STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tesnilec navojev za kompresor

Tesnilec navojev za kompresor

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Tesnilec navojev za kompresor

OdgovorNapisal/-a getriba » 8.5.2011 20:11

Pozdravljeni.

Na kompresorju menjavam spojko. Iščem tesnilo, ki se da na cevni navoj. Ta vikend mi je uspelo vprašati v dveh trgovinah vodovod/centralne, pa noben nima tega, niti kaj bolj inferiornega. Seminarsko iz tega sem tudi naredil, iščem nekaj podobnega loctite 542, vendar ne pod njihovimi cenami, zato bi substitut. Sploh pa razpoložljivost je vprašljiva. Tudi merkur in podobni nimajo tega. Moti me pa tudi to, da je za fine navoje, moj je pa 3/8 navadni vodovodni navoj ...

Kje v mariboru ali pa pošti to dobit? Na dow corning sem že klical pa ma samo 400ml tubo za 40 eur, too much. Evropski ebay je tudi bolj slab s tem, pri švabih še največ mas v kombinaciji s predivom.

S teflonom sem že probal ampak pušča ker je ravni navoj.

Hvala.
getriba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Slavc » 8.5.2011 20:44

Konoplja in firnež...

Vsaka kvalitetna tesnilna masa pa ima svojo ceno.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Tesnilec navojev za kompresor

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 9.5.2011 4:24

getriba napisal/-a:Pozdravljeni.

S teflonom sem že probal ampak pušča ker je ravni navoj.

Hvala.

Ravni navoj se tesni s tesnilom izdelanim iz mehke kovine.

pozdrav,
bplaninc
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a manijakk » 9.5.2011 9:24

Predivo iz lana ter malce olja in zadeva bo tesnila 100%.
Drugač pa sem pri konpresorjih vedno uporabljal teflonski trak, če ti pa pušča ga pa malce več daj - bolj na debelo.
manijakk
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a getriba » 9.5.2011 9:57

No, mislim, da sem že našel rešitev. Pravi bo loctite 243, čeprav je to tipično varovalo za navoje, je po kemiji enak 542, le viskoznost ima malo drugačno, pa še s pocinkanimi in galvaniziranimi deli nima problema. 542 je redek in je za fine navoje, 243 pa je ravno idealen za moje grobe navoje. Preveril sem še ostale fitinge in imajo vsi na navojih podobno termoplastično pasto, ki je trda na otip, vendar se omehča pri cca 150° C - nikjer nobenega kovinskega obročka ali drugega tesnila.
Prav tako sem našel enega proizvajalca kompresorjev, ki za fitigne uporablja izključno 243, tako da mislim, da ni panike. Kolikor sem gledal teste, zdrži komot 20 bar pol ure po montaži. Bom pa jaz pustil zoret 24 ur, samo da je ziher. Hvalabogu imam to zmeraj pri roki, razlika v ceni med 243 in 542 je pa trikratna ...
getriba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bilobil » 9.5.2011 21:25

teflon trak bo vse drzu ce pa res hoces komplicirat ti lahko posodim profi loctite tesnilno maso ki zdrzi do 300bar
bilobil
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a getriba » 10.5.2011 19:28

ne, te raje povabim k meni domov na pivo pa mi ti pokažeš kako bo teflon tesnil ravni navoj brez da bi se pri sukanju deformiral pa roka :D

243 drži res ko šus. to mi ni dalo miru zato sem odvil še stranke čepe in seveda presenečen ugotovil, da je tam gor podobno tesnilo. drži pa kot za šalo, niti sapice ne spusti.

je pa ravno danes foter nekaj delal na vodovodu na vrtu in je kupil loctite 55. takoj sem probal zablendat pet moških in ženskih adapter in jim dal 12 bar pritiska. ništa. prav presenečen sem nad to simple zadevo, medtem ko sem jaz tako kompliciral :D

anyhow ... dovolj mi je kemije za ta teden, gremo na delo :D
getriba
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov