STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek III

Nadstrešek III

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a senior » 3.12.2010 19:54

Žerjavar, ne vem zakaj bi bil skrivnosten in na katera vprašanja ti nisem odgovoril.
To z "diagonalo" mi je sedaj jasno - hvala! In bom verjetno naredil na tak način.
Ja delal bom sam. Do sedaj sem si že postavil en nadstrešek na vrtu(6 x 3m, lesena konstrukcija) in odprto teraso ( 3 x 3m, kov. kostr.), ki na eni strani stoji na dveh stebrih (višina 2,8m), na drugi pa je vpeta v balkon. Vendar to so bile klasične konstrukcije s podporami na vseh štirih vogalih.
Pri temu nadstrešku pa sem prosil za pomoč zaradi četrtega - "premičnega" stebra.
Hvala vsem za pomoč, posebej pa tebi Žerjavar - skoraj sigurno bo nadstrešek narejen po tvoji zamisli. Vabim te na pivo.

lp
senior
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.12.2010 6:45

na katera vprašanja ti nisem odgovoril

- Količina snega?
- Roka ob stebru?

Me veseli, da boš delal sam. Samo voljo je treba imeti, ostalo pride samo od sebe.

S skico sem pokazal, koliko se steber lahko umakne od kapa, da še ni neko povečanje cene. Prvi steber pa postavi direktno pod lego (80 cm od kapa).

Tudi risanje ti gre. Pa pokaži, kako izgleda v merilu ta umaknjeni steber (moja skica). Tudi naris čez kapno lego nebi škodil, da se vidi razpored špirovcev in bočni preves kritine preko stebrov.

Bi pa morala biti huda žeja, da bi prevozil 300 km za eno pivo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KLAN » 4.12.2010 13:19

Morda pa bi takole tudi delalo, pa še malce lepše pride. Steber na sredini in na zadnjem koncu, vmes še prečne letve.Srednji steber se da tudi pri obstoječem nadstrešku. Tako odpade podstavljanje vsako zimo, parkiranje avta pa tudi mislim, da ne bo nobena težava (4m je solidno širok parking).

Žena bo lahko še navesila pelargonije na prečne letve,kar ji bo dalo svoje veselje.

Slika
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a senior » 4.12.2010 13:26

Oprosti glede snega. Sem bil preveč zaposlen s tem kako narediti nadstrešek, potem, ko je odpadla varianta brez enega stebra. (200kg/m2)
Glede rok na obstoječem nadstrešku - jih ni. Ga je pa postavljal izkušen (preverjeno) mojster, istočasno z ostrešjem hiše.
To kar sem narisal, sem risal v "paint"-u. Za risanje v merilu pa imam majhno risalno desko - stara šola. To pa je malo težje spravit potem na računalnik.
Saj veš kako je - čim več je treba narediti doma (finance). Pa še občutek je veliko lepši, ko nekaj sam narediš - pa, četudi s pomočjo drugih.
Pivo - pa sem spet nekaj prišparal, he, he, :)
Morda se pa kdaj kje srečava. Če pa ti lahko kako drugače vrnem uslugo...samo povej.

lp
senior
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.12.2010 14:28

Glede rok na obstoječem nadstrešku - jih ni.
Pa tudi na novem jih ne bo. Tu mi smrdi! Kako pa se naj prenašajo horizontalne sile?

Lahko narediš fotko, da se vidi te tri stebre in lego nad njimi? Ali imaš v obstoječem nadstrešku vetrno vez (diagonalo pod špirovci)?

KLAN S takimi skicami smo se vžasih norčevali iz arhitektov (jaz sicer nisem imel z njimi nič). Nariše lepo obliko, statik pa naj določi, da bo držalo. Si prikazal, da bi na dva konzolna konca tramov naložil 10 m2 srehe, kar je samo snega 2 t. Take lesene konzole se delajo nekje do 1 m.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a senior » 4.12.2010 19:07

Diagonal ni, je pa kompleten nadstrešek na zgornji strani špirovcev obit z opažem. Kritina pa je (še) salonitna valovitka. Zgrajeno je bilo pred cca 20. leti.
Postavil pa ga je ženin sorodnik, ki že celo življenje postavlja ostrešja in kozolce, v glavnem po hribovitem območju Trojan in širše okolice. Tam pa je precej več snega in vetra kot pri nas v nižini. Tako, da mislim, da mu moramo kar zaupati.
Glede horizontalnih sil mislim pa oba stebra in roke narediti iz jeklene cevi (mislim, da je fi 120), ki jo imam doma. Pa seveda temelja 60x60x50. Ostalo pa bo verjetno leseno.
Bom pa poslikal, da vidiš kako je narejeno.

lp
senior
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KLAN » 4.12.2010 19:53

no, a smo strojniki al kaj? konzole se delajo poljubnih dolžin, pač stvar preračuna po srednješolski matematiki. Poznam primer iz okolice, razpon 7m , standardni bramak cegli, sneg veter in vse ostalo...pa čisto lepo drži. Ko smo na strop lesenega objekta dodali še 2toni bremena, sem se lotil preračunov, da smo vedeli, ali je problem. Mojster je "od oka" že v štartu predimenzioniral streho za faktor 20, pa sem upošteval najslabšo kvaliteto lesa, čeprav je bila prve klase!
Mimo grede, za tako konstrukcijo jaz osebno pogledam še amplitude potresov v območju;)
Edini resni problem bi lahko bil svež les, kateri se trajno ukrivi pod obremenitvijo,kar potem povzroči grde povese.
Pri stavbah je pač na prvem mestu IZGLED in temu se potem priredi ostalo.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a senior » 4.12.2010 20:26

Klan, ta tvoja varianta lepo zgleda. Ampak pod nadstrešek mislim spraviti dva avtomobila na širini 5,7m. Prehoda pod obstoječo lego (5,7m) pa tudi ne morem zapirati, ker je na koncu obstoječega nadstreška garaža/delavnica.

Zgleda, da ima Žerjavar kar prav, ko pravi, da sem skrivnosten/skop s podatki - se pa trudim, da bo bolje.

lp
senior
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a senior » 7.12.2010 15:44

Končno mi je uspelo poslikat. Ampak slike so slabe in ne morem zajeti celotnega nadstreška, ker slikam s telefonom.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
senior
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.12.2010 16:07

Res se vse ne vidi. Ne morem opaziti varovanja, da se streha nebi zibala vzdolžno v kapnem delu. Ob večji horizontalni sili (potres) pa zaniha toliko, da se več ne vrne v osnovni položaj.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a senior » 7.12.2010 16:59

Ko smo nadstrešek postavljali pred 20.leti, je bil na tak način postavljen zaradi takratnih potreb. Sedaj služi drugemu namenu.
Če dodam dve roki na srednji steber in eno na en zunanji steber - a bo zadostovalo?

Slika

lp
senior
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.12.2010 17:30

Zelo verjetno bi zadoščali dve na srednjem stebru ali pa dve v eni odprtini (na sliki brez desne). Mi je preveč neznanih količin, da bi z računom dokazal, da res zadoščata samo dve. Skušaj narediti čim daljši.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov