STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ogrevanje

Ogrevanje

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Ogrevanje

OdgovorNapisal/-a marko11 » 3.4.2011 10:49

Pozdravljeni, ker vem da vas je tukaj kar nekaj strokovnjakov tudi glede ogrevanja, imam eno vprašanje . Hišo cca 150 m2 ogrevam na kurilno olje z kombinirano pečjo >Feroterm olje-drva, ker so energenti vsak dan dražji, se nagibam k posodobitvi ogrevanja, in sicer sta v kombinaciji dve varianti:
1, peč samo na olje in toplotna črpalka zrak-voda
2, peč na pelete oz. samo gorilec na pelete na obstoječo peč in pa toplotna črpalka zrak voda za sanitarno vodo
Porabo olja imam sedaj cca 2.200 l skozi celo leto ogrevanje in sanitarna voda
Kakšno je vaše mnenje oz. nasvet, ali bi bila mogoče tudi kakšna druga rešitev
Lp
marko11
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 3.4.2011 12:26

Če imaš lasten gozd in lastno možnost spravila drv...pol ni dileme. Vzameš uplinjevalno peč na polena (eventuelno sekance) in zalogovnik.

Vse ostalo je tako/tako. Itak pa so kombinacije več različnih kurjav nadražje in se dejansko skoraj nikoli ne izplačajo (šeprav jo imam tudi sam :oops: )

LP

Lesy
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.4.2011 12:40

Če imaš lasten gozd in lastno možnost spravila drv...pol ni dileme. Vzameš uplinjevalno peč na polena (eventuelno sekance) in zalogovnik
V tem primeru je dobra tudi navadna (zastarela) peč na drva. Če pa drva kupiš že nacepljena in razžagana, pa se splača vzeti uplinjevalno peč. Zalogovnik v vsakem primeru.

Si premalo povedal o toplotni izolaciji hiše. Domnevam, glede na letno porabo olja, da ima kup pomanjkljivosti. Razmisli o izboljšanju zunanjega ovoja stavbe, bo hitreje in večji prihranek, kot pa menjava energenta.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sedemnajstka » 3.4.2011 22:58

to samo ogrevanje ali tudi ogrevanje sanitarne vode, ker načeloma za nizkotemperaturne sisteme, kar se tiče toplotnih črpalk je fajn imeti dobro izolirano hišo ter kakšen kvadrat ali dva talnega ogrevanja. Peleti so uredu zadeva samo je zaenkrat še najcenje peč na drva. Torej Ferothermova peč na drva, ena dodatna posebej peč na kurilno olje ter rotodivert s pogonom. Ko ugasne peč na drva, če je potrebna dodatna toplota preko noči in avtomatsko preklopi. Pa tako je slovenski gozdovi so premalo izkoriščeni tako da drv bo zmeraj dovolj. Investicija v toplotno črpalko pa kar nanese. Sploh če jo hočeš optimalno izkoristiti.
sedemnajstka
Novinec
Novinec

Re: Ogrevanje

OdgovorNapisal/-a perko1 » 27.12.2011 17:25

Lep pozdrav

Prav tako sem se osebno z zadevo ukvarjal letos januarja glede menjave derivatov. Po dolgem premisleku sem kupil peč na pelete peling 25 podjetja Thermofluxs iz Jajc. Peč ima vgrajen gorilnik in pritrjen zalogovnik. Omenjene peči prodajajo tudi v Avstriji in Nemčiji, kjer imajo za kurilne naprave še ostrejše predpise kakor pri nas. Omenjena peč z vgradnjo in priklopom me je stala 2.600 eurov. Moram pa povedat dasem bil prvi kupec omenjene peči v Sloveniji in sem jo dobil z lepim popustom, ker še niso imeli urejene dokumentacije za eko sklad. Kupil sem pelete v Avstriji normirane po din+ in onorm kalorične vrednost 5KW. Prej sem pokuril donovega leta 1000 ali pa 1250 litrov kurilnega olja. Poraba peletov do sedaj sem imel 1950 kg tako da dejansko ne porabim več kot pa pravijo da je razmerje 1liter kurilnega olja je 2 toni peletov. Izredno sem zadovoljen z delovanjem peči do sedaj še nisem imel zastoja. Prav tako pa čiščenje ni potrebno vsaki teden. Do sedaj sem peč očistil 5x za čiščenje porabim 5 minut. Malo je edino premali zalogovnik katerega pa je potrebno polniti na dva dni ampak sem se navadil.

LP Danilo
perko1
Novinec
Novinec

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov