STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ustanovitev firme

Ustanovitev firme

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Ustanovitev firme

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 11:19

Trenutno sem študent strojništva in bi rad nekoč, po vsaj nekaj letih izkušenj v industriji, ustanovil svojo firmo, ki bi bila strojniško usmerjena. Zelo resna zadeva, ki mi roji po glavi je izdelovanje suhih in mokrih filtrov, za prečiščevanje zraka v problematičnih okoljih. Ta zadeva me zanima, ker mam očeta, ki ima bogate izkušnje iz tega področja, vendar on noče o tem nič slišat, kaj da bi se kaj pogovarjal (mogoče če bi mu pokazal da me zelo resno zanima in bi mu postregel z konkretnimi dejstvi bi mogoče sprejel). drugač pa druge stvari orodjarstvo, konstrukcijski biro ipd, kjer je perspektiva. seveda me zanimajo finančno sprejemljive zadeve za začetnika, ki bi bile seveda tudi čimbolj donosne. Že zdaj me zanima da bi se poskušal že pri zdajšnji zaposlitvi usmerit v to smer.

Kolko denarja bi potreboval za začetek, ce bi prostore najel in kakšne kadre.

LP, Marko
Gost

Poslovni načrt

OdgovorNapisal/-a Fancy » 22.11.2004 11:40

LP

Marko, začni z poslovnim načrtom. V njem jasno opredeli finančnw vire.

Pazi - vsak začetek je težak, ampak če ne probaš ne veš kaj te čaka.
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.11.2004 13:08

Marko, predvsem jasno definiraj trg.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.11.2004 13:50

Predvsem pa vztrajaj!
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.11.2004 15:29

Zanima pa me še kaj se drugega splača, za relativno majhen začetni vložek. Kolko pa stane najem prostorov (proizvodna hala 300-800 m^2+pisarna(e))

LP Marko
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.11.2004 7:00

Kolega Marko

Ne bodi trmast in ne rini z glavo skozi zid. Poslušaj svojega očeta. Namesto, da razmišljaš o "firmi" raje pojdi na sprehod, izlet ali ples.
Seveda, pa ti priporočam podjetje kjer se boš ukvarjal s trgovino, prodajo ali zastopstvom, ne pa neko proizvodnjo in to še proizvodnjo kovinskih izdelkov. Če pa imaš preveč energije potem pa nadaljuj študij (mag. dr.).

Dipl. inž. (s.p.)
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.11.2004 9:49

Pripis!
Pa, kdo misliš, da ti bo delal?
Ko začneš boš delal sam: snoval, ustvarjal, proizvajal, investiral, prodajal... Šele kasneje, po preteku pet ali deset let, seveda z veliko sreče, ti bo morda uspelo priplezati na "zeleno vejo", kjer boš s pravilno poslovno politiko imel večje prihodke od odhodkov. In ne pozabi na Davčno upravo RS.
In še nekaj: vse je v prodaji. Če imaš zagotovljen trg, potem imaš vse. Ne razvoj novih izdelkov, ne proizvodnja najsodobnejših artiklov, ne organizacija ti ne bosta pomagala v uspešnosti, pač pa tržišče. Najdi si zanesljivega partnerja (odjemalca) artiklov, pa naj to stane kolikor hoče.
Če se malo pozanimaš na OZS o številu stečajev v RS za nekaj let nazaj, potem ti bo nekoliko pošel pogum.

s.p.
Gost

OdgovorNapisal/-a dick » 25.11.2004 20:06

se zelo strinjam!
dick

OdgovorNapisal/-a BountyH » 2.12.2004 12:02

No, Marko kr pogumno. Če bi vsi tako razmišljali kot na tem forumu, ja potem ne bi bilo ne Microsofta, ne Akrapoviča ne, no ne vem kaj še. Če imaš dobre ideje, potem kapital ne bo problem. Firme za podizvajalska dela pa ne priporočam, kr je vse skupaj ob današnji podcenjenosti inžinerskega dela ena sama matrarija.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 2.12.2004 15:18

Se strinjam z zadnjim prispevkom. Če imaš dobro idejo, z veliko dodane vrednosti in ne le eno od mnogih kopij istega izdelka ali storitve, potem ti ne bo težko najti potrebnih odjemalcev in poslovnih partnerjev, kakor tudi investitorjev. Lahko vprašaš tudi kakšno večjo banko, kako je z nepovratnimi sredstvi, sem namreč prepričan, da bodo dobre ideje tudi podprli.

Korajža velja. :wink:
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.12.2004 1:01

Anonimno napisal/-a:Kolega Marko

Ne bodi trmast in ne rini z glavo skozi zid. Poslušaj svojega očeta. Namesto, da razmišljaš o "firmi" raje pojdi na sprehod, izlet ali ples.
Seveda, pa ti priporočam podjetje kjer se boš ukvarjal s trgovino, prodajo ali zastopstvom, ne pa neko proizvodnjo in to še proizvodnjo kovinskih izdelkov. Če pa imaš preveč energije potem pa nadaljuj študij (mag. dr.).

Dipl. inž. (s.p.)

Ko sem to prebral mi je v glavi kar zavrelo!!! :evil:

V Sloveniji je to strandardna miselnost. Vsi bi samo nekaj prodajali ali zastopali res delal pa nebi nihče! Predvsem vidim problem v pomankanju POGUMA in VZTRAJNOSTI!!! Razmere pa so pri nas enako ugodne kot v kjer koli drugje po svetu je prilagoditi se moraš!

Marko če vztrajaš, daš vse od sebe, preslišiš podobne nasvete kot je od s.p. in ko je treba greš tudi z glavo skozi zid potem ti bo uspelo!

Kar se tiče kapitala, če imaš dobro idejo, je denarja in ljudi, ki bi radi investirali ogromno.

Če nadaljuješ z študijem pa naj bo to samo v širino - še druga področja - ker mag. in dr. je samo naziv, ki pa ti nebo kaj dosti pomagal kot podjetniku, le ego dviguje.

Za odprtje firme pa pojdi po informacije k čimveč že "uveljavljenim" podjetnikom, ker so njihove izkušnje koristne (postopki registracije, pravne zadeve, hakelci in luknje,...).

LP,D :wink:

p.s. VZTRAJAJ, VZTRAJAJ, VZTRAJAJ, ....
Gost

Želja še ni volja

OdgovorNapisal/-a Milos Beltram » 5.12.2004 12:55

Spostovani Marko

Najbolj pomembno je, da imas o sebi najboljso in trdno samopodobo. In najbolj pomembno je, da imas idejo. In ti jo imas. In ce imas idejo, si genij. In kot je rekel Nikola Tesla, od tisoc idej je ena dobra. In rabis tisoc dobrih za eno uporabno. In ce ti imas industrijsko idejo, si genij na kvadrat.
Vsi nevoscljivci okrog tebe so sibke osebe in looserji. In kot je rekel Nietzsche leta 1884: demokracija je sprostitev vseh sil, se posebno lenobe. Naj te leni in pomehkuzenci ne ustavijo.
In kot je rekel se Nietzsche: velike stvari zahtevajo, da se o njih molci, ali pa se govori o njih velicastno.
Milijon ljudi ima zeljo. Samo ti imas voljo. Zato, ker si nekaj vec.

Milos Beltram
Milos Beltram

Sodelovanje

OdgovorNapisal/-a GorazdTusek » 5.12.2004 17:35

Marko!

Se strinjam z vsemi pozitivno mislečimi znotraj te teme! Popolnoma se strinjam, da ce imas idejo, jo moras tudi realizirat. Vendar moras v idejo tudi verjet, biti moras 100% da bo uspela. Nikakor pa ne poslusat tistih, ki te hocejo pri realizaciji ali razvijajnu ideje ustaviti.

No, sicer nisem strojnik, me pa to podrocje zelo zanima. Sem student zaključnih letnikov prava in ekonomije v MB, pa imam tudi svoj s.p. (računovodstvo). Če bi naše ta stare doma poslušal, bi zdaj delal v kaki slabi firmi s srednjo šolo, al pa bi bil celo na borzi! Ja, to bi bilo v skladu s splošno slovensko miselnostjo! Kot je že nekdo omenil, šel sem z glavo skozi zid. Seveda mi ni žal.

Torej, če boš kaj rabil, kar piši na moj mail gorazd_tusek@hotmail.com

Gorazd
GorazdTusek

OdgovorNapisal/-a BountyH » 6.12.2004 11:52

Zanimivo Gorazd, da spremljaš te forume.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Želja še ni volja

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.12.2004 9:14

Milos Beltram napisal/-a:Spostovani Marko

Najbolj pomembno je, da imas o sebi najboljso in trdno samopodobo. In najbolj pomembno je, da imas idejo. In ti jo imas. In ce imas idejo, si genij. In kot je rekel Nikola Tesla, od tisoc idej je ena dobra. In rabis tisoc dobrih za eno uporabno. In ce ti imas industrijsko idejo, si genij na kvadrat.
Vsi nevoscljivci okrog tebe so sibke osebe in looserji. In kot je rekel Nietzsche leta 1884: demokracija je sprostitev vseh sil, se posebno lenobe. Naj te leni in pomehkuzenci ne ustavijo.
In kot je rekel se Nietzsche: velike stvari zahtevajo, da se o njih molci, ali pa se govori o njih velicastno.
Milijon ljudi ima zeljo. Samo ti imas voljo. Zato, ker si nekaj vec.

Milos Beltram

nietzche je tudi napisal poglavje z naslovom: ZAKAJ PISEM TAKO DOBRE KNJIGE, takoj zatem pa se: ZAKAJ SEM TAKO PAMETEN
:o :o :o
potem pa je poljubil konja in umrl
????
Gost

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost