STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrcaljenje

Zrcaljenje

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Zrcaljenje

OdgovorNapisal/-a zobnik » 10.1.2005 18:31

Imam problem pri zrcaljenju parta. Ko part v sestavu prezrcalim, zanj ne veljajo več obstoječe relacije in tako nimam nič manj dela, kot če vstavim še enega in ga ponovno pozicioniram. a obstaja kakšna rešitev??

LP Gašper
zobnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jožekpobožek » 18.1.2005 7:29

Zgodi se da ti površine deformira--kajne?
Torej [cenzurirano] ni naredil svojega!
Tole neredi;

Vsako obliko predno zrcališ (in seveda če je problematična) exportiraj v nekem formatu,ki tvojemu softwearu ni lasten recimo v igs-u,obliko nato skri ali izbriši ,pokliči shranjeno kot nov inport ter jo zrcali.

Ker probleme ibaš samo z oblikami ,ki jih ti zmodeliraš--kajne?

Veliko uspehov!
jožekpobožek

OdgovorNapisal/-a zobnik » 19.1.2005 7:48

Modeliram varjenec, ki je simetričen. Na model pridejo tudi puše, ki so tako na levi kot tudi na desni strani. Ko eno postavim v model in jo pozicioniram z mate-i, hočem drugo (in tudi druge parte, ki so na zvarjencu na obeh straneh) zamo prezrcalit preko ravnine, ki gre čez srednjico. Kos prezrcali vredu, samo pri prezrcaljenem kosu ne veljajo več mate-i, tako da moram vse mate ponovno naredit. Je kakšna rešitev?
zobnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 16.3.2008 9:22

Lep pozdrav,

Sporočilo je precej staro, jaz pa sedaj uporabljam Solidworks 2008. A mogoče že kdo pona rešitev omenjenga problema.

Če ga še jaz opišem. Imam sestav, v katerem nastopa en part, ki je samo zrcalen drugemu. Seveda uporabim import mirror component in part zrcalim preko ravnine.
Vendar bi želel, da je prezrcaljen part potem že fiksiran in vezan na zrcalno ravnino. V mojem primeru ni in mu moram spet nastaviti vse "mate".
To bi mi zelo koristilo, saj bi kasneje v primeru večjega razmaka samo prestavil zrcalno ravnino in bi se mi vse prestavilo.

A kdo zna to razrešiti.
Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 18.3.2008 20:38

Lep pozdrav,

Sem se malo igral in ugotovil naslednje. Mogoče je to večini znano oziroma logično, meni pa ni bilo. V kolikor zrcališ tisti part, ki je označen s (f) - običajno prvi part, ki ga postaviš v sestav in je v njem fiksiran, potem je zrcaljen part odvisen od zrcalne ravnine oziroma je prav tako fiksiran v sestavu.
V kolikor pa zrcališ tisti part, ki si ga z mate-ji popolnoma definiral (nima predznaka -), pa zrcaljen part ni fiksiran oziroma definiran v prostoru in ga je potrebno ponovno pozicionirati z mate-ji.

Iz tega sem ugotovil, da se da tisti part, ki ga želiš zrcaliti v odvisnosti od ravnine, najpref fiksirati v prostoru. Kljub temu, da je z mate-ji popolnoma definiran, ga lahko še dodatno fiksiraš (desni klik na njega in fix, da se pred njim pokaže (f)).

Ali mi lahko kdo razloži, kakšna je razlika med tistim partom, ki spredaj nima ničesar (za - vem kaj pomeni) in tistim, ki ima spredaj (f). Če ni bistvene razlike, potem lahko part, ki ga želim zrcaliti v odvisnosti od ravnine, kljub temu, da ga pozicioniram z mate-ji, še fiksiram (f) in šele nato zrcalim.

Prosim za komentar.
Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Napredno Assm zrcaljenje

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 19.3.2008 14:01

Glede na to da SW uporablja Parasolid matematiko in D Cubed Assembly Engineering Manager bi morala biti rešitev naslednja.
Associativna rešitev:
Najprej kreiraj prazno novo komponento. Ta naj postane work part. Trenutno je prisotna le v navigatorju in nima še svoje geometrije.
V naslednjem koraku prezrcali osnovno komponento s pomočjo associativnega linka.
Kot rezultat sta dve komponenti ( levo/desno ), ki sta parametrični v vsakem oziru. Oziroma le do stopnje kot jo zahteva uporabnik. Kar pomeni, da je nekaj komponente lahko parametrične, dočim nekateri deli / gradniki lahko da niso parametrični.
Kar seveda doprinese pri modeliranju variantega 3D modela.

Neasociativno zrcaljenje komponent:
Assm wizzard običajno izriše rezultat kot nov solid body. Za katerega pa ni vedno nujno, da je že komponenta in še manj da je celostno associativen.
Ključno pri temu je ali je wizzardu ukazano naj gradi assoc. komponente ali samo solid telesa.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 19.3.2008 20:20

Ker sem bolj začetnik, mi ta razlaga ni najbolj jasna. A lahko kdo tole bolj po "domače" razloži. Situacijo trenutno rešujem tako, da part, ki ga imam namen zrcaliti, označim s fix (f) in ga nato zrcalim. Kljub temu, da ima part oznako (f), pa ga lahko z mate-ji ševedno prestavljam. Tako ni nobenih problemov. Vsaj na prvi pogled ne. Mogoče se skriva kakšen hakeljc kje od zadaj.

LP
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov