STROJNISTVO.com • Poglej temo - Elektromotor 2-4kw

Elektromotor 2-4kw

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.4.2011 16:15

Vprašanje, kaj bi pravzaprav želel. Težki fizični delavec razvija v šihtu povprečno 100 do 150 W. Po moji oceni je za enačenje z običajnim kolesarjem 200 W dovolj. Je pa malo problem, če imaš elektronsko regulacijo hitrosti, je pri vsaki nižji hitrosti manjša moč in ne bo šlo v hrib. Imeti moraš mehanski menjalnik vsaj za 2 ali 3 brzine. Na ta način bo motor razvijal polno moč tudi pri 5 km/h v I. brzini.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 28.4.2011 16:53

Ha, kaj boš za sabo vlekel tudi količko z akumulatorji?
Tisti motorji so pač zelo potratni in ne bo nič kaj prida od predelave. Poiskati moraš namreč nek sodoben motor, BL motor npr. in se poigrati z krmilno elektroniko da iz najmanjših dimenzij in najmanjše teže povlečeš največ.
Če si kaj elektronika ti dobim primeren motorček.

LP
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jernej63 » 28.4.2011 17:34

Žerjavar napisal/-a:Vprašanje, kaj bi pravzaprav želel. Težki fizični delavec razvija v šihtu povprečno 100 do 150 W. Po moji oceni je za enačenje z običajnim kolesarjem 200 W dovolj. Je pa malo problem, če imaš elektronsko regulacijo hitrosti, je pri vsaki nižji hitrosti manjša moč in ne bo šlo v hrib. Imeti moraš mehanski menjalnik vsaj za 2 ali 3 brzine. Na ta način bo motor razvijal polno moč tudi pri 5 km/h v I. brzini.

Želel bi narediti električno kolo, ki bo premagovalo večina klancev. Električna kolesa imajo običajno 250W ter eno prestavo, ker je motor vgrajen v zadnje kolo. Jaz bom elektromotor namestil tako, da bo poganjal os, ki jo drugače poganja kolesar. Tako bom imel izključno električni pogon in 18 prestav(6 zadaj,3 spredaj).
Jernej
jernej63
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jernej63 » 28.4.2011 17:41

hscnc napisal/-a:Ha, kaj boš za sabo vlekel tudi količko z akumulatorji?
Tisti motorji so pač zelo potratni in ne bo nič kaj prida od predelave. Poiskati moraš namreč nek sodoben motor, BL motor npr. in se poigrati z krmilno elektroniko da iz najmanjših dimenzij in najmanjše teže povlečeš največ.
Če si kaj elektronika ti dobim primeren motorček.

LP

Ne, zaenkrat bom uporabil 2 ali 3 akumulatorje, ki jih lahko namestim v katerikoli položaju, saj so zaprti in ne potrebujejo vzdrževanje. Cena enega je okoli 30€. Tudi sam sem se orientiral na BL motorje, ker imajo trajne magnete in bom po klancu navzdol prestavil v nižjo brzino in polnil akumulator. Seveda bom moral zato narediti še eno električno povezavo z akumulatorjem z diodo vmes. Nekaj malega znam tudi elektrotehnike. Prosim bi za tvoj predlog motorja.
Jernej
jernej63
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov