STROJNISTVO.com • Poglej temo - Težave z motorno žago Tomos-Husqvarna 61

Težave z motorno žago Tomos-Husqvarna 61

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Težave z motorno žago Tomos-Husqvarna 61

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 4.4.2011 15:02

Bom vprašal kar v temle oddelku "friziranje", če je imel kdo podobno težavo.

Torej imam omenjeno motorno žago(husqvarna 61), ki noče vžgati, ko je vroča. Ko je hladna, vžge v drugem, tretjem potegu in dela brez problema. Ko pa jo vročo ugasnem, ali pa tudi če slučajno sama crkne, noče več vžgati, pa če se na trepalnice postavim. Ko se ohladi, spet vžge in dela brez problema.
Je imel kdo mogoče že takšne probleme oz. mogoče kdo ve, v čem bi lahko bil problem?
Svečka je nova, filter goriva prav tako, filter zraka očiščen, membrane in tesnila v uplinjaču so tudi zamenjana, vse šobe v uplinjaču pa očiščene.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 4.4.2011 15:55

Poglej če imaš iskro pri vroči mašini potem pa raziskuj naprej
.Ali ti "zaug" vrača do konca?
Ali ti crkne sama od sebe ko je vroča ali dela bp dolgo časa dokler je sam ne ugasneš?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 4.4.2011 15:57

Kako misliš, če mi zaug vrača do konca?

Ko je vroča laufa brez problema dolgo časa.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 4.4.2011 18:27

Dve možne napake poznam iz lastnih izkušenj. Slaba kompresija. Moja DOLMARCA mi je tako živce pila. Hladna vžge, vroča pa nikakor. Zamenjal batni obroček in dela kot urca. Druga varijanta je ,da je prevelik razmak med magnetom in "cinšpulo" .Takrat se "cinšpula " pregreva in zgubi iskro , dokler se ne ohladi. To težavo sem mel na žagi DOLMARCI in na škropilnici SOLO.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 4.4.2011 18:28

Lahko bi imel zj...n mehanizem za vračanje čoka.Posledično bi imel delno odprto loputo za zrak in pri vročem motorju bi dobil premalo zraka in preveč bencina.Je pa res da ti motorka nebi delala na najvišjih obratih kot je treba in bi to opazil.

Še enkrat: ali imaš iskro pri vročem?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 4.4.2011 18:50

gslobod1:Ali imaš škropilnico ki naj bi sama vlekla tekočino v rezervoar? Kupil sem jo ravno zaradi te funkcije ki pa nikoli ni delala kot bi morala :cry:Tudi jaz imam probleme z vžiganjem v vročem stanju pri škropilnici.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 4.4.2011 19:52

Odvij ispušno cev in poglej,če ni bat spisan! Po vsej verjetnosti jo je prijelo. :roll:
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 4.4.2011 21:18

Bom jutri probal še enkrat kako je z iskro pri vročem motorju.

Da bi bil zj*ban mehanizem od čoka dvomim, ker ni nobene avtomatike, ampak moreš ročico pač porinit nazaj noter in s tem odpret loputo, ko motorka malo prime. Da bi bila zaribana dvomim(glede na to da letno zreže max 20m3 drv, vedno pa se je in se uporablja sveža mešanica z husqvarna oljem), kompresija je pa tud kar huda no. Sumim, da je nekaj vžigalno tuljavo in pregrevanjem le-te.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 4.4.2011 22:11

Vodopivc napisal/-a:Bom jutri probal še enkrat kako je z iskro pri vročem motorju.

Da bi bil zj*ban mehanizem od čoka dvomim, ker ni nobene avtomatike, ampak moreš ročico pač porinit nazaj noter in s tem odpret loputo, ko motorka malo prime. Da bi bila zaribana dvomim(glede na to da letno zreže max 20m3 drv, vedno pa se je in se uporablja sveža mešanica z husqvarna oljem), kompresija je pa tud kar huda no. Sumim, da je nekaj vžigalno tuljavo in pregrevanjem le-te.

Ko bo vroča ugasnila in je nebo več možno spraviti v pogon, poizkusi tako, da boš med zagnjanjem držal polni plin. Mogoče je kaj narobe z vplinjačem in jo "zalije". PREVIDNO !!!
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 5.4.2011 11:57

http://www.repairfaq.org/sam/lmfaq.htm

Engine dies or won't restart when hot

Al je to kar so ti že rekl...slaba kompresija:

Al pa vžigalna tuljava...oz njena izolacija:

Problems with the ignition coil can make an engine impossible to start when warm (or even stop running when it warms up), apparently this happens on motorbike engines quite often and is caused by a break in the HT coil.

A carbon track forms inside the coil where the wire is broken. When the engine is cold the carbon track has a low resistance and it conducts well enough so the spark is strong enough to start the engine, when the engine is warmer the track resistance is greater and the spark less strong. This problem gets worse over time as the carbon track gets bigger and bigger, the only remedy is to change the coil or electronic ignition module.
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 5.4.2011 12:33

Tko da poglej če je kje tuljava počena da prebija skoz.....enako tud za gumijasto izolacijo na žički do svečke.....če jo prepogneš in je preparela ni dobr...

Za stare tomos T4 vem da mi je 1x fotr razlagal da so vsi bakelitne fajfe na svečkah stran metal....ker je isto delal...bakelit poču in je tko "selektivno" vžigal lamo motor....tko da glede da je to stara stvar...če ma še bakelitno fajfo namest gumjaste na svečki tud tist sčekiri
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 5.4.2011 19:15

Probaj odviti čep goriva,mogoče dela vakum,drugač pa je skoraj verjetno,da je nekaj narobe z elektriko.
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dolsina » 5.4.2011 20:11

Preberi še enkrat in ti bo jasno da motorka dela dokler je mrzla, ko pa jo vgasne noče več vžgat.
dolsina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.4.2011 20:50

Bolj kot zanimivost, kot pomoč pri tej temi:

Prav tako Husqvarna 61, stara kakšnih dobrih 6 let, mi je nenadoma začela ugašati v prostem teku. Bolj ko sem nastavljal uplinjač, slabše je bilo. Ko je bila obremenjena, pa je delala normalno. Po naključju sem našel napako na svečki (originalna NGK). Sredinska elektroda se je razmigala v porcelanu in se začela vzdolžno premikati in je očitno samo pri nizkih vrtljajih zaradi nižje frekvence tresljajev uspela zlesti dovolj iz ležišča, da je napravila kratek stik in ni bilo iskre. Zamenjal svečko in nobenih težav več. Priporočam Bosch svečko.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 6.4.2011 0:21

Drugač to je men delal tud ker so ble membrane v frgazarju trde-stare.....delala sam pod gasom....v štandgasu nikakor zalaufat...

Zato vam iz membranskih frgazarjev priporočam da čez zimo oz. ko ne uporabljate motorke dalj časa zlijete bencin vn in jo zalaufate dokler ga ne skur še v frgazarju....da ne dela benz trdih membran oz zaklopk
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov