STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dodajalna 5 osna tehnologija

Dodajalna 5 osna tehnologija

Moderator: -M-

Dodajalna 5 osna tehnologija

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.3.2019 14:24

Prvi poskusi dodajalne tehnologije na virtualnem 5 osnem CNC centru so uspeli.
Podobno deluje Lasertec 65 z lasersko šobo za navarjenje materiala iz vseh prostorskih smeri.
Po ohladitvi obdelovanca sledi le še fina 2 do 5 osna obdelava na toleranco.

Bi dal v ta prispevek še dve JPG slike a mi ne uspe. Morda lahko gdo pomaga ?

Nadaljujem z študijem... :)
Priponke
Nanos_planarno_post.JPG
Okolje dodajanja in CNC program
Nanos_planarno_post.JPG (139.67 KiB) Videno 24264 krat
Nanos_planarno.JPG
Simulacija 5 osnega nanašanja
Nanos_planarno.JPG (81.65 KiB) Videno 24265 krat
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 5.3.2019 21:21, skupaj popravljeno 2 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Dodajalna 5 osna tehnologija

OdgovorNapisal/-a Ranger » 5.3.2019 16:56

Najprej, izbereš naloži priponko, potem, ko izbereš datoteko, katero bi rad priložil, klikneš dodaj datoteko.
1.png
1.png (59.21 KiB) Videno 24327 krat

potem se postaviš v svoj "odgovor" kam bi rad dodal to fotko in klikneš opcijo: postavi v vrstico

2.png
2.png (29.16 KiB) Videno 24327 krat

Če pa je datoteka prevelika - večja kot 1MB ,pa ne dovoli in ti izpiše tole in moraš fotko zmanjšati...
3.png
3.png (28.76 KiB) Videno 24327 krat
Ranger
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 5.3.2019 21:11

Ranger napisal/-a:Najprej, izbereš naloži priponko, potem, ko izbereš datoteko, katero bi rad priložil, klikneš dodaj datoteko.
1.png

potem se postaviš v svoj "odgovor" kam bi rad dodal to fotko in klikneš opcijo: postavi v vrstico

2.png

Če pa je datoteka prevelika - večja kot 1MB ,pa ne dovoli in ti izpiše tole in moraš fotko zmanjšati...
3.png

Hvala sem naložil 2 sliki. LP
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 6.3.2019 18:22

Prvi poskusi dodajalne tehnologije na virtualnem 5 osnem CNC centru so uspeli.

Hm, ??? :o
Kaj zelite z tem vasim prispevkom povedati?
Reklama za ???
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.3.2019 9:41

Additivne tehnike na 6 + 1 osnem kuka robotu. Programe sem sam izdelal in sprocesiral.
Primerno za industrijo 4.0.
Priponke
slika_2.JPG
Kinematika procesa
slika_2.JPG (191.86 KiB) Videno 23909 krat
slika_1.JPG
Preverjanje kolizije
slika_1.JPG (143.93 KiB) Videno 23909 krat
slika_3.JPG
Trije gradniki iz dveh smeri v prostoru
slika_3.JPG (45.79 KiB) Videno 23913 krat
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.3.2019 19:16

Ne razumem pomena tvojih objav... Ali pa jih, če so oglaševalsko obarvana.

Mogoče bi priporočal malo več ozadja.

Od te industrije 4.0 je toliko za poslušati, da ti lahko kri iz ušes začne teči. Greš pa malo po firmah pa ne vedo kaj je to šubler ali pa H7 toleranca... :evil:
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 15.3.2019 19:37

Če prav razumem gre za vaš software, ki omogoča 5osno navarjanje na osnovi KUKE. Zanimivo. Morda kakšne karakteritike; natančnost, kaj se da navarjat, cena (Od do)....

In glede industrije 4.0 ... Zamišljeno je ok, vse digitalizirati kot starwars. Na koncu se pa čaka 1 teden, da vzdržealec Jože pride iz dopusta, ker edino on ve kako se naredi [Vstavi poljubno].

lp
Franc
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.3.2019 20:43

33test napisal/-a:Če prav razumem gre za vaš software, ki omogoča 5osno navarjanje na osnovi KUKE. Zanimivo. Morda kakšne karakteritike; natančnost, kaj se da navarjat, cena (Od do)....

In glede industrije 4.0 ... Zamišljeno je ok, vse digitalizirati kot starwars. Na koncu se pa čaka 1 teden, da vzdržealec Jože pride iz dopusta, ker edino on ve kako se naredi [Vstavi poljubno].

lp
Franc

Podprte so vse glavne firme robotov ne samo kuka. In to s hitrimi krmilniki in veliko spomina - Sinumerik itd...
Gre za depozicijo z navarjanjem in FDM večosnim printanjem, kasneje pa še fino obdelavo na površini izdelka.
Natančnost tolerance na izdelku je odvisna od togosti robotske roke.

Za bolj natančne izdelke opravimo najprej depozicijo materiala in kasneje fino obdelavo na 5 osnih obdelovalnih centrih. Vse z istim vpetjem.

Se pa strinjam s prehodnikom glede uvajanja 4.0. V nekem smislu je ind. 4.0 pri uporabnikih sedaj v podobni fazi kot je to bilo stanje pri CNC obdelavi devedeseta leta. Ko je večina še mislila ( upala ), da bodo dočakali penzijo s tradicionalnimi proizvodnimi metodami, ki so se jih priučili v šoli - Vendar so se stvari hitro spremenile.
Še hitrejše in temeljitejše bodo spremembe tokrat.

Za ceno nisem pravi naslov, sem samo programer tega sistema.
Priponke
ABB_robot.JPG
ABB z pozicionerjem
ABB_robot.JPG (105.77 KiB) Videno 23710 krat
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 16.3.2019 9:18

Vi ste programer kot koncni uporabnik ali programer v razvoju novega softwera?
Nekako mi delujejo Vasi prispevki „vau, imamo nekaj povsem novega – industrija 4.0“ !?!
To kar Vi tu predstavljate kot novost, mi prakticiramo ze vec let. Mi smo se takrat odlocili za Gantry sisitem, ker robotska izvedba ni zadostovala nasim zahtevam, bila bi tudi bistveno cenejsa. Odstopanja so prevelika.
Z „Industrijo 4.0“ to nima popolnoma nobene zveze.
Tako to lasersko nanosno varjenje izgleda pri nas.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 16.3.2019 12:10

M38885 napisal/-a:Vi ste programer kot koncni uporabnik ali programer v razvoju novega softwera?
Nekako mi delujejo Vasi prispevki „vau, imamo nekaj povsem novega – industrija 4.0“ !?!
To kar Vi tu predstavljate kot novost, mi prakticiramo ze vec let. Mi smo se takrat odlocili za Gantry sisitem, ker robotska izvedba ni zadostovala nasim zahtevam, bila bi tudi bistveno cenejsa. Odstopanja so prevelika.
Z „Industrijo 4.0“ to nima popolnoma nobene zveze.
Tako to lasersko nanosno varjenje izgleda pri nas.

Hvala za prispevek kolega.
Kot vidim imate reparaturo obstoječih strojnih delov oziroma orodij. Dokaj pogosto opravilo v obstoječi industriji. Orodjarji to veliko uporabljajo, včasih že na orodjih še predno ugledajo proizvodnjo.

Iz moje prejšnje predstavitve pa je razvidno, da gre za izdelavo novih izdelkov direktno iz 3D modela.
Osnova za kreiranje kosa je okrogli ali pravokotni podstavek. Na njega se malo serijsko izdelajo gotovi kovinski ali plastični izdelki s pomočjo programiranja additivnih CNC programov. Lahko so zelo kompleksnih oblik.
Postopek po glavnih fazah dela kot ga vidim pri nas je:
prvo orodje je laserska šoba za 5 osno navarevanje. Nastane prva oblika izdelka "iz stanja nič". Ko se obdelovanec ohladi po potrebi sledi menjava orodja in takoj zatem rezkanje.
To lahko poljubno mnogokrat ponovimo in gradimo kompleksno topologijo, če funkcija izdelka to zahteva.
Prehodna FEM analiza poskrbi za odstopke in korekture oblik/ zvijanje. Dimenzije po ohlajanju in obdelavi morajo biti znotraj toleranc.

Na osnovi vaših zanimivih slik bi za ta primer varjenja pri nas lahko izdelali additivne programe po metodolgiji "free form additive". Pa navarevanju pa kokilo nato še fino programirali za rezkanje na končno obliko, seveda na 5 osnem CNC centru ob istem vpetju !
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 17.3.2019 19:50, skupaj popravljeno 6 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 16.3.2019 12:31

M38885 prosim ali nam lahko programirate orodno pot celotnega kosa za lasersko šobo, če vam pošljem en enostaven STEP 3d model ? Zanima me samo slika vseh poti laserske šobe na vašem sistemu, kosov ni treba izdelati. Za primerjavo. :D

27 kb, enostavni gradniki po sliki, hvala in upam na bodočo sodelavo z vami.
Priponke
kotnik_1.JPG
kotnik_1.JPG (28.76 KiB) Videno 23499 krat
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 18.3.2019 10:37

Tudi mi smo za test varili 3D iz nule. Potrebno je premisliti kaj je smiselno in kaj ne.
Vas komad ne bomo izdelali, niti ga ne bom komentiral.
Primerjati „orodne poti“ nima smisla.
Mi imamo stiri operaterje na laserski napravi, vsak bi „malo po svoje“ zacel > do koncnega rezultata bi prisli vsi enako. Vase optimiranje ne prines nic, ce privarcujete nekaj minut, ce ze v osnutku ne upostevate ekonomsko plat.
Samo simulirati, optimirati ta proces je nesmiselno. Namrec, ko bodo morali potovati konkretni bankovci v Evrih, za ta Vas komad, iz Vasega zepa v nas zep, bo zgodbe konec. “Ja to pa naredi sosedov Janez sp., po klasicni metodi ravno tako kvalitetno in se ceneje!”
Ko boste Vi pod crto videli ceno za Vas izdelek (Material, ure varjenja in ure rezkanja) …. KAJ???

Ce je Vas namen na trziscu placirati produkt “3D varjenje”, morate ponuditi celoten koncept procesa, software kot tudi hardware. Ce razvijate software za ta proces, se povezite z obstojecimi ponudniki. Morda boste zanimivi ker ste morda cenejsi, boljsi, hitrejsi, ali poiscite kooperanta, ki bo v sodelovanju z Vami ponudil hardware, s tem celotni proces “od nule do koncnega izdelka”.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.3.2019 11:02

Ideja Ok, v realnost takšnih izdelkov pa malo dvomim. Mogoče za kakšen prototip. Problemi, ki jih vidim, mehanske lastnosti materiala, struktura, za izdelavo rabiš kvaliteten (drag) dodajni material, potem še verjetno toplotna obdelava, . . . V glavnem draga zadeva za vprašljiv rezultat, mogoče za prototipe.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 18.3.2019 11:13

Tehnologija je zanimiva. Ene vrste 3D printanje. Daj, čimprej izdelaj en raelni izdelek, če se da naredi tudi kakšne meritve na primer dimenzije takoj po izdelavi, hrapavost in trdnost, napiši še ceno izdelka. Nato pa objavi fotkografije izdelka in rezultate meritev tu na forumu, in boš za ta proces sigurno mnoge navdušil.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 18.3.2019 17:56

M38885 napisal/-a:Tudi mi smo za test varili 3D iz nule. Potrebno je premisliti kaj je smiselno in kaj ne.
Vas komad ne bomo izdelali, niti ga ne bom komentiral.
Primerjati „orodne poti“ nima smisla.
Mi imamo stiri operaterje na laserski napravi, vsak bi „malo po svoje“ zacel > do koncnega rezultata bi prisli vsi enako. Vase optimiranje ne prines nic, ce privarcujete nekaj minut, ce ze v osnutku ne upostevate ekonomsko plat.
Samo simulirati, optimirati ta proces je nesmiselno. Namrec, ko bodo morali potovati konkretni bankovci v Evrih, za ta Vas komad, iz Vasega zepa v nas zep, bo zgodbe konec. “Ja to pa naredi sosedov Janez sp., po klasicni metodi ravno tako kvalitetno in se ceneje!”
Ko boste Vi pod crto videli ceno za Vas izdelek (Material, ure varjenja in ure rezkanja) …. KAJ???

Ce je Vas namen na trziscu placirati produkt “3D varjenje”, morate ponuditi celoten koncept procesa, software kot tudi hardware. Ce razvijate software za ta proces, se povezite z obstojecimi ponudniki. Morda boste zanimivi ker ste morda cenejsi, boljsi, hitrejsi, ali poiscite kooperanta, ki bo v sodelovanju z Vami ponudil hardware, s tem celotni proces “od nule do koncnega izdelka”.

Hvala kolega se strinjam z vašimi navedbami.
Za izdelavo fizičnih artiklov po naši aditivni metodologiji lahko to organiziramo pri naših poslovnih partnerjih nedaleč čez mejo. Seveda za bolj kompleksne izdelke, kjer takšen pristop dobi svoj ekonomski smisel in na osnovi naših programov.

Tisti šolski primer iz moje prejšnje 3D slike sem dal le zato, da bi nekdo od vaših dal vsaj oceno iz prakse - koliko časa rabi vaš programer za pripravo dela, da sprogramira orodne poti :
Recimo koliko časa za dodajalne programe varjenja in
koliko časa za rezkanje naprimer gornjega rotacijskega dela

kot programerja me to seveda zanima.
Hvala.

Sam čas izdelave na gantry stroju tokrat ni pomemben.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na NX, Solid Edge, Teamcenter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost