STROJNISTVO.com • Poglej temo - Začetniška vprašanja NX7.5

Začetniška vprašanja NX7.5

Moderator: -M-

Re:

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 23.2.2022 19:30

CADfreak napisal/-a:Pozdrav

Tudi sam sem pred kakimi štirimi leti prešel iz Pro/E-ja na NX, trenutno pa uporabljam NX6.

Problem s sestavi rešujem tako, da pri imenu sestava na koncu vedno dam "KPL ali "ASM". Drugega načina nisem našel, da bi "na oko" ločil "part" od sestava. Seveda pa to ne pomaga, da ne bi pomotoma vstavil kakšnega kosa v drug kos. Sem se pa na vadil in stvar ni več moteča.

Druga zadeva, ki zna biti zanimiva pri sestavih je pa primer, da hočeš en del (part) referencirati na drugega, nekako v smislu "COPY GEOM" v Pro/E - Wildfire. V sestavu izbereš del, v katerega želiš prekopirati geometrijo iz drugega parta, označiš kot "work part", nato pa na partu, na katerega želiš referencirati, izbereš geometrijo (lahko tudi cel part ali body) tako, da v meniju "insert" izbereš možnost "Associative Copy -> WAVE Geometry Linker" in izbereš geometrijo. Pomembno je, da se pravilno odločiš pri možnosti "Timestamp Fixed". Če je ta možnost izbrana, bo v kopiji vedno geometrija, ki je bila definirana ob kopiranju, brez vpliva nadaljnjih gradnikov. Upam, da je razumljivo, kaj sem hotel povedati.

Skicirka se tudi kar precej razlikuje od Pro/E-jeve. Jaz čutim razlike predvsem pri referenciranju elementov skicirke na obstoječo geometrijo. Tako se zadeve referencirajo dokaj striktno na robove in vozlišča - vertexe. Od ploskev mislim, da zna uporabiti samo datumsko ravnino. Datumska os pa ima zelo omejeno uporabnost. Tako npr. ni možno referencirati daljice npr vzporednost, kolinearnost...) na krožni lok, ko ta v projekciji izgleda kot daljica. Tu sem si v NX4 pomagal s ti Associative Point. V NX7 te možnosti ne najdem več. Kaj jo je nadomestilo? Pa tudi jaz bi rad vedel, kako se pri skicah vrtenin da kotirati premer namesto polmera...

NX sestav od partov lahko sigurno najdeš tudi tako, da je "Top assembly" vedno daleč najmanjša datoteka v folderju sestava. Saj vsebuje le spisek linkov na vse komponente sestava. Samo nekaj 100 bytov velika datoteka je lahko že kar konkreten NX sestav.

LP

Jože
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Začetniška vprašanja NX7.5

OdgovorNapisal/-a homo sapiens » 16.2.2024 6:29

/
homo sapiens
Novinec
Novinec

Prejšnja