STROJNISTVO.com • Poglej temo - V razmislek

V razmislek

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a BountyH » 10.9.2002 15:04

Zadeva, kdo, kje, kaj in koliko zasluži mi gre počasi že na žice. Na živce mi gre 3.000.000,00 bruto Arharja, da majo vsi eks sošolci večjo plačo kot jaz, da za nobeno programsko opremo nisem imel izobraževanja, da sam pripravim vse zadeve, nato pa grejo nekateri na sestanek in se odločajo brez mene, da mi starejši šibajo svoje projekte ko "zbolijo" za 2 tedna, ko se vrnejo pa mi ga vzamejo in se kitijo z mojim delom.

Ja, res je lepo v tej naši stroki. Ampak veste kaj mene delo veseli, Graz je tudi blizu in ni ga vraga da mi enkrat ne bi ratal transfer tja.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a boris » 19.9.2002 11:57

Ne se sekirat....
Ko smo začeli študirat na fakulteti (pred cca. 10 leti) je že bil velik osip po prvem letniku... Zelo malo nas je končalo na koncu ... Pa smo končali še drugo stopnjo in so vsi govorili: " Strojnikov manjka.... in še več jih manjkalo..." Pa mislim da se niso zmotili. Mislim da menjati službo sploh ni tako groze problem. Vprašanje pa je za kakšen denar bomo delali?
Glede "mladostne zaletavosti", pa tole: če bi nas pustili, da kaj naredimo po svoje in da ne bi vedno nad nami visela "siva eminenca" sem prepričam, da bi bile neke stvari precej drugačne...
Kar pa se tiče znanja mladih inženirjev: Kakšna šola takšen kader! (pa ne bomo spet govorili o zaostalosti, ipd.). Vam starejšim pa mora biti jasno da se ni nihče učen rodil in da se pri vsakem delu vedno znova učiš..

BountyH... Maš prav... Graz je blizu
Lep pozdrav

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.9.2002 14:41

Moj komentar na tole. Dobrih strojnikov je res malo. Ni vse v tem, da naredis faks ampak moras biti rojen za strojnistvo. Tudi sam sem bil na zacetku po faksu v dvomu, ko sem zacel s placo krepko pod 100.000. No po dveh letih in menjavi sluzbe pa je pred placo vedno dvojka. Govorim v neto placi brez prevoznih stroskov in povracila prehrane. Pa brez nadur. Gre za to koliko znanja si pridobis , koliko si zagnan in koliko si upas in kaksen pogajalec si ter koliko si vreden za podjetje. Delam pa v vecjem podjetju in ne pri kaksnem s.p.
Lep pozdrav
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.9.2002 20:53

In z debato na forumu in vgostilni tega problema ne bomo rešili ...

lp tone
Gost

OdgovorNapisal/-a boris » 2.10.2002 21:08

Tudi sam delam v večjem podjetju (5 let), dobro poznam svoje delo, vem da ga tudi dobro opravim. Razlog, da vem, da ga dobro opravim pa je, ker si ga vedno prisvajajo moji šefi. Delal sem že nekaj velikih projektov (po recimo 6 mesecev), pa nihče ne ve, kdo ga je v resnici izdelal.
Tako to gre iz meseca v mesec...

Naj se to ne sliši kot jamranje, vendar pa mislim, da se veliko mladih, sposobnih inženerjev in tehnikov srečuje s tem problemom. Kako se tega znebiti v takšnem okolju je pa dobro vprašanje...

Kako je tebi uspelo? Z menjavo službe? Tudi sam sedaj poskušam nekaj podobnega..

Lep pozdrav

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 3.10.2002 2:07

Sam sem se izkazoval in se še izkazujem z delom, za katero zahtevam primerno plačilo.

Če res znaš stopi pred šefa in mu to povej, ali pa poišči novo službo. Jamranje nič ne pomaga. Če pa samo misliš da znaš potem ... Pa saj to verjetno veš.

LP zadovoljnež
Gost

OdgovorNapisal/-a boris » 9.10.2002 20:26

Če delaš v podjetju, ki dobro stoji in cenijo strokovnost in usposobljenost , imaš prav, ne bi smel biti problem. Če pa si v podjetju, ki so ga zavozili že pred davnimi leti, pa je to nekaj drugega.
Rad bi te videl pred mojim šefom : TI :) ON: :evil:

Varianta z novo službo pa je v teku...

Pa lep pozdrav

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 14.10.2002 23:44

Z vami mladim je res križ Samo jamranje. Poišči novo službo in pika. Ali pa se bojiš da bo za večjo plače treba več (boljše) delat?

P.S. zasledil sem da razmišljaš o magisteriju, odkrito povedano mislim da je škoda denarja zate, neodločnih ljudi (takih ki bi samo mencali na mestu in javkali), je že sedaj dovolj v našem fahu.

LP zadovoljnež

pa še ime: janez krklec
Gost

OdgovorNapisal/-a boris » 15.10.2002 7:36

Janez,

upam da si prebral vse odgovore, tudi tiste s starejšim datumom. Tam boš našel da ne gre za jamranje, ampak ugotovitev, da se s tem problemom srečuje PRECEJ MLADIH INŽENIRJEV. Mene to moti v mojem primeru samo v tej meri, da se LENOBA in NESPOSOBNOST nekoga obeša na moje delo. Najbolj važno zame pa je, da se zraven teh projektov VELIKO NAUČIM, saj mi to pride prav pri naslednji zadevi. Največ mi pomeni POT, po kateri problem rešujem, saj mi odpira vedno nova spoznanja.
Šefi moje delo cenijo, vendar se TR to ne pozna.

Delam na tako širokem in specifičnem področju dela in VEM da ga dobro opravim, ker me precej sprašujejo za nasvete... Torej POZNAM svoje delo.

Kar se tiče nove službe... Če že govorimo o tem: trenutno imam ponudbe iz treh podjetij, tudi iz tujine.
Problem je v tem, da še nikoli nisem menjal službe in da je potrebno modro izbrati novega delodajalca, predvsem pa biti PREVIDEN, kajti poznam primere, ko so se ljudje precej OPEKLI.

Kar se tiče strahu pred več (ali boljšim) delom... Projekti so se delali tudi po 18 ur dnevno, tako da to ne predstavlja problema. Problem se pojavi pri PLAČILU OPRAVLJENEGA DELA.

Kar se tiče mencanja na mestu... Če bi mencal na mestu, se danes prav gotovo ne bi ukvarjal z vsemi temi dejavnostmi in ne bi razmišljal o magisteriju.

Kar pa se tiče magisterija... Ti si verjetno malce starejši in bolj moder me očitno dobro poznaš, da takole sodiš o meni.

Pa se nočem o tem prepirat. Vsak pač ima pravico do svojega mnenja. MOTI pa me OBSOJANJE ljudi, ki jih ne poznamo.

Vedno se držim načela: VSAK KI GA SREČAŠ, VE NEKAJ KAR TI NE VEŠ - UČI SE OD NJEGA!!!!

Pa brez zamere

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 21.10.2002 12:46

Anonimno napisal/-a:Z vami mladim je res križ Samo jamranje. Poišči novo službo in pika. Ali pa se bojiš da bo za večjo plače treba več (boljše) delat?

P.S. zasledil sem da razmišljaš o magisteriju, odkrito povedano mislim da je škoda denarja zate, neodločnih ljudi (takih ki bi samo mencali na mestu in javkali), je že sedaj dovolj v našem fahu.

LP zadovoljnež

pa še ime: janez krklec

Skoraj, da bi si zaželel tebe za šefa, ker v tebi je bodočnost. Glede na izjavo verjetno preteklosti ni, sedanjosti pa tudi ne.

Dejstvo ostaja, smo v nekem kapitalizmu, ali lepše zveneče demokraciji, v kateri je moč izkoriščati ljudi in jih ne ustrezno plačati za delo. Po drugi strani pa so tudi delna ovira stari mački, ki mislijo, da vse vejo in da je pogoj za boljše plačilo letna prisotnost v službi, ne pa rezultati. Mladi namreč velikokrat delajo dela, ki so najvišje stopnje zahtevnosti in za vse tudi sami odgovarjajo (inženirji). Žal nimamo te sreče, da bi nas ustrezno ovrednotili.

Za strah pred delom, je pa tako: najprej moraš imeti sposobne ljudi, ki ti tako delo lahko dajo in šele nato ga ti lahko narediš.....Je pa žal težko izvedljivo, da bomo delali zastonj, ker ne preživimo, od raznih pripadnosti pa nič nimamo. To je stvar ali parola iz prejšnjega sistema. Pripadnost se namreč kaže najprej preko dela (našega) in nato preko nagrade. Žal za enkrat je samo ta prvi del (v večini primerov).

Se pa časi počasi, a vztrajno spreminjajo in to v korist znanja. NI NAS TA MLADIH STRAH, KOMAJ ČAKAMO DA SE STVARI POSTAVIJO V NEKE NORMALNE VODE. To pomeni: delati in za to biti plačan. Vi ta izkušeni (predvsem starejši) pa nas boste vedno težje dohajali (doba informatike), ali pa sploh ne in potem boste lahko pametovali preko raznih portalov kot je ta, mi pa bomo rekli vzamte knjigo in se naučite nekaj o informatiki, pa nehajte jamrat.....

Potem boste začeli razmišljat in mogoče se boste potrudili razumet vsebino teh vrstic!

LP Strojnik-mogoče več kmalu ne bom (zaradi preživetja)
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 21.10.2002 18:38

Najprej opravičilo g. Borisu. Res me je malo zaneslo. Kar se pa tiče plačil vam pa ne dam prav in pika. Dam prav g. Fijavžu. Niste krivi za to da je vaše znanje neustrezno, vendar gospodarstvo ni dolžno plačevati vaše "šolnine" ko pridete v službo. Razumeti morate, da ne cvetijo rožice povsod (četudi morada tako izgleda). In dokler ne bo kdo udaril po mizi in dejal hočemo ustrezno znanje bo pač zako ostalo. Tudi sam nisem za to da se popolnoma ukine splošna teorija, sem pa za to da se uvedejo dodatne smeri, tako da bodo pripravniki "uporabni". Kar se pa tiče plač: ni problem plačati delavca če je svoje delo opravil tako kot je treba, vsaj moralo bi biti tako. Mislim tudi da ne obstaja veliko firm ki gradijo profit na ceneni delovni sili (vsaj v naši branži), enostavo jih je že odpihnilo. Tako bodo počasi izumrle tudi razne ključavničarke in pasarske delavnice srednjega razreda, razlog je enostaven, v njihovih proizvodih je malo znanja in veliko dela, cena dela pa je v naši državici enormna - glede na našo produktivnost. Žal je tako.

lp janez
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.10.2002 15:35

Janez,
Verjetno izhajate iz orodjarske stroke. Sam izhajam iz vzdrževanja. Pri vzdrževalcih so običajne težave, smo pač nekakšno (nujno?) zlo, ki se ga nekako vsi otepajo. Vendar pa kot v orodjarstu tudi pr ivzdrževanju potrebuješ ideje, kako se sploh lotiti zadeve. Le da pri vas boste izdelek prodali (tako ali drugače), vzdrževalec pa bo spet usposobil stroj ali napravo, da se bo delo lahko nadaljevalo. Vemo pa, da vsi sovražijo zastoje zaradi okvar in podobnih zadev.
Tudi vzdrževaleci se morajo velikokrat posluževati improvizacij in inovativnosti, saj so rezervni deli običajno dragi... Zato le-te predelamo, popravimo ipd., skratka nadomestimo z drugimi primernimi.
Če imaš dosti idej, kako nadomestiti ali popraviti nek dragi rezervni del, ali pa le-tega celo izboljšaš (kar ni tvoja naloga), bi se nekje moralo poznati. S tem lahko prihranim nekomu ogromno denarja. Žal se v večini primerov to ne pozna nikjer. Prav tako če na primer izdelaš nek nov del, ki ima precej boljše zahtevane lastnosti in če zato nekdo kasira nekaj milijonov, ti ga konstruiraš, poskrbiš za izdelavo, plačilo projekta pa pospravi nekdo drug, ki se celo podpiše na tvoje delo...
In tako iz meseca v mesec....

Brez zamere in lep pozdrav
Boris
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.10.2002 19:57

Če je to res kaj govoriš si brez jajc. Pa se ne mislim opravičiti. Udari po mizi, kaj pa lahko izgubiš? Bati se za službo, kjer te izkoriščajo, se mi zdi mace neumno. Inženirje iščejo z lučjo pri belem dnevu.

Korajža velja.

LP janez
Gost

OdgovorNapisal/-a boris » 25.10.2002 9:32

Brez skrbi...
Kar se tiče razgovorov z nadrejenimi... Že prevečkrat so mi kaj obljubili, pa so besedo nato prelomili... Tudi na ta način se kalimo....
Nisem tolk neumen, da bi to šlo v nedogled...
Imam nekaj dobrih ponudb..
O tem, da bom menjal službo ni nobenega dvoma.Problem je samo pametno izbrati.

LP
Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov