STROJNISTVO.com • Poglej temo - Težave z motorno žago Tomos-Husqvarna 61

Težave z motorno žago Tomos-Husqvarna 61

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 6.4.2011 20:00

Sam tolk,v vednost. Nekaterih vplinjačev se---NE DA---očistit,pa če si še tak strokovnjak!!!Huda napaka,da potrošiš ves bencin in tako žago pustiš čez zimo-ojnica in ležaji-suhi-. Že res,da je potrebno iztočit bencin ( mešanico )iz rezeroarja,ker razžira gumice.Najmanjši strošek pa je membrana!!! Več škode narediš,če uporabljaš biološko olje in potem shraniš žago čez zimo ne,da bi jo očistil.O tem bi se dalo razpravljat sploh pa z nekom,ki ve zelo veliko o tem in ima čas tudi o tem,pisat. :wink:
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 6.4.2011 20:40

No pa se dajva :D

Biološko olje za verige vsekakor ni za prezimovanje in za nekoga ki žaga 2x na leto......se zasuši in naredi lak....in morš celo motorko razkopat da spucaš pol to sranje vn....mineralno pa maš mir

Membrana ni strošek......strošek je za kako no-name hobby motorko (partner 351) pol Ljubljane z okolico obrnt da najdeš tako membrano :evil: Al pa kako hobby laksarco...

To z suhim ojničnim ležajem....vsekakor....noben se ni pogovarjal o konzerviranju....WD40 ni dober ker je koroziven na dolgi rok....vzameš ballistol v lovcu za puške konzervirat pa presprejaš....vmes pa ko si lih snel auspuh dol iz cilindra še tega odvečnega olja rešiš...

Rad bi spoznal frgazar ki se ga ne da spucat?

:lol:
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a .grm659 » 6.4.2011 21:01

Še tako dober filter prepušča mikro delce,ki se sčasoma naberejo v vplinjaču.Vplinjač ima plombe s katerimi so zaprte luknje od izvrtin.V teh izvrtinah in ostalih kanalih se nabirajo te usedline,ki se strdijo in zapirajo pretok ali zraka,ali goriva.Ni jih možno spucat z kompromiranim zrakom,razen,če bi ponovno vse povrtal in potem zopet vstavil plombe na mesta,kjer so bile. Kako bi pa tak vplinjač deloval,ne morem trdit.So pa tudi vplinjači,ki imajo tovarniško napako in jih ni možno popravit.Bi ti že napisal,kateri vplinjači so to,vendar je to poslovna tajna.Mogoče,bom čez čas le nakazal kaj v vezi tega,vendar ne javno!!! :wink:
več glav,več ve
.grm659
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 6.4.2011 21:25

Vsaj pri setu membran za Tillotsonov uplinjač za Husqvarno 61, prideta zdraven tudi dva čepa, s katerima so blindirane 2 luknji v uplinjaču in lahko stare enostavno nekako "izkoplješ ven" in potem previdno nove vtisneš notri.
Da se pa uplinjača ne bi dalo razstavit, mi pa zveni kot malo bosa. Če je šlo nekaj skupaj, mora iti tudi narazen...in potem seveda nazaj skupaj.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 7.4.2011 0:02

Ok plombe v frgazerju....se zabašejo in kaj potem motjo če so pač plombe? Čez njih nič ne teče....

Kupš carburator cleaner...presprayaš....in namočiš čez noč....ni vrag da gredo tud mikrodelci vn...

Za vse ostalo je tu www.youtube.com :wink:
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.4.2011 7:36

Še ena iz arzenala mojih praktičnih izkušenj s husqvarno 61:

Ko je bila žaga še praktično nova, prvo jesen, sem popolnoma spraznil rezervoar, potem pa je celo zimo nisem uporabljal. Ko sem jo naslednjič vžigal je niti pod razno nisem uspel zagnati. Uspelo je šele tako, da sem odvil svečko in nakapal nekaj kapljic bencina v valj in potem je naredila par deset obratov. To sem ponovil vsaj 4x, da je motor "na silo" s podtlakom odlepil zlepljene membrane v uplinjaču. Potem je bilo vse ok. Nauk zgodbe pa je, da če je že enkrat bil bencin v uplinjaču, ta ne sme biti nikoli več suh, ker sicer sledi, kar sem opisal zgoraj. Čez zimo mora ostati v rezervoarju vsaj 1/4 dcl goriva, da ohranja vlažen uplinjač.

Nastanek usedlin pa se boste najlažje preprečili tako, da vedno uporabljate kvalitetno olje (npr. Husq. XP) in svež bencin ter mešanico izdelate sproti kolikor je porabite v enem dnevu.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 7.4.2011 11:16

Vžgal si jo težko iz dveh razlogov!

a) ker je bil v rezervoarju star bencin......2T mašince z visoko kompresijo so nenormalno občutljive na kvaliteto bencina....zato jaz delam mešanco neposredno pred uporabo...

b) ko si jo prezimoval z bencinom v uplinjaču....je bencin izhlapel....ostalo je olje (nima veze al kvalitetno al nekvalitetno :) ) ki je zamašilo male kanalčke in luknjice....

Zato kupš carburator cleaner....mal našpricaš uplinjač....in ko potegneš ma da kresne ;)
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 7.4.2011 11:37

Aia pa še neki....nastanek usedlin ne boš preprečil z kvalitetnim XP oljem....usedline pridejo z bencinom....tud eden izmer razlogov da se ne prezimuje "mokrega" vplinjača...

Kjerkol bencin bo sčasoma naredu usedlino....take bele kristalčke.....k v flaši domačka vina k se kalcinati na dnu nardijo ;)
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.4.2011 12:29

Kamele0N napisal/-a:Vžgal si jo težko iz dveh razlogov!

a) ker je bil v rezervoarju star bencin......2T mašince z visoko kompresijo so nenormalno občutljive na kvaliteto bencina....zato jaz delam mešanco neposredno pred uporabo...

b) ko si jo prezimoval z bencinom v uplinjaču....je bencin izhlapel....ostalo je olje (nima veze al kvalitetno al nekvalitetno :) ) ki je zamašilo male kanalčke in luknjice....

Zato kupš carburator cleaner....mal našpricaš uplinjač....in ko potegneš ma da kresne ;)

Ej, kolega! Starga mačka mijavkat učiš, veš.. :lol: :lol:

Pa preberi kaj sem napisal. nobenega bencina ni bilo v uplinjaču, še manj pa v rezervoarju. To je bilo tisto leglo zla in ne star bencin. :wink:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 7.4.2011 16:54

Dej nared poskus! 2 plastenki....v vsako bencin...pa jih pust stat cca pol leta

Eno zliješ v kosilnico k ma Lhead zasnovo ventilov....posledica je nizko kompresijsko razmerje

Iz druge pa nardiš mešanco pa probaš z njo vžgat motorko
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.4.2011 18:12

Kamele0N napisal/-a:Dej nared poskus! 2 plastenki....v vsako bencin...pa jih pust stat cca pol leta

Eno zliješ v kosilnico k ma Lhead zasnovo ventilov....posledica je nizko kompresijsko razmerje

Iz druge pa nardiš mešanco pa probaš z njo vžgat motorko

Hm... Samo še enkrat bi te prosil, da prebereš kaj sem napisal v postih, ki jih komentiraš. Boš ugotovil, da v KESTLNU NI BLO CELO ZIMO NČ (ZERO) BENCINA, kar najbrž pomeni, da sem ko sm jo hotu zalaufat nalil frišnga, a ne?? :o :lol: :wink:

Pa tud to boš ugotovil, da mi je jasno, da stara mešanica ni za dvotaktarje. Zelo jasno...
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 9.4.2011 21:14

No, danes sem se še malo "igral" z motorno žago.

Še enkrat sem zamenjal (praktično novo) svečko(prej je bila Denso, sedaj Bosch, kupljena na uradnem servisu, in je že vizualno popolnoma drugačna kot Denso). Potem sem nastavil še razmak med magnetom in vžigalno tuljavo na predpisane 0,3mm(prej je bilo vsaj 0,5mm, pa še postrani je bila). Ko sem motorko prižgal, sem s takimle pogledom :o ugotovil, da takega veselja do delovanja ni kazala niti nova, ko smo jo domov iz trgovine prinesli. Očitno je bil vendarle problem v "štromu". Sedaj dela kot urca. Tako da, če bo kdo imel kdaj še podobne težave, naj malo prekontrolira ta razmak tudi.

Hvala vsem za pomoč. :wink:
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov