STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varilni aparat

Varilni aparat

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Varilni aparat

OdgovorNapisal/-a klemenm » 31.3.2011 22:08

Zdravo!

na vas se obračam ker se v tej panogi šele učim in si kupujem svoj prvi "tapravi" varilni aparat.

Odločil se se za inventerski MMA aparat, ki bi pa moral imeti moznost naknadnega priklopa tig pištole.

zdaj me pa zanima sledeče: kolikšna naj bi bila min. amperaža da se da normalno variti po TIG postopku?

Gledal sem ze nekaj varilni aparatov in sicer v rangu do 170€ brez pištole, bombe, manometrov itd... In me zanima kako se obnesejo te "kitajski" varilni aparati ki se pojavljajo predvsem na bolhi za smešne cene. ( http://www.bolha.com/varilni-aparati/ti ... 1273641431 )

Kako je z kvaliteto IPO TOOLS varilnih aparatov?

Nasploh vas prosim za mnenje kater varilni aparat ki ima zmožnost priklopa tig pištole nekje do 170-180€ bi bil primeren za moje potrebe, uporabljal bi ga predvsem v hobi namene.

Lp.
klemenm
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a robit » 4.4.2011 13:35

Pozdravljen. Večino odgovorov na vprašanja najdeš v podforumu Ostalo - tehnična pomoč.

Lahko pa prideš poskusiti tudi kak boljši varilnik k nam. Tig varilnikov s kombinacijo Mma imamo veliko. Z dvoletno garancijo. Če te zanima se mi oglasi po telefonu ali na email zaradi termina.

Moral se boš odločiti ali boš segel preko cenovnega ranga 250€ (kontaktni vžig tiga) za kombinirani varilnik ali boš odšteli tudi 500€ (kup nastavitev, tudi pulza).

Odvisno od tvojih potreb, ali boš zadovoljen z varilnikom za 180€. Nekaterih cenejših zadev bi se jaz izogibal (način izdelave vezij, garancija,...).

Varilnik za 180e brez argon ventila, tig pištole in podobnega niti ni tako smešno poceni, kot se ti zdi...

Sedaj pa še k vprašanju. Minimalna amperaža pri tigu je relativna stvar, ker lahko variš čisto tanke materiale... In večina kvalitetnih inveterjev omogoča precizno nastavitev.
Povej kaj boš varil za hobi.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klemenm » 4.4.2011 19:23

Namen imam uporabljat za varjenje pleha 0.8-1mm mogoče kdaj tudi kaj debelejšega do 10mm max.

Aparata za 500€ in več si nemoram privoščiti kar tako, mogoče na dolgi rok, zato imam pa namen za začetek nabaviti samo inverter potem pa naprej.

V merkurju sem si ogledoval od varstroja varko 1100 vendar mi ga je prodajalec odsvetoval ker se z njim naj nebi dalo variti kvalitetno po tig postopku.
klemenm
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a robit » 8.4.2011 12:37

Pleh ne pove kaj dosti. ker je to lahko nerjavno jeklo, črna metalurgija...
0.8 do 1mm ni nujno NR pločevina...

Za Tig je potrebna tudi jeklenka, pa primerna maska...

Varka raje ne bi komentiral, ker ... Redkokateri Varin omogoča Tig varjenje.

Sicer pa je nakup kombiniranega tig/mma inverterja dobra ideja. Sploh, če ne rabiš mig/mag-a.

Povej koliko denarja si pripravljen investirati v dober varilnik.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klemenm » 9.4.2011 23:32

nekje do max. 300€ do mogoče 400 ampak pač na bolj dolgi rok... brez jeklenke seveda.

pleh... nepocinkan debeline 0,8/1mm pa fajn bi bilo da bi se dalo tudi rosfrej zavariti. aluminij bi se pomoje z mojo denarnico bolj tezko varilo saj kakor so mi svetovali potrebuješ visokofrekvenčni vžig in pa zmogljiv aparat.

masko "samo-zatemnitveno" sem dobil za darilo od očeta.

MIG aparat ima pa sosed, in ni ravno za to kar ga jaz potrebujem.
klemenm
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a robit » 15.4.2011 15:23

Zakaj pa ne bi varil 0.8-1mm jeklene pločevine z mig/mag postopkom? O tem bi kazalo poklepetati, ker je za tig potrebno imeti nekaj ročne spretnosti, pa še nekaj omejitev je...
Če res ne rabiš mig/mag-a potem definitivno nekaj takega. http://www.bolha.com/varilni-aparati/wt ... 1273439690
Lahko pa tudi kaj cenejšega http://www.bolha.com/varilni-aparati/in ... 1273439639
Dobiš pa tudi kaj vmes, kar oglasi se.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klemenm » 18.4.2011 21:00

tig postopek rabim predvsem zaradi vizualnih lastnosti ki pa pri mig varjenju niso ravno najlepše. variti znam z acetilenom pomoje se bom tig tudi navadil. bom se en dan oglasil samo prej je treba še malo €€ nabrat.
klemenm
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a varilcek » 23.4.2011 17:26

vsekakor če misliš variti kvalitetno s TIG postopkom, moraš kupiti aparat s HF vžigom...toliko, kolikor boš več dal za stroj, boš v dveh letih privarčeval na elektrodah :)

10 mm pleha s TIGom ne boš varil, ker boš v dveh mesecih skuril katerikoli low budget aparat in gorilnik.
...najlažje je bit pameten...
varilcek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov