STROJNISTVO.com • Poglej temo - "Montažni" nadstrešek za motor

"Montažni" nadstrešek za motor

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

"Montažni" nadstrešek za motor

OdgovorNapisal/-a ThunderCat » 14.2.2011 14:28

Pozdravljeni!

A ima kdo kakšno idejo kak bi si naredil poceni nadstrešek za motor? Vse skupaj bi bilo nekako 1,5m x 3m in max 2.3m visoko. Moralo pa bi bit obstojno na veter in sneg. Oziroma skonstruirano tako, da sneg čimprej dol pade.

Sam sem razmišljal da bi naredil kr konstrukcijo iz pocinkanih vodovodnih cevi in vse skupaj pokril s plastično cerado tako da na motor nebi snežilo in deževalo. Nevem pa če bi naredil z lokom ali trikotom kot vrh zadeve.

A ima slučajno kdo kakšno bolšo idejo? Obtežba sloja za moje okolico je 2-2,5kN/m2. Projektna hitrost vetra pa je 20 m/s: pod 800 m n.v.
ThunderCat
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 14.2.2011 14:51

Kupiš en mali rastlinjak, zapelješ makino not in si zmagal = investicija <100€
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.2.2011 15:51

Kupiš en mali rastlinjak, zapelješ makino not in si zmagal
Ja do prvega malo večjega snega. Iz opazovanja takih rastlinjakov v okolici bi rekel, da so predvideni za sneg okrog 60 kg/m2. Pri nas je projektno predvideno sneg 125 kg/m2, pa vsakih nekaj zim taki rastlinjaki padajo.

Bo že treba narediti močnejšo konstrukcijo. Da bi sneg dol padel tudi ni računati, ker je pri visokem snegu že polovico nadstreška v snegu. Če računaš na konstrukcijo iz jeklenih cevi in cerado čez, moraš imeti cerado podpirano na manj kot 100 cm. Svetlo širino rabiš enako do višine vsaj 170 cm. Predlagam 5 zvarjenih elementov - 2 vertikalna stebra zgoraj povezana z lokom višine 30 cm iz kvadratne cevi 50 x 3 mm (morda še nekaj manj). Lok je spodaj držan s tetivo (okroglo 6 mm). Delaš le zase, višino do tetive naredi 5 cm več kot je tvoja višina. Po dolžini poveži te elemente vsaj 2 x z cevjo 25 mm in še kaki kos diagonale.

Se mi zdi, da bi bila lesena konstrukcija, oblečena v deske in zgoraj strešno lepenko cenejša.

Nariši in pokaži, da se še detajlno prekontrolira trdnost. V tem hitrem računu nisem upošteval sil od napetja cerade. Morda bo še tu problem?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 14.2.2011 20:56

Žerjavar napisal/-a:
Kupiš en mali rastlinjak, zapelješ makino not in si zmagal
Ja do prvega malo večjega snega.o

Pokaži mu svoj rastlinjak :D
Ajde žerjavar
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.2.2011 7:13

Pokaži mu svoj rastlinjak
Ni problema. Moj je narejen za 125 kg/m2 snegs, on pa rabi za 200. Tudi moje dimenzije 260 x 400 cm mu ne bo odgovarjalo. Vse se da spremeniti.

Slika

Slika
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ThunderCat » 15.2.2011 8:22

Hvala za odgovore. Jaz sem imel nekaj takšnega v mislih kot bo spodnja slika. Mogoče celo s trikotnim vrhom. Na skici še manjkajo vzdolžne podpore v loku na četrtinah. Skica pa je pač takšna kot je...narisana na roko (prva moja skica nasploh bilo česa :P).

Slika
ThunderCat
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.2.2011 11:17

prva moja skica nasploh
Ali ti tudi druge stvari že prvič uspejo tako dobro kot ta?
Pa še nekaj pripomb na oblikovanje konstrukcije:
- Če dodaš še en lok, jih boš imel na razmaku 75 cm, je dovolj za podpiranje cerade, ne rabiš v ta namen vzdolžnih nosilcev.
- Vzdolžne nosilce rabiš vsega le 4. Zgoraj ob začetku loka, da drži razdaljo med loki, umaknjen v notranjost, da bo cerada med lokoma lahko povešena. Spodaj pa ga rabiš zaradi pritrjevanja, napenjanja cerade. Prav tako umaknjen v notranjost.
- Diagonalo naredi v eni liniji od 1. stebra spodaj do 3. ali 4. stebra zgoraj (med vzdolžnima nosilcema, pritrjena tudi na vmesne stebre)
- Priporočam, da so stebri rahlo izbočeni navzven (kakih 10 cm), da bo cerada po vsej višini pritiskala na steber. Veter ne bo mahal s cerado in z njo tolkel pa stebru - daljša življenska doba cerade.

- Kakšna je zemljina (ilovica, prod, skala, ...)? Si si že zamislil temelje?
- Cerada bo verjetno narejena po meri z vstavljenimi obročki za pritrjevanje in zategovanje) Ali boš improviziral, kako pritrjeval?
- Ali bo tudi vhodna odprtina (vrata) zaprta?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ThunderCat » 15.2.2011 11:33

Hvala za dodatne ideje in pomoč pri konstruiranju. Se bom zvečer spravil novo skico naredit.

Glede temeljev nisem nič posebnega razmišljal. Oziroma so mi šli po glavi prometni znaki. Konec cevi zabetonirat in ga zakopat vsaj pol metra v zemljo :) Tla so...kaj pa vem...zemlja navadna.

Za cerado sem imel v mislih kar "vrtnarko mrežo" iz merkurja in bi v bistvu konstrukcijo malo priredil dimenzijam tega. Zadeva je dokaj močna in ima že vgrajene alu obročke za pritrjevanje. Vhodna odprtina bo načeloma odprta. Se zna zgodit da bo zadeva celo kot "tunel" in bo odprta spredaj in zadaj. Vzadaj je blizu živa meja in ni problema da bi mi dež zalival itd...

Sicer pa še eno vprašanje. Ali bi lahko za takšno oz. podobno konstrukcijo uporabil les? Kakše debeline bi naj bil , če ja?
ThunderCat
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a suzica » 15.2.2011 12:06

ThunderCat napisal/-a:Hvala za odgovore. Jaz sem imel nekaj takšnega v mislih kot bo spodnja slika. Mogoče celo s trikotnim vrhom. Na skici še manjkajo vzdolžne podpore v loku na četrtinah. Skica pa je pač takšna kot je...narisana na roko (prva moja skica nasploh bilo česa :P).

Slika

Take "rastlinjake prodajajo v trgovinah za 60€---Ko pade 20 cm snega---ta zadeva ne preživi ---sprobano
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.2.2011 12:27

Ko pade 20 cm snega---ta zadeva ne preživi ---sprobano
Si pozabil povedati, da so cevi za en mezinec - jaz imam bolj debelega.

Pa še eno vprašanje avtorju teme: Čez koliko let boš delal rekonstrukcijo, da spraviš noter twinga?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Triplus » 15.2.2011 12:42

Varianta je tudi da "upogneš" 3-4 kose cevi 60x60x3 ali 4mm in čez njih napneš armaturno mrežo na katero položiš cerado!
Triplus
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brane » 15.2.2011 12:45

Žerjavar napisal/-a:
Pokaži mu svoj rastlinjak
Ni problema. Moj je narejen za 125 kg/m2 snegs, on pa rabi za 200. Tudi moje dimenzije 260 x 400 cm mu ne bo odgovarjalo. Vse se da spremeniti.

Slika

Slika

"Žerjavar" eno podvprašanje če lahko, izdelal si zanimivo konstrukcijo rastlinjaka, nekaj zelo podobnega imam tudi sam, težave pa mi povzroča fiksacija-napenjanje UV stabilne PVC folije. Če ni dovolj napeta je problem obraba na mestih kjer leži na konstrukciji(gibanje zaradi vetra). Kako si ti to rešil ali imaš morda togo PC kritino?
Brane
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.2.2011 13:06

Če ni dovolj napeta je problem obraba na mestih kjer leži na konstrukciji(gibanje zaradi vetra).
Povsod, kjer se lahko folija dotika lesa je les lepo zaobljen in gladko zbrušen. Pri daljši ravnini poševnega stebra imam še dodatno izbočeno podlogo (8 cm v sredini) na treh stebrih, na vmesnih dveh pa od zunanje strani privijačeno letev, da se folija vedno tišči onih treh stebrov. Folija za rastlinjake me drži 5 let - to je že druga konstrukcija, prešnja je držala 15 let. Kondenz dela svoje na lesu. Sedaj imam razdaljo med podporami folije (stebri) 75 cm, prej sem imel 90 cm.

Slika
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brane » 15.2.2011 13:14

Pri daljši ravnini poševnega stebra imam še dodatno izbočeno podlogo (8 cm v sredini) na treh stebrih, na vmesnih dveh pa od zunanje strani privijačeno letev, da se folija vedno tišči onih treh stebrov.

hvala, verjetno imam jaz težave predvsem zaradi tega, ker je nisem nikjer fiksiral med dve površini,(kot imaš ti na bokih) in sedaj prosto plapola, zasuta je samo spodaj z zemljo.
Upošteval bom tvoj nasvet :wink:
Brane
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ThunderCat » 15.2.2011 14:14

Žerjavar napisal/-a:[Pa še eno vprašanje avtorju teme: Čez koliko let boš delal rekonstrukcijo, da spraviš noter twinga?

Rekonstrukcije nebo, ker imamo pri hiši en avto in en motor. Ko bojo finance za nastrešek za avto, bom naredo konkretnega pod katerim bosta avto in motor. Stanujem pa trenutno v bloku. Ko se bom pa selil, pa grem v hišo(večna želja) zraven katere bom pa vse potrebno že ob gradnji poskrbel. :D
ThunderCat
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov