STROJNISTVO.com • Poglej temo - Netreskova tinktura

Netreskova tinktura

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Netreskova tinktura

OdgovorNapisal/-a uros99 » 12.7.2011 11:27

Vem, da take stvari nimajo konkretnih povezav s strojništvom ampak vseeno bi vam rad predstavil netreskovo tinkturo.

Tinktura je praktično v alkoholu raztopljeno zelišče. Netresk pa je dobro "zdravilo" pri piku komarja ipd. saj omili srbečico.

Zdaj pa da vam posredujem še mojo izkušnjo: Jaz vzamem cca. 50 ml 90% etanola (z žganjem še nisem preveril) in vanj sesekljam 1 do 2 lista netreska. Po približno 2 tednih je tinktura narejena. Na mesto pika kapnemo eno do dve kapljici tinkture in le na hitro razmažemo s prstom (ne vtiramo), tako da se ne cedi vsepovsod.

Preizkušeno tinktura pomaga tudi pri praskah (smo nekaj dni nazaj zlagali bale).

V primerjavi z Bepanthenom, Fenistilom ipd. je to res super stvar.

Preizkusite še vi, pa posredujte izkušnje!

LP
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.7.2011 18:47

To je pa dobra ideja - znanje, ki je že precej utonilo v pozabo!

Drugače je netresk znano staro zdravilo za prehlajena ušesa. Vsaj pri otrocih je to pogosto. Stisneš 2 kapljici svežega soka netreska v uho in zadeva rešena. Noben lekarniški pripravek ni tako učinkovit. Vendar v tem primeru (ušesa) - nikar tinkture, le svež sok!

Saj ni problema, tudi sredi zime, ko je sezona za te tegobe,se svež netresk bp dobi, sploh kje na slamnatih strehah (teh pa ni več prav veliko :) ) Sosed ga ima kar v tegelcu pred hišo in je že prav prišlo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 12.7.2011 19:31

Tudi dobra ideja! Eni pravijo, da pri ušesih pomga tudi aloja (Aloe Vera).
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.7.2011 21:01

Ja sam netresk je avtohton.

Drugače pa, a ima še kdo občutek, da so Widia ploščice za abštehat za en drek?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 12.7.2011 21:17

:D :) Spada pod temo.
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 12.7.2011 21:23

ma je vseeno boljše da uporabiš etanol,dobrega šnopca je škoda
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 13.7.2011 8:42

A ni to malo komplicirano. Dobre pol ure kopanja v kadi s toplo vodo ima boljši efekt. Tudi manjše rane in praske se lepo očistijo in pozneje lepo zarastejo brez grdih brazgotin.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 13.7.2011 9:44

koruza napisal/-a:A ni to malo komplicirano. Dobre pol ure kopanja v kadi s toplo vodo ima boljši efekt

Kaj se ti zdi komplicirano?
Je ta postopek kompliciran:
Na mesto pika kapnemo eno do dve kapljici tinkture in le na hitro razmažemo s prstom (ne vtiramo), tako da se ne cedi vsepovsod.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a koruza » 13.7.2011 10:27

Zame je to komplicirano. Imam rad preproste stvari.

Če na kratko opišem postopek:

Najprej moraš imeti oziroma najti rastlino , kar pomeni, da si moraš vzeti čas in ker gre tudi za vožnjo, še denar.

Potem moraš zbrati rastlino. Mogoče jo celo posušiti.

Kupiti stekleničke. Kupiti kemikalije.

Vzeti si čas in vse pripravit.

Čakat, da se tinktura naredi.

Moraš jo spravit na mesto kjer ti bo dostopna in bo na varnem.

Uporabit , to je nakapljat.

Počakat, da tinktura deluje, kar pomeni, da v tem času ne moreš nič delat.

Na koncu se tako moraš iti oprat, oziroma skopat.

Ko se okopaš imaš občutek, da ti je tinktura veliko pomagala. V resnici gre za to, da si se z nanašanjem tinkture in čakanjem spočil in se boljše počutiš zaradi spočitosti in ker si čist.

Zadnja "delovna operacija" je edino učinkovita in prisegam na njo.

Verjetno sploh nisem vsega naštel glede tega.

Gre za to, da smo ljudje in slovenci posebej tako vzgojeni, da se počitek šteje kot nedelo in lenoba.
S pripravo nekih takih zadev ne izgleda, da počivamo in je torej to družbeno bolj sprejemljivo.
Tako si ljudje vzamejo počitek, ki ga potrebujejo ne da bi bili označeni za lenuhe.

Še ena cvetka glede mentalitete dela. Resnična!!!!

V sloveniji so področja kjer izrazito ne marajo mačk. Nek moj znanec je vprašal tiste ljudi zakaj jih ne marajo. Odgovor je bil, ker nič ne delajo in ves dan samo ležijo. Pes pa menda dela ker ves dan skače okoli ljudi in laja.
Ne kapne jim, da je mačji "delovni čas" ponoči.
Na nekaterih področjih hrvaške po vojni so imeli hude probleme z mišmi, ker so s stanovalci odšle tudi mačke. Pridelek je bil na nekaterih ožjih delih dobesedno ničev. Če pomislimo še, da so glodalci ki jih mačke lovijo tudi prenašalci bolezni je nerazumno sovraštvo do mačk.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.7.2011 12:22

Koruza, jaz čisto razumem tvoj gnev do glodalcev... :lol: :wink:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 13.7.2011 12:27

Me veseli, da me nekdo razume. Zelo slabe iskušnje imam z njimi. Imam rajši deset lenih mačk kot eno miš. :D
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 13.7.2011 12:40

Dragi strokovnjak @koruza, očitno nisi dovolj dobro razumel bistva odprtje te teme...

Postopek priprave tinkture je morda res dolgotrajen, samo ne potrebuje veliko časa.Res je, da vsak nima netreska na domačem vrtu ali balkonu, ima pa ga kar veliko ljudi in se ga brez pretiranih naporov lahko najde. Sam sem ga prinesel domov pred desetimi leti kot okrasno rastlino in sem ga v zdravstvene namene prvič uporabil lani.

Domače zdravilstvo velike farmacevtske družbe vztrajno zavračajo ravno zaradi izgube dobička.Vsak si lahko naredi preprost izračun in primerjavo med kupljenim "zdravilom" in doma pripravljeno "mešanico", oz. "zvarkom":
Izračun stroškov za moj primer:
-netresk imam doma, torej pozabim potne stroške izpred 10 let, ko sem ga spotoma dobil na službeni poti
-namesto 50ml 90% etanola uporabim del tekočine, ki sem jo shranil na začetku destilacije pri pripravi slivovega žganja.(Metanol je v tej fazi destilacije prisoten v zanemarljivih količinah, ker ima višje vrelišče od etanola). Stari mojstri žganjekuhe so temu rekli "špirit". Je pa še vseeno naravni proizvod, brez dodajanja kemikalij.
- primerna embalaža se prav gotovo najde na kakšni polici
-za pripravo tega "zvarka" je potreben svoj čas(trganje listov, seseklanje, nalivanje v embalažo...), za kar pa ne morem nikomur izstavit računa, ker vse to počnem iz dobre volje in v svojem prostem času.
-v prehodnem času, ko tinktura "zori" jo lahko odmislim in ni dodatnih stroškov, saj skladiščenja sam sebi ne zaračunavam

Kar se pa tiče same uporabe:
-v primeru pika žuželke je potreben isti čas za iskanje primernega zdravila ali domačega "zvarka" na za to določenem mestu, ter pot tja in nazaj. To je mišljeno, da pride do pika žuželke v domačem okolju v bližini stanovanja/hiše.

Glede učinka kopanja v primeru pika žuželke ne mislim ugovarjat, saj se nisem nikoli toliko poglobil v lajšanje neželenih učinkov zaradi pika žuželke s kopanjem v vodi. Glede tega morda gledam na stvar iz drugega zornega kota.

Predstavljaj si, da imaš otroka mlajšega od treh let, ki ga piči komar ali dva. Kaj boš naredil, ko se začne praskat? Boš uporabil zdravilo ali "zvarek", ali boš otroka skopal?
Ali pa da greš na izlet/oddidh/obisk nekam, kjer veš, da bo ribnik/reka/voda in je povečana možnost pika žuželke... Kaj si boš vzel zraven? Morda kakšno razpršilo (recimo Autan) kot preventivo ali kaj kot kurativo? Ali pa se boš ob piku žuželke raje šel v vodo okopat?

Dragi strokovnjak @koruza, nadaljnih komentarjev glede tvoje osebnosti, strokovnosti na farmacevtskem področju in specifičnih znanj se vzdržim, saj nisem pristojen in strokovno podkovan, da bi moje mnenje bilo dovolj merodajno. Osebnega mnenja pa tudi ne mislim izrazit, saj bi lahko bilo morda žaljivo, kar se tiče prispevkov v tej temi.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 13.7.2011 12:53

Mene tukaj zanima ali imaš kakšen domači zvarek za odganjanje samih komarjev (da ne pride do pika oz. da mi ne brenčijo okoli ušes). Saj mi na morju delajo ti nadležni insekti preveč neprespanih ur.

P.S. sam za celjenje ran uporabljam aloe vero, in moram priznati da je zelo učinkovita. Prav tako pomaga pri opeklinah (ko nas na morju sonce zažge).
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a -M- » 13.7.2011 13:18

ManiaC napisal/-a:Mene tukaj zanima ali imaš kakšen domači zvarek za odganjanje samih komarjev

Je to vprašanje namenjeno meni?

Mislim, da preventiva ni bistvo te teme ampak predstavitev kurative s pomočjo netreskove tinkture.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.7.2011 13:22

ManiaC napisal/-a:Mene tukaj zanima ali imaš kakšen domači zvarek za odganjanje samih komarjev (da ne pride do pika oz. da mi ne brenčijo okoli ušes). Saj mi na morju delajo ti nadležni insekti preveč neprespanih ur.

P.S. sam za celjenje ran uporabljam aloe vero, in moram priznati da je zelo učinkovita. Prav tako pomaga pri opeklinah (ko nas na morju sonce zažge).

jaz si pomagam s tem:
Slika

V spalnici imaš lahko odprta okna, pa ti noben komar ne bo storil žalega. Na prostem je malo večja verjetnost, da se kakšen zelo vsiljiv še vseeno približa.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov