obratih, s tem da sem skozi luknje od mazalic rocno doziral olje (motorno olje 10-40). Lezaji se niso vec pregrevali in po krajsem nastavljanju matic na vretenu je zadeva tekla gladko in brez problemov.

Tako da, moje vprasanje je sledece. Kaksno mast naj uporabim, da se zadeva ne bo pregrevala? Je imel ze kdo podobne izkusnje? Najraje pa bi zmontiral lovilec olja in na lezaje speljal olje preko pumpe.

Hvala v naprej!
solero
Novinec
Novinec

Re: Mast za podmazovanje drsnih lezajev

OdgovorNapisal/-a marolt1 » 8.2.2019 19:08

Meni se je to zgodilo pri mazanju z pnevmatsko pištolo.Drugače pa uporabljam kvalitetno mast namensko za ležaje(RIMAZ 2 – LPD) in mešanico olja.
marolt1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a solero » 8.2.2019 22:30

Hvala za odgovor. Torej poleg masti dodas tudi olje? Nisem ravno razumel kaj si mislil povedati z mesanico olj. Ter ko podmazujes napolnes mast dokler ne pricne uhajati pri straneh ven?
solero
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 9.2.2019 21:30

Moja ima mazanje z oljem pa centralni mazalni sistem (tudi drsni ležaji). Če ima mazalke, je res za mast, ampak po moje bi moral mazati s poltekočo mastjo ( gostota 00-običajno imajo masti za ležaje, to kar dobiš v trgovinah, gostoto 2). V trgovini boš težko dobil, jo pa lahko naročiš v Olmini spletni trgovini. So pa te stružnice občutljive na to, koliko so stegnjeni ležaji-ko se segreje, rado prime.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 9.2.2019 22:00

Prilepi sliko mazalk, pa ti bomo povedali z čim mažeš.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solero » 10.2.2019 11:12

Trenutno so gor te mazalke, so pa bile prej (po pogovoru s prvim lastnikom) taksne mazalke, na katere se je privijacilo nastavek za doziranje. Bronaste puse imajo narejene utore, na spodnji strani pa tudi vstopno luknjo, pred luknjo pa se nahaja kot neke vrste spuzvica (verjetno da zaustavi trde delce, da ne vstopijo not?) Dokaj siguren sem, da se za mazanje uporablja mast, samo pravo moram najti. Prirocnika za to struznico pa na spletu ne najdem.
Priponke
IMG_20190210_110543.jpg
IMG_20190210_110543.jpg (797.09 KiB) Videno 17339 krat
solero
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zodiac » 10.2.2019 11:42

Da ni glavna poanta o tisti spužvici. Lahko da je posodica za olje izdelana v ohišju pod ležajem, zgoraj pa so samo nastavki za nalivanje olje. Olje leze navzgor po spušvici zaradi kapilarnega učinka in maže ležaje.

Podoben sistem je na nekaterih stružnicah izveden tudi s obročkom, ki se vrti na ležaju in je na spodnji strani potopljen v olje.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solero » 10.2.2019 12:20

Ok, zelo na hitro in zeloo na grobo sem spackal sliko v SW-ju. Št 1 je osovina, št 2 je bronasta puša, št 3 pa ohišje. Prva puščica zgoraj prikazuje smer doziranja masti skozi (zelo nerealno narisano mazalico) in nato po kanalih potuje naokrog (naslednja puščica). Tam kjer je moder krog je podolgovata luknja, pred katero se nahaja spužvica. Skozi to luknjo prihaja mast na osovino. Nikjer pa ni nobene posodice za olje, pod ohišjem vretena je jermen, ki je napeljan na motor (nižje).
Priponke
mazanje drsnega lezaja.PNG
mazanje drsnega lezaja.PNG (160.72 KiB) Videno 17324 krat
solero
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 10.2.2019 17:41

solero napisal/-a:so pa bile prej (po pogovoru s prvim lastnikom) taksne mazalke, na katere se je privijacilo nastavek za doziranje

Sam sebi si odgovoril z čim se maže. Če so bili gor dozirniki je mazanje z oljem in ne z mastjo.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.2.2019 18:03

ja bile so "štaufarce" to so mazalke z lončkom, lonček si napolnil z mastjo in si tisti lonček od časa do časa malo privil, pa se je mazalo, bilo je za par dni..., ko se je spraznil si ponovil vajo..., lahko pa tu gor priviješ cevi na ohišje in eno ročno ali avtomatsko mazalko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.2.2019 8:43

Če hočeš biti "in" s časom, potem je to prava pot:

https://www.google.com/search?rlz=1C2EJ ... knszzqqs-c

In pazi, da ne bo varianta, ki maže tudi, ko je stroj ugasnjen, ker ti bo mast filalo 24/7/365. Mora biti zadeva, da dobi signal (elektriko) od stroja in šele potem maže.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solero » 11.2.2019 8:56

Hvala vsem za odgovore. Danes skocim do skfa, povprasat za mast. Ce ta zadeva za biti "in" ne udari dosti po zepu jo bom nabavil. Ce ne, pa bo moralo se malo pocakati. Vsekakor porocam, ko/ce najdem pravo mast :D
solero
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 11.2.2019 9:05

solero:

za ta tvoj "gempl" bodo dovolj kar štaufarce, bo za par dni mazanja:
https://www.google.si/search?q=stauffer ... 54&bih=807

en henlich... bo dražji kot tvoj "gempl", pa ni gempl slabšalno, ja je lahko odličen stroj, nevem zakaj ne......

glej problem je, ko ti zgrabi ležaj je, ker ni več maziva, stalno bi moral dovajati mazivo, na "nipl" nastaviti mazalko in pritisniti, ampak to je nerodno, zato daj gor "štaufarce" in med "hudim drejanjem" brez problema doziraš mazivo, malo priviješ lonček, to so počeli "stari mački" na takih "gemplih"..., tisti najbolši so imeli okoli vratu kravato, sem videl na lastne oči....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 11.2.2019 12:13

vili napisal/-a:"..., tisti najbolši so imeli okoli vratu kravato, sem videl na lastne oči....

ta je tudi imel kravato po vsej verjetnosti:
https://www.liveleak.com/view?i=026_1481838154

ta ubogi fant pa celo niti kravato ni imel..je pa imel srečo! :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=35MSmwlcth4

je pa zanimivo kako smo prepričani o togosti naših strojev: :lol: :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=C8ZJa2HSkYE
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.2.2019 13:39

deutz:

ja to sem v praksi vse doživel, fantu je pri štehanju palice odtrgalo sreinec, palico je pridrževal z roko z rokavico, prijatelja je ravno tako potegnilo pod podajalni ozobljen valj tekstilnega stroja, in ga zabilo z glavo v zid, zgrabilo mu je ohlapen rokav, tisto o palicah brez podpore je pa klasika...,
na vrtečih strojih (stružnice, vrtalniki, freze...) nikoli z rokavicami in ohlapno obleko... :evil: :evil: , bolje biti nag... :D :D :D

ja so pa pobi na rudniškem "gverhi" nardil čist use, generalno na parnih lokomotivah (damfarcah) in na parnih bagrih za koln...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov