STROJNISTVO.com • Poglej temo - Celoten ali več delnih načrtov

Celoten ali več delnih načrtov

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Celoten ali več delnih načrtov

OdgovorNapisal/-a vidgolob » 31.8.2010 7:03

Lep pozdrav.

Kakšno mnenje na naslednjo temo bi mi prav prišlo - ali je potrebno načrt za izdelavo nekega kosa ( v tem primeru izpihovalne cevi ) razparcelirati na več manjših načrtov, tako da vsak povzame samo en proces obdelave in je namenjen samo izvajalcu te obdelave, ali pa je boljše, da je narejen samo en načrt, ki povzame celotno obdelavo, in omogoča vsem vpogled v celoten proces obdelave? V proces obdelave sta vključena dva izvajalca ( prvi izvaja laserski razrez in krivljenje; drugi izvaja brušenje, podrejanje,...).
Kakšna je tukaj praksa? Ali ima kdo kakšne izkušnje s to problematiko?
Vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Vid Golob
TRM Filter
Ljubljana
vidgolob
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.8.2010 7:17

Če je izvajalec potencialna nelojalna konkurenca, potem mu prikaži samo nujno potrebno za izvedbo njegovega dela.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidgolob » 31.8.2010 7:19

ni nelojalne konkurence ali potenciala za to.
vidgolob
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a simcek » 31.8.2010 7:33

Če je za vašo proizvodnjo (ali podizvajalca), je poleg sestavne risbe potrebno izdelati delavniške načrte izdelave posameznega dela oz. delovne operacije. Tako boste imeli manj težav pri izdelavi in komunikaciji z delavci.
simcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 31.8.2010 7:43

Če gre za delovne operacije znotraj enega podjetja, potem priporočam skupen načrt, če gre za delo pri zunanjih podizvajalcih, potem pa razparceliran načrt z vsemi informacijami, ki so pomembne samo za tistega izvajalca. S tem se izognete nepotrebnim usklajevanjem itd...
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidgolob » 31.8.2010 8:29

@ simcek: Sestavna risba je narejena za celoten sestav(izpihovalo), potrebuje se delavniški načrt za en del (izpihovalna cev), ki pa jo izdelata dva zunanja podizvajalca. Delavniška risba je že bila narejena v celoti, zanima pa me, če jo moram razdeliti na več delov. Kot kaže bo kar treba...
vidgolob
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a keops » 31.8.2010 8:46

Poskušaj slediti funkciji risbe.

Postavi se v vlogo konkretnega izdelovalca,...kakšno risbo in s katerimi podatki bi si želel imeti v roki, če moraš npr. odrezati kos pleha...user friendly, bi rekli pri Microsoftu.
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidgolob » 31.8.2010 8:56

Ja tukaj se pojavi problem in glede tega v firmi ne moremo najti skupne točke. Meni se zdi, da bi moral kot izdelovalec imeti na svojem načrtu pokotirane tudi obdelave, ki jih ne izvajam jaz, ket lahko moja obdelava vpliva na nadaljno obdelavo kosa. Enkrat celoten načrt in enkrat delne načrte, odvisno od aktualnega primera, se mi pa ne zdi ustrezna rešitev, ker bom potem vsakič na tem forumu težil ( beri se v firmi že spet ne bomo mogl zment kako pa kaj ).
vidgolob
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 31.8.2010 9:33

Vsakemu kooperantu moraš dat svojo risbo. Oziroma mora vedet, kakšen komad bo dobil in kakšnega mora oddat. Dejansko dve risbi, če dodeluje. Na tako risbo potem dodajaš opombe in zahteve, ki so namenjene samo njemu in medfazni kontroli.
Če daš vse na eno risbo, prideš hitro v situacijo, ko moraš potem nekomu njegovo delo definirat opisno. To pa enostavno ne gre.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 31.8.2010 18:26

vidgolob napisal/-a:Ja tukaj se pojavi problem in glede tega v firmi ne moremo najti skupne točke. Meni se zdi, da bi moral kot izdelovalec imeti na svojem načrtu pokotirane tudi obdelave, ki jih ne izvajam jaz, ket lahko moja obdelava vpliva na nadaljno obdelavo kosa. Enkrat celoten načrt in enkrat delne načrte, odvisno od aktualnega primera, se mi pa ne zdi ustrezna rešitev, ker bom potem vsakič na tem forumu težil ( beri se v firmi že spet ne bomo mogl zment kako pa kaj ).

Za to so pa tolerance... :cry:
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 31.8.2010 20:09

Pozdravljeni,

moje mnenje je: "Dosti babic-kilavo dete."
Keops ima prav zato so pa tolerance, žal pa je malo ljudi samostojnih, pa delajo kar nekaj po svoje.Toleranc se ne držijo. Pa ne vsi da ne bo kaj narobe.
Govorim iz lastnih izkušenj, vse kar so mi drugi delali sem delal še enkrat.
Raje delaj manj pa tisto kvalitetno, to je moje mnenje.
Malo sem bil offtopic, se opravičujem.

Čisto vredu je če tisti, ki ti bo delal vidi celotno risbo-del, da si lažje predstavlja kje in kaj je pomembno.
Seveda pa označi, kaj bo dotični delal.
Veliko uspeha in lep pozdrav
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost