STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prezračevanje-predgrevanje z vodo

Prezračevanje-predgrevanje z vodo

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Prezračevanje-predgrevanje z vodo

OdgovorNapisal/-a erwin » 6.7.2011 11:45

Pozdravljeni,

Prosil bi vas za pomoč pri izvedbi predgrevanja za prezračevanje mansardnega stanovanja.
Pozimi ob nizkih zun. temp. se mi pojavi potreba po predgrevanju vstopnega zraka v rekuperator, zaradi nelagodnega občutka ob vpihavanju zraka s temp. pod 15 stC. Pretok zraka imam med 150 in 250 m3/h.
Kot vir toplote bi najraje uporabil vodo iz talnega gretja, s temp. med 32 in 38 stC (odvisno od zun. temp.).

Zanima me, ali bi lahko kot izmenjevalec toplote uporabil avtomobilski hladilnik? Poraja se mi vprašanje, ali bi bil upor za zrak prevelik oz. ali bi iz njega potegnil dovolj toplote?

Prosim za mnenje.
LP, e.
erwin
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.7.2011 4:50

potreba po predgrevanju vstopnega zraka v rekuperator,
Bolje, da ga ogrevaš za rekuperatorjem, boš bolje izkoristil toploto izstopajočega zraka.

Tudi topla voda talnega gretja je ustrezna za predgrevanje, ker je bolj topla od željene temperature zraka. Najprej ugotovi potrebno moč ogrevanja iz pretoka zraka in potrebne razlike temperature ogrevanja. Tudi avtomobilski hladilnik je lahko ustrezen grelec, če je dovolj velik. Ustreznost lahko oceniš. Dobro je deloval pri hlajenju motorja znane moči. Oceniti, koliko izgub motorja je z hlajenjem, koliko z vročim izpuhom. Moč hlajenja je zmanjšati glede na temperaturno razliko pri hlajenju in pri tvojem predgrevanju. Se pa vprašaj o trajnosti vgrajenega materjala - ali je tak (rabljen) hladilnik ustrezen za vgrajevanje v napravo, ki bi naj trajala vsaj 20 let.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erwin » 7.7.2011 7:51

Hvala za odgovor.
Nasvet za vgradnjo za rekuperatorjem je zelo dober, vendar se mi zdi, da bi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah s predgrevanjem preprečil zamrzovanje rekuperatorske sredice. Ko opazujem temperature vidim, da se izkoristek rekuperacije zmanjša pri temperaturah pod ničlo, zato bi bil efekt večji če bi preprečil zamrzovanje, torej bi predgrel vstopni zrak na nekaj stopinj nad ničlo.
Glede moči, kolikor sem malo preračunal bi pri pretoku 105 m3/h (v prejšni objavi ni pravilen podatek) za segrevanja zraka iz -10 na +5 stC potreboval moč cca 530 W, iz -15 na +5 pa 700 W. Probleme imam z oceno, koliko mora biti izmenjevalec velik, oz. ali bi bil izmenjevalec dimenzij 480×317×28 mm dovolj močan ter obenem ne bi predstavljal prevelikega zračnega upora. Ali bi ob premajhni moči lahko vezal 2 zaporedno, ali za nižji zračni upor dva vzporedno? Bolj kot moč me skrbi zračni upor...
Glede trajnosti - menim da bi novi avtomobilski hladilnik moral zdržati več kot 10 let.
LP, e.
erwin
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.7.2011 8:48

bi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah s predgrevanjem preprečil zamrzovanje rekuperatorske sredice.
Izstopajoči zrak se v rekuperatorju ohlaja in pojavlja se kondenz. Če se ohlaja pod zmrzišče bi lahko led povečal debelino stene in s tem zmanjšal prehod toplote. Lahko bi se ga nabralo toliko, da bi zamašil pretok zraka. Za razmisliti je o kaki avtomatiki, ki ne bi dopuščala večjega ohlajanja izstopajočega zraka kot do zmrzišča. Za vstopajoči zrak ni problema, ker se segreva in s tem zmanjšuje relativno vlago.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erwin » 7.7.2011 10:22

Žerjavar napisal/-a:
bi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah s predgrevanjem preprečil zamrzovanje rekuperatorske sredice.
Izstopajoči zrak se v rekuperatorju ohlaja in pojavlja se kondenz. Če se ohlaja pod zmrzišče bi lahko led povečal debelino stene in s tem zmanjšal prehod toplote. Lahko bi se ga nabralo toliko, da bi zamašil pretok zraka. Za razmisliti je o kaki avtomatiki, ki ne bi dopuščala večjega ohlajanja izstopajočega zraka kot do zmrzišča. Za vstopajoči zrak ni problema, ker se segreva in s tem zmanjšuje relativno vlago.

Ali dejansko pride do zamrznitve nisem gledal, lahko da se samo sredica toliko navlaži da pade izkoristek. Satovje je iz papirja. Hladen vpih je zaznati že pri temperaturi 0 stC, takrat pa ni pogojev za nabiranje ledu.
LP, e.
erwin
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.7.2011 10:28

da se samo sredica toliko navlaži da pade izkoristek
To ne bo razlog. Vlažen papir je boljši toplotni prevodnik, kot suhi.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erwin » 7.7.2011 10:31

Sem še malo računal...
Če predpostavim da bom pretok vode skozi izmenjevalec nastavil na 2 litra/minuto, ter da bo izhodna voda za 5 stC nižja od vstopne, pridem do moči 700 W. Vprašanje je le, če bo to tako tudi v praksi. :roll:
LP, e.
erwin
Sodelavec
Sodelavec

Re: Prezračevanje-predgrevanje z vodo

OdgovorNapisal/-a Fantocci » 2.4.2019 9:44

Bom se navezal kar na ta prispevek, gre za podobno zadevo.

Mene pa zanima centralno razvlaževanje zraka za poletni čas.
Spodaj je pogled iz tal proti stropu strojnice.
Torej tam vmes, kjer je narisan rdeč kvadrat bi postavil škatlo z izmenjevalcem, ki bi ga napajal s hladno vodo (7-10°C) iz toplotne črpalke, ki jo imamo sicer za ogrevanje hiše in pripravo sanitarne vode.

Škatla mora biti izolirana in imeti priključek za odvod kondenza. Ravno tako je treba izolirati belo razdelilno kaseto in modre cevi izza nje. Teh 10kom cevi je za cca. 1 meter, potem pa že grejo v izolacijo pod estrihom mansarde.

Avtomobilski hladilnik bi zaprl v škatlo. Koliko pretoka recimo dopušča en večji avtomobilski hladilnik? Kakšen upor zraku ima?
Recimo: https://www.silux.si/izdelki/hladilni-s ... -vivaro-14

Jaz bi želel skozi njega spuščati približno 5l/minuto vode in okoli 150 do 300m3/h zraka. Pri pretoku zraka 300m3/h hladilnik ne bi smel imeti več kot 15Pa padca tlaka.

Je to realno za pričakovat?
Priponke
Strop strojnice (2).jpg
Strop strojnice (2).jpg (171.84 KiB) Videno 3361 krat
Fantocci
Novinec
Novinec

Re: Prezračevanje-predgrevanje z vodo

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 2.4.2019 10:09

Sicer ni odgovor na tvoje vprašanje, ampak povezava do cenejšega hladilnika:
https://www.autodoc.si/rezervni-deli/hl ... 4-1-6-cdti

In tistih 5l vode ter 300m3/h (-->5m3/min) zraka bi verjetno šlo, tako čez prst.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov