Napisal/-a -M- » 13.7.2011 12:40
Dragi strokovnjak @koruza, očitno nisi dovolj dobro razumel bistva odprtje te teme...
Postopek priprave tinkture je morda res dolgotrajen, samo ne potrebuje veliko časa.Res je, da vsak nima netreska na domačem vrtu ali balkonu, ima pa ga kar veliko ljudi in se ga brez pretiranih naporov lahko najde. Sam sem ga prinesel domov pred desetimi leti kot okrasno rastlino in sem ga v zdravstvene namene prvič uporabil lani.
Domače zdravilstvo velike farmacevtske družbe vztrajno zavračajo ravno zaradi izgube dobička.Vsak si lahko naredi preprost izračun in primerjavo med kupljenim "zdravilom" in doma pripravljeno "mešanico", oz. "zvarkom":
Izračun stroškov za moj primer:
-netresk imam doma, torej pozabim potne stroške izpred 10 let, ko sem ga spotoma dobil na službeni poti
-namesto 50ml 90% etanola uporabim del tekočine, ki sem jo shranil na začetku destilacije pri pripravi slivovega žganja.(Metanol je v tej fazi destilacije prisoten v zanemarljivih količinah, ker ima višje vrelišče od etanola). Stari mojstri žganjekuhe so temu rekli "špirit". Je pa še vseeno naravni proizvod, brez dodajanja kemikalij.
- primerna embalaža se prav gotovo najde na kakšni polici
-za pripravo tega "zvarka" je potreben svoj čas(trganje listov, seseklanje, nalivanje v embalažo...), za kar pa ne morem nikomur izstavit računa, ker vse to počnem iz dobre volje in v svojem prostem času.
-v prehodnem času, ko tinktura "zori" jo lahko odmislim in ni dodatnih stroškov, saj skladiščenja sam sebi ne zaračunavam
Kar se pa tiče same uporabe:
-v primeru pika žuželke je potreben isti čas za iskanje primernega zdravila ali domačega "zvarka" na za to določenem mestu, ter pot tja in nazaj. To je mišljeno, da pride do pika žuželke v domačem okolju v bližini stanovanja/hiše.
Glede učinka kopanja v primeru pika žuželke ne mislim ugovarjat, saj se nisem nikoli toliko poglobil v lajšanje neželenih učinkov zaradi pika žuželke s kopanjem v vodi. Glede tega morda gledam na stvar iz drugega zornega kota.
Predstavljaj si, da imaš otroka mlajšega od treh let, ki ga piči komar ali dva. Kaj boš naredil, ko se začne praskat? Boš uporabil zdravilo ali "zvarek", ali boš otroka skopal?
Ali pa da greš na izlet/oddidh/obisk nekam, kjer veš, da bo ribnik/reka/voda in je povečana možnost pika žuželke... Kaj si boš vzel zraven? Morda kakšno razpršilo (recimo Autan) kot preventivo ali kaj kot kurativo? Ali pa se boš ob piku žuželke raje šel v vodo okopat?
Dragi strokovnjak @koruza, nadaljnih komentarjev glede tvoje osebnosti, strokovnosti na farmacevtskem področju in specifičnih znanj se vzdržim, saj nisem pristojen in strokovno podkovan, da bi moje mnenje bilo dovolj merodajno. Osebnega mnenja pa tudi ne mislim izrazit, saj bi lahko bilo morda žaljivo, kar se tiče prispevkov v tej temi.