STROJNISTVO.com • Poglej temo - 24V elektromotor z kotnim prenosom

24V elektromotor z kotnim prenosom

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

24V elektromotor z kotnim prenosom

OdgovorNapisal/-a Simeone » 31.1.2011 12:56

Pozdravljeni!

Za domačo rabo bi rabil elektromotor 12V ali 24V, ki bi brez težav vlekel telo z 50kg v klanec do 50°.
Ker sem bolj slabo podkovan v eletroniki, me zanima, ali obstajajo tako močni 12V El. motorji, ali bo moral bit 24V. Na internetni strani sem najdel nekaj konstrukcijsko ustreznega, vendar po teh podatkih ne vem če bi kateri bil kos temu.
Slika

Prosil bi Vas, če se kdo razume v te podatke, naj malo opiše, če kdo ve za kaj več proizvajalcev, jih naj navede.

Lp, Simon[/img]
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2011 13:05

bi brez težav vlekel telo z 50kg v klanec do 50°.
Osnovni podatek za elektromotor je njegova moč ali pa vrtilni moment. Da bi iz gornjih podatkov dobil moč, je nujno vedeti, s kakšno hitrostjo bi predmet potoval. Nekaj še tudi vpliva trenje pri vlečenju - je drsenje katerih dveh materjalov ali se morda pelje na vozičku s kolesi. Glede na vlečni organ (jeklena vrv, členkasta veriga, galova veriga, ...), se mora prilagoditi vmesni mehanizem - tudi prestavno razmerje reduktorja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simeone » 31.1.2011 13:19

Max. hitrost bi znašala 5km/h, se pravi v 60 sekundah bi opravil cca. 80m poti. To telo bi se prevažalo na vozičku v klanec navzgor po jekleni vrvi, na koncu poti pa bi bil na steber pritrjen El. motor.Lahko bi tudi el. motor pritrdil na voziček, kod pogon zadnjega para koles. Vendar tukaj ne govorim o stalnem klancu 50°, ampak prehajanje iz 10°do 50°.
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2011 13:32

Se opravičujem, sem na hitro pogledal in videl samo italijanske napise. Tudi nemško je zraven, ni problema.

Glede na moč motorja bi lahko bila hitrost premikanja 4,2 m/min. Vlekel bi lahko z galovo verigo 3/8" (t = 9,52 mm) preko verižnika 18 zob. Reduktor ima na izhodu 22 o/min (enako verižnik).

Glede izbora 12 ali 24 V je razlika samo v električnem toku in s tem v preseku dovodnih žic.

Naj dodam glede na gornje sporočilo. Za hitrost 4 km/h bi v končni strmini rabil moč 550 W.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojnix » 1.2.2011 14:28

Poglej si morda tole, če ti pride kaj prav:

http://www.mamut4x4.com/?kategorija=43&jezik=sl

LP, Matjaž[/url]
strojnix
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika