STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2009

Koliko zaslužimo strojniki - 2009

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 31.10.2010 22:33

hamilton napisal/-a: al pa pomožnosti sam srojni tehnik

Zdaj si pa vse povedal s tem "sam" :P

Takim je še pod častjo delavcu roko dat v proizvodnji.

Over&out iz te teme za mene.

Od zdaj naprej samo v teme od struženja in frezanja. Za žično erozijo moraš pa še po pouku na tečaj hodit po srednji šoli.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hamilton » 1.11.2010 0:25

Da ne bo pomote! Meni ni nikoli bilo in mi nikoli ne bo pod častjo dati roke komur koli!In tudi VSŠ inžinirje ter strojne tehnike zelo spoštujem saj je iz prakse znano, da ti največ vedo o praktičnem strojništvu. :wink: Nikakor pa ne prenesem ko nekdo z VSŠja al pa s sredne blati univerzitetne inžinirje češ da so neuporabni in da vse kar znajo je premetavanje enačb. Kot je meni znano so uni inžinirji tisti, ki delajo v razvoju. :wink:

Kakor koli: dovolj svinjanja po tej temi, ker smo že orenk zašli s poti! :wink:
hamilton
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.11.2010 7:04

Če firma ne pridela dovolj denarja na mesec, ga tudi za plače ne more biti. Ali pa je ta denar napačno porazdeljen, kar se mi zdi v Slo zelo očitno.

Bistvo problema je zadel Bounty :
Zanimivo pa je predvsem to, da so recimo v USA in Nemčiji šefi tehnoloških firm tehniki in ne neki pravniki ali bog ne daj ekonomski kostkilerji.

Naslednje bistvo je pa političnega značaja, namreč slovenski vrh se je leta 92 odločil, da se naša država ne bo šla industrije, temveč trgovino in turizem. Tako so se ta eni lahko kratkoročno zelo obogateli, dolgoročno nam gre pa država v franže, kar se pravkar tudi dogaja.

Tisti "ta eni" niso strojniki, gradbeniki, kemiki, elektro... , ampak spadajo v ono, Bounty-jevo skupino.

Koliko torej zaslužimo strojniki?: toliko, kot nam ekonomisti dajo! Dokler nas rabijo. Naravoslovci smo preneumni za na ta svet!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a simcek » 1.11.2010 18:06

Vsi Strojniki (tehniki, vš, vsš, uni , mag, dr.)!
Pa tudi vsi ostali "tehniki", ki se združujete na tem forumu.
Skupaj je treba držat, pa skupaj delat, potem so rezultati. Ne pa po stari Slo. navadi biti vesel, ko drugemu ne uspe.
Meni je vseeno s kom delam in kdo je šef. Šef ne rabi imeti neke formalne izobrazbe, če je človek na mestu. Če razume delavca, inženirja, kogarkoli. V svojih 14. letih dela v strojništvu sem zamenjal par služb. Naletel sem tudi na šefe, ki so se bali moje formalne izobrazbe. S tem šefi pokažejo svojo sposobnost vodenja podjetja oz. obrata (žalostno, tudi ti so imeli tehniško izobrazbo, niso bili iz Bountyeve skupine). Ker nisem tip, ki bi se poleg dela, ki ga rad delam - tehnike - se imel še voljo boriti "za oblast" sem se pač umaknil drugam, kjer sem lahko pokazal rezultate na tehniškem področju, bivši šef pa je bil premeščen na manj odgovorno delo.
Zaradi takšnih neumnosti si tehniki zbijamo ceno.

Izračunajte si, koliko prihranka oz. zaslužka prinesete podjetju. To pa ni tako enostavno kot pri ekonomistih oz. prodajnikih.
Potem pa k šefu v pogajanja za plačo.
Cilj naj bo 1500 EUR neto ali pa več. Če bomo enotni bo tudi cena zrasla.
simcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a baklava » 2.11.2010 9:32

iz tebe bo pravi strojnik, debata se šele začela ti pa se že opravičuješ :)))))))

tudi če nimaš prav, se postavi za svojimi besedami in se "kregaj" in brani svoje prepričanje, sevda če si prepričan :)

LP

hamilton napisal/-a:Jaz nisem želel z svojim komentarjem kakorkoli v prejšnji objavi pametovati in soliti pameti vam, ki ste že zaposleni in ste izkusili kako se v tem fohu služi denar saj sem navsezadnje zaenkrat še študent zato se vam opravičujem, če so bile katere od mojih izjav "neumne":oops: Odstopam pa od povprečja študentov v svoji miselnosti, ker dobro vem, da je v tem delu težko priti do plač kakršnih bi si za svoje delo zaslužili. Večina študentov, ki jih srečujem vsakodnevno ima oprane glave kako je poklic strojnika iskan in da nas bodo podjetja vabila k sodelovanju...to so namreč pravlice, ki jih poslušamo in beremo v raznih časopisnih člankih,revijah in navsezadnje tudi od profesorjev na fakulteti.In tukaj se pojavi naslednji problem: folk gre študirat strojništvo ker misl da je v tem šihtu ogromn denarja ker je tako iskan. Skozi študij ugotovijo da so jih nategnil v zvezi z plačami in potem se precej študentov (ne vsi!!) odloči za filozofijo "po liniji najmanjšega napora" pri čemer pridobi mizerno znanje, izgubi voljo do strojništva, pristane v podjetju in potem samo še jamra nad mizerno plačo. To da je sistem kriv zato kakšni strojniki danes prihajajo iz strojne fakultete, o tem ni za govorit ker vi starejši to zagotovo zelo dobro veste. Mislim pa da je glavni problem v tem, da bi moral prikazat poklic strojnika kakršen ta v resnici je. Če bi se strojniški poklic priakzal v pravi luči z vsemi dodatnimi informacijami (med drugim tudi o plačah) si upam stavit, da na leto nebi bilo na faks sprejetih cca. 200 študentov med katerimi je cca. 50 takih, ki jih to zares veseli ampak bi jih bilo sprejetih vsaj pol manj. Ker pa strojni fakulteti več pomeni sloves fakultete, ki letno "proizvede" veliko število inžinirjev kot to da v svet pošljejo iz svojih prostorov nekaj dobrih študentov je rezultat pač tak kakršen je-slabi inžinirji (spet poudarjam-nikakor niso vsi sveži inžinirji slabi!!) kar pa velikokrat za sabo potegne vse tisto o čemer sem že v prejšnji objavi govoril :-?
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 2.11.2010 11:25

Aja offtopic: Prejšnji teden smo kupili sušilni stroj Gorenje, za (moje pojme )mizernih 300€ so mi iz Leclerca celo dostavili sušilni stroj srednjega razreda, z nevemkoliko funkcijami, lcd zaslonom, estetski design, z garancijo 5 let! Če je trgovina zaslužila samo 50€ (prej več) je stroj tovarni prinesel celih 250€ prihodka!
točno tega:
http://www.lovecnacene.si/mesano-gorenj ... m/1606314/

Pa naj mi kdo razloži kako v to ceno spravijo razvoj, material, orodja, izdelavo, montažo, dostavo, trženje, reklamacije in ostalo...mislim dejansko so carji da se še grejo sploh proizvodnjo in ne pošlejo vsega v tri p....

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 2.11.2010 21:25

hamilton napisal/-a:No pa smo tam, kjer se vsakič konča ko kdo upraša za kakšno podjetje. :evil: Pri vsem tem kar je tukaj slišat pomojem vsakega mine, da bi služil denar kot strojnik. Tudi jaz sam se začel spraševati, če sem zgrešil faks ko sem se upisal na strojništvo ko sem prebral vse objave v rubriki Koliko zaslužimo strojniki. :-? Po vsem tem kar sem prebral tukaj izgleda kot da so strojni inžinirji eni reveži, ki svoje znanje prodajajo pod ceno-samo jamranje iz vseh strani.Toliko vas opeva to nemčijo kako so tam plače boljše itd. Zakaj pol še vstrajate v Sloveniji, če so plače drugod po svetu boljše? To pišem zato ker sem imel pred kratkim imel priliko srečat osebo, ki dejansko dela v Nemčiji v velikem svetovno znanem tehnološkem podjetju. Ko sem ga uprašal,če je delo gor res toliko boljše kot tukaj mi je rekel: "plača je veliko boljša ampak je v nemških podjetjih precej težko zraven priti. Za razliko od slovenskih podjetij so nemškim še kako pomembne ocene, certifikat o tekočem govorjenju nemščine in angleščine, sledi še nek psihološki test (v to se nisva poglabljala ampak sklepam da preko tistega testa ugotovijo iz kakšnega testa si :) ),če imaš te pogoje izpolnjene pa pogledajo še reference(kje si delal, kakšni so tvoji dosežki na področjih strojništva). Ker se na določeno prosto delovno mesto prijavi po 200 ali več inžinirjev iz nemčije in njene širše okolice si lahko samo predstavljamo kakšna je konkurenca, ko zraven tebe sedi en Indijec k ima doktorat iz konstrukterstva in magisterij iz energetike in to iz Stuttgartske fakultete(katera v nemčiji slovi za eno najboljših če ne celo najboljšo tehnično fakulteto)". Pa je kljub vsej konkurenci službo dobil prav ta gospod s katerim sva se pogovarjala.Zakaj? Ker je bil prpravlen na začetku delat orenk pod ceno drugih. In so ga sprejel. Po enmu letu trdega dela, vrtoglavega števila nad ur, dela doma, lovljenja rokov se mu je plača skoraj potrojila. Je pa rekel tudi sledeče, da je v nemčiji politika preprosta: če ne delaš trdo boš letel iz službe preden dobiš prvo plačo-dobesedno. Vrjamem, da se po zagotovo kdo našel zdaj pa rekel, da so v Sloveniji isti pogoji dela za velik slabšo plačo.In prav to sem tej osebi rekel tudi jaz. Sam je to utemeljeval tako: " V vseh slovenskih podjetjih tako velikih kot tudi malih se najde vedno vsaj nekdo ki dela nadpovprečno dobro. In tak ima zagotovo dobro plačo sam o tem ne govori. Vsi tisti, ki jamrajo o nizkih plačah pa delajo povprečno ali podpovprečno zaradi česar jih delodajalec tudi slabše plačuje. Tiste projekte na katerih v Sloveniji dela deset inžinirjev mora v nemčiji delat pet inžinirjev. Če razdeliš zaslužek od projektov med deset ljudi ali pet pa lahko zelo hitro izračunamo koliko komu ostane v žepu (zato so tudi plače inžinirjev v nemčiji višje)."

Da nekako povzamem: živimo v časih ko je konkurenca ogromna in strojništvo je ena od panog kje se vpliv konkurence zelo odraža. Podjetja težijo k čim nižjim nabavnim cenam svojih izdelkov, da so lahko konkurenčna podjetjom zlasti iz vzhoda. Nižja ko je nabavna cena manjša je tudi vrednost intelektualne lastnine podjetja (znanje inžinirjev) in s tem se je treba sprijazniti (če odmislimo to, da se marsikje del dobička spremeni v direktorjev nov avto :wink: ). Če želite boljšo plačo morate dokazat da si jo zaslužite. Dokazujete se pa lahko samo z prizadevnim delom, katerega opazi še tako zajeban šef saj ima navsezadnje tudi on korist od takega delavca. V kolikor se kljub vsem prizadevanjem nič ne izboljša so pa vrata tujine vsem na široko odprta. Če mislite, da ste za svoje delo v SLoveniji premalo plačani poskusite v tujini. Verjamem pa da vas v primeru da ste zares dobri šef ne bo kar tako izpustil iz firme in vam bo raje povišal plačo.
Vsi tist, ki jamrate o slabih začetnih plačah pa tole: pri dve leti ima delodajalec z vami samo stroške saj iz faksa vsi vemo, da vsako leto pridejo ven inžinirji z vedno manj znanja. In toliko časa dokler ima podjetje z vami več stroškov kot koristi se vam plača ne bo dvignila. Zato tudi mislim, da 800 evrov povsem zadošča začetniku univ. inžinirju katerega mora potem podjetje naučiti kako se pregleduje tehnične dokumentacije, kako se dela v Matlabu, kako se modelira v raznih modelirnikih, naučiti vas morajo še jezika z katerim se boste morali sporazumevati s naročniki itd. Ker tega znanja na faksu vedno manj odnesemo ker je nivo znanja vedno nižji.In če v svojo plačo uštejemo stroške, ki jih ima delodajalec da mladega inžinirja vse to nauči opazimo, da imamo precej višjo plačo. :wink: Kdor pa vse te veščine (katere delodajalec rabi) že obvlada pa
sem prepričan, da nima začetne plače 800 ampak vsaj 1000evrov na mesec ali več. Zase lahko rečem, da je moje znanje kljub odličnim ocenam slabše kot bi moralo biti zato tudi vem, da ne bom mogel pričakovati visoke začetne plače. Si bom pa zelo prizadeval, da bom z svojim delom dokazal, da si zaslužim višjo plačo. Mislim, da bi morali imeti podobno filozofijo vsi študentje, ki bodo v bližnji prihodnosti iskali službo saj opažam, da se imajo prenekateri študentje za bogove in mislijo da vse znajo če imajo dobro povprečje in če so že na faksu prilezli tako visoko. No praksa dokazuje nasprotno :wink:

Lp

Jebiga, ampak takle je to tuki pri nas v Dojtclandu. :)

O par stvareh bi lahko debatirali, kar si napisal, ampak vecina je resnice.

Se pa s trdim delom in odrekanjem dalec pride. Tako po lestvici v podjetju kot po placi.

Lp,

P.S. Tole pisem iz pisarne, izgleda da je krize konec. :)
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 22.12.2010 19:17

zanimivost glede akrapovica, z nekega drugega foruma
Drugi primer: Akrapovič. Sodelavec je tam delal. Imam vso spoštovanje do gospoda, ki je nekaj dosegel. Vendar projektiranje novih izpušnih sistemov za najprestižnejše avtomobile ne poteka na nekih simulatorjih z hudo matematiko, ampak tako po domače. Poskusi in probaj. Njihova primerjalna prednost je v znanju obdelovanja material, ki ga ima malokateri v svetu.

Glede Akrapoviča me je presenetilo to, da ne delajo simualcij, vsaj po njegovih besedah. izušni sistem delajo od kolektorej naprej. Nikoli kolektorjev, ker je to najbolj občutljivi del očitno, ne vem. Ključen jim pa je predvsem zvok pri sistemu. So pa mojstri v varjenju in obdelavi titana. Med top v svetu.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 22.12.2010 20:55

Pojdi en auspuh pogledat.... 3 cevi različnih premerov skupaj zašvasane.

Še atx je imel hujše oblikovanje, ker je šlo zgolj za videz notri pa ena tanka cev. :P

Slika

Slika

Če so uni lahko FDV in strojni faks primerjal v tisti temi si tudi jaz pridružujem pravico, da tole primerjam.

Pomoje je tukaj še ogromno prostora. Drugače je pa tudi akrapovič postal samo znanmka. Na koncu, če bi šel gledat potek dela, imajo verjetno kake izkustvene enačbe za preračun.

http://www.mojvideo.com/video-renault-c ... f9fe8f5040
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 22.12.2010 21:14

enacb verjetno ne, po moje pa smernice, katerim oblikam se morajo izogibat, da ne pade tlak prevec (padec tlaka = manj konjev) ipd.
recimo ostri zavoji alpa kej.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 24.12.2010 13:46

Direktor prepričuje delavce, kako slabo je plačan:

Poglejte, jem neke plesnive sire, pijem neka stara vina in, kar je najhuje, vozim avto brez strehe...
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 24.12.2010 19:38

moi napisal/-a:zanimivost glede akrapovica, z nekega drugega foruma
Drugi primer: Akrapovič. Sodelavec je tam delal. Imam vso spoštovanje do gospoda, ki je nekaj dosegel. Vendar projektiranje novih izpušnih sistemov za najprestižnejše avtomobile ne poteka na nekih simulatorjih z hudo matematiko, ampak tako po domače. Poskusi in probaj. Njihova primerjalna prednost je v znanju obdelovanja material, ki ga ima malokateri v svetu.

Glede Akrapoviča me je presenetilo to, da ne delajo simualcij, vsaj po njegovih besedah. izušni sistem delajo od kolektorej naprej. Nikoli kolektorjev, ker je to najbolj občutljivi del očitno, ne vem. Ključen jim pa je predvsem zvok pri sistemu. So pa mojstri v varjenju in obdelavi titana. Med top v svetu.

Buče.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rh+ » 24.12.2010 20:29

Vodopivc napisal/-a:
moi napisal/-a:zanimivost glede akrapovica, z nekega drugega foruma

Buče.

Mene pa to ne preseča.

Buče, buče, buče.
rh+
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Koliko zaslužimo strojniki - 2009

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 6.1.2019 12:39

Tole je sicer stara tema, pa se mi zdi zelo aktualna. V petek je bilo pri poročilih (RTV SLO 1) povedano o odhodu izobraženega tehničnega kadra iz Slovenije v iskanju po dostojnih plačah.

Sam imam kolege pri skoraj vseh večjih in tudi manj velikih podjetjih v Sloveniji in v splošnem lahko rečem, da so plače v povprečju res sramotne.

Bil sem na zadnji akademiji strojništva (bil sem še na eni par let nazaj) in moram reči, da je potek dogodka bolj ali manj vedno enak:
1. nagovor nekaj bogatih in "uspešnih" menedžerjev, ki govorijo o tem, kako so slovenska podjetja tehnično uspešna in da je to plod naših inženirjev (seveda ni ne duha ne sluha o naših plačah, malo se popljuva družboslovce in kako smo mi v vseh pogledih boljši od njih pa še kakšen stavek ali dva čez politiko),
2. nastop dveh plesalcev ter še kakšen pevski nastop
3. podelitev nekaj vnaprej dogovorjenih nagrad
4. pojedina in jamranje.

Kaj mislim z "jamranjem"? Klasično stanje po formalnem delu akademije:

V daljavi zagledam sošolca iz faxa, ki je iz leta v leto bolj plešast...
"Zdravo kolega, kako si? Kje delaš"

"Delam v Ljubljani, v podjetju X..., dela imamo ogromno, nadure gredo v višave..."

"In, si zadovoljen?"

"Sej delo je OK, samo nadur nimamo plačanih, pri dopustu dobimo dodatek samo za otroke (1 dan na otroka in delovno dobo (1 dan na 5 let); dodatek na izobrazbo in delovno mesto pa so nam pobrali, ker ni zakonsko zahtevan... dela je toliko, da ga še domov nosim... pa še v tujino hodim do strank... zelo dinamično"

"Aja, a je vsaj plača OK pri vseh teh obveznostih?"

"Mah, slaba je, slabih 2000 bruto... ampak kaj naj, kamorkoli grem, je podobno, za 100 eur razlike se mi pa ne splača menjati delovnega okolja..."

Ta scenarij se mi je ponovil kar nekajkrat. To je realnost o kateri nobeni mediji ne govorijo, noben menedžer ali direktor, samo mi med sabo, ko nas noben "pomembnež" ne sliši.

Sem kar veliko razmišljal o tem, zakaj je tako kot je. Kaj je pripeljalo našo sfero do te meje, da smo dobesedno zasužnjeni. Moja teorija je nekako takole:
Vsak, ki je doštudiral strojni fax v LJ, mislim da lahko potrdi, da to ni "normalen" študij. To je študij utrujanja, maltretiranja in včasih tudi poniževanja. Je dobesedno boj - še posebej, če ne stremiš samo za 6icami. Ne vem sicer kako je danes, ampak verjamem da ni bistvene razlike. Je mnogo dobrih profesorjev, sočasno pa tudi ogromno slabih... v vsakem primeru so profesorji nekakšne svete krave, ni važno ali so študenti z njimi zadovoljni ali ne, tam so, tam bodo ostali do penzije... ampak od kje pride ta naš kompleks ubogljivosti?

Vsaj po mojem spominu smo čez celotni fax poslušali tole:
1. Če poročila ne oddate do tega datuma, ne boste imeli opravljenih vaj, če nimate opravljenih vaj, ne morete na izpit in boste ponavljali poleti, k ose bodo vaši pridni kolegi kopali,
2. "Kolega, tale skica je pa tako, kot če bi jo narisal kdo pri sosedih (filofax)..."
3. Kolega, vaša interpretacija ni dovolj tehnična, s takim leposlovnih opisom pojdite kar na FDV!
4. Če boste z oddajo poročila zamudili tudi zgolj za minuto, ne boste šli na izpit!
.
.
.

Sam sem bil odličen študent, pa vendar mi je fakulteta ostala v spominu, kot prostor ustrahovanja. V vseh letih študija dejansko iz nas naredijo "upogljive pridne inženirje". Kaj s tem mislim? ko pridemo v podjetje, smo tako založeni z delom in skrbmi, da pozabimo na našo plačo. Za nas največ šteje pohvala:
"Tole ste pa zelo dobro naredili, čestitke! Odlično izpeljan projekt"
Na koncu leta, ko se meniš za plačo pa:
"Hja, kolega, letos res ne moremo izboljšati plače, imamo predvidene nove investicije v strojno opremo pa še minimalna plača se bo dvignila, to bo kar velika obremenitev za naše podjetje... a veste, tudi meni (direktorju) se plača ne bo nič dvignila..."

V glavnem, da zaključim tale prispevek... Inženirji v Sloveniji smo:
- v splošnem strokovno odlično podkovani (lahko rečem, ker sem študiral in delal tudi v UK)
- pridni in upogljivi s sklonjeno glavo (beseda "priden" je za mene osebno poniževalna in jo vedno povezujem z nekom, ki veliko dela za malo denarja - po domače "foch-idiot", ozko usmerjen)
- se NE ZNAMO MED SEBOJ PODPRETI - to izhaja predvsem iz te splošne slovenske nevoščljivosti
- inženirji ne znamo stopiti skupaj! vsak se drži svojega vrtička in poskuša najbolje preživeti in najbolj žalostno:
- smo TIHO! Spet nekaj zelo slovenskega. Stalno jamramo pri sebi, pri svojih kolegih, družini in znancih, ne pa tam, kjer se lahko naredi razlika - pri šefu, direktorju, v javnosti itd. Lahko bi rekel, da smo nergači.

Kakšno je vaše mnenje?
Lep novoletni pozdrav!
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Koliko zaslužimo strojniki - 2009

OdgovorNapisal/-a bootsy » 6.1.2019 13:23

Odvisno kakšen karakter si. Do kater mere se pustiš.

Moja izkušnja je taka. Bil sem tiho dve leti ko sem začel z delom. Ob enem ogromno truda vlagal v lastni razvoj, izobraževanje, da sem prišel do te mere da je podjetje prišlo do zaključka da brez mene ne bo šlo.
Ko sem to pogruntal, da se bojijo da bom ušel, ni bilo več neplačanih nadur in tako dalje, in tudi brez strahu sem direktorja in tehničnega direktorja lahko poslal v pm če so mi nekaj utrujali. Enostavno sem prišel do tega če so utrujali pač nekaj nisem naredil in to je bilo to. In ko so začel normalno komunicirat šele takrat je bila zadeva narejena. Niso pa si mogel privoščit da bi ne nagnali.

Ogromno sem vlagal v svoj razvoj izkušnje in ne to z šolanjem ampak z realnim strojnim svetom. Sem strojni tehnik pa sem v novi službi tehnični direktor podjetja. Kamor kol sem šel izobrazba, izobrazba..... ja je 10 % tega, vse ostalo so v strojništvu izkušnje pridobljene na primerih.

Plača ni vse. Če se ti v službi dobro počutiš in ko odkantaš 8 delovnih ur in službo pustiš za vrati firme in se v celoti posvetiš sebi svoji družini je to zlata vredno. Kurc gleda dobra plača, pa 50-80 nadur vsak mesec za katere se moraš potem še na koncu skregat da ti jih plačajo a delal si jih za njih ne zaradi sebe.
bootsy
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost