STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prodaja enostavne ideje

Prodaja enostavne ideje

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Prodaja enostavne ideje

OdgovorNapisal/-a cezmarni » 8.8.2011 8:38

Pozdravljeni.

Kaj narediš z idejo ki je tako enostavna/banalna, da bi jo vsak kateremu jo predstaviš lahko takoj skopiral? Kot če bi se naprimer domislil da bi v stiropor dodajal grafit in mu tako povečal izolativnost. Ne moreš kar stopit do Novolita in jim tega povedat? Kako torej lahko (po možnosti brez patenta) predstaviš/prodaš tako idejo?

Hvala
...miljon mašin na nitroglicerin...
cezmarni
Sodelavec
Sodelavec

Re: Prodaja enostavne ideje

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 8.8.2011 10:29

cezmarni napisal/-a:Pozdravljeni.
Kaj narediš z idejo ki je tako enostavna/banalna, da bi jo vsak kateremu jo predstaviš lahko takoj skopiral? Kot če bi se naprimer domislil da bi v stiropor dodajal grafit in mu tako povečal izolativnost. Ne moreš kar stopit do Novolita in jim tega povedat? Kako torej lahko (po možnosti brez patenta) predstaviš/prodaš tako idejo?
Hvala

Ideja sama ni vredna še nič in ti noben ne bo plačal zanjo. Lahko jo sicer patentno zaščitiš a še vedno ne bo vredna nič. Tudi Misliti da si 1. ki si je spomnil neko "banalno" stvar je milorečeno naivno če ne neumno,....

Če pa to idejo apliciraš na izdelek/storitev in izdelaš prototip, prikažeš funkcijo/prednosti in ne tehnologije izdelave potem šele lahko koga zainteresiraš in razmišljaš o prodaji,... To pa je dolga in finančno požrtna zadeva brez zagotovljenega konca,.. statistično večina inovatorjev itaq konča v banktoru...

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 8.8.2011 11:07

Prva pot je na patentni urad. Seveda z dobro premišljeno idejo, preizkušeno in podprto s papirji. Pa na zajeten kupček evrov ne pozabi - sprejemajo tudi kartice.

Žal v praksi veliki igralci poberejo smetano... :/
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 8.8.2011 11:49

Ce mislis da imas res dobro idejo in da ni druge alternative morda patentiras, raztrobis idejo okrog in potem upas, da kaj pokasiras na ta racun.

Sam moje razmisljanje, ker ce pogledas koliko firm zivi samo od patentov, ampak se ti mora dat ukvarjat s tem.
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 8.8.2011 14:35

1. Če imaš idejo naredi izdelek (produkt, storitev) ki bo cenejši in kvalitetnejši od obstoječih, z njim zasiči trg in štej denarje od dobička. Seveda ne smeš v celoti izdati zakaj je tvoj izdelek cenejši.

2. Druga pot je patentna zaščita.Sam patent te bo stal okoli 150 evrov če si sposoben sam opisati in narisati tvojo idejo, če pa ti bodo to naredili drugi pa 10x več. Z tem boš vsemu širnemu svetu raztrobil, da si nekaj pogruntal, in če je ideja prava se bo slej ko prej našel nekdo ki ti bo idejo ukradel. Če ne pri nas pa v Vietnamu ali Salamonovih otokih, kjer ta zaščita ne velja. To si boš lahko štel celo v čast, ker bo to pomenilo da si eden od redkih inovatorjev, ki je pogruntal uporaben izum.
Časi Tesla in Edisona (naključnih odkritij) so nepreklicno minili in razvoj poteka v laboratorijih, z več sto zaposlenimi.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 25.8.2011 17:31

Če imaš samo eno idejo še ne pomeni da si inovator.
Če pa jih imaš več, potem jih nekaj lansiraj tako da se bo vedelo čigave so. Ko si ustvariš ime bodo imele tudi ideje vrednost.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cezmarni » 2.1.2012 10:38

Se opravičujem za nekoliko neodgovornosti glede neodgovarjanja. :oops:

Razumem vaše odgovore, ampak mislim da ne govorimo o isti stvari. V tem trenutku me ne zanima patentiranje neke naprave itd., temveč kako zavarovati implementacijo že obstoječih tehnologij na področja kjer še niso (bile) uporabljene.

Zelo banalen primer: Žena se šminka, otrok pa riše z voščenkami in jaz "uau, a ne bi bilo super če bi bila voščenka v stiku, tako kot šminka". In potem idejo prespim sem in tja in ugotovim da je dobra. Kaj je moj naslednji korak? Naredim tisto posodico, dam notri voščenko in vseskupaj patentiram? Najbrž težko. Ker se nisem spomnil ne voščenke ne posodice, le to, da jih še nihče ni spravil skupaj. Pa še nekdo lahko naredi drugačno posodico pa potem patent ne velja..

Lahko patentiram nekaj v smislu: "Voščenka v posodici od šminke"? Ne mislim na dejanski kos ampak na samo idejo. Če se bo Jolly odločil da kupi ta "patent" naj kar sam pogrunta kako bo spravil zadevo skupaj.

Kaj mislite o tem. Ne o voščenkah, da se razumemo :lol: .

Hvala. V veliko pomoč ste :P
cezmarni
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 2.1.2012 11:28

Uživaš z mislijo, da ti je uspela dobra ideja.

Ali pa:

Organiziraš proizvodnjo in prodajaš artikel na trgu.

Verjetno ima podobno idejo v glavi že veliko ljudi, le da je ni uresničilo. Ali pa tak artikel že veselo izdelujejo Kitajci.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cezmarni » 2.1.2012 11:56

Ne govoriva o artiklu, ampak o ideji kako nekaj uporabiti. Če bi ugotovil da se da z mikserjem dobro pečt kruh (brez pečice) :-D, bi jasno hotel imet nekaj od tega, nebi to kar objavil na youtubu.
Veste da karikiram...:-)
cezmarni
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 2.1.2012 12:16

cezmarni napisal/-a:Ne govoriva o artiklu, ampak o ideji kako nekaj uporabiti. Če bi ugotovil da se da z mikserjem dobro pečt kruh (brez pečice) :-D, bi jasno hotel imet nekaj od tega, nebi to kar objavil na youtubu.
Veste da karikiram...:-)

Nikakor ti ni jasno, da ideja sama po sebi v 99,99% ni vredna nič.
Uporabi jo v izdelavi predmeta in ga prodajaj. Šele takrat bo dobila vrednost (finančno).
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cezmarni » 2.1.2012 12:40

To mi dopovedujete, ampak sem mnenja da je v današnjem času nekaj izdelat najmanjši problem. Problem je kaj izdelovat, ali ne? Upam da ne grem preveč z glavo skozi zid....
cezmarni
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 2.1.2012 13:10

cezmarni napisal/-a:To mi dopovedujete, ampak sem mnenja da je v današnjem času nekaj izdelat najmanjši problem. Problem je kaj izdelovat, ali ne? Upam da ne grem preveč z glavo skozi zid....

Problem je prodat, kar si izdelal...
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cezmarni » 2.1.2012 13:26

Ni problem če so.kupec državne institucije katere k nakupu sili.zakon...
cezmarni
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 2.1.2012 13:44

Vsi dobivamo dobre ideje, vendar nismo edini.

Ko dobiš idejo, greš na patentni urad, kjer je treba preveriti, da take ideje ni že kdo patentiral, nato jo patentirati in seveda plačati. Najceneje je, če zadevo zaščitiš samo doma, če želiš čez mejo, po svetu, so cene visoke, pa še vsakih par let treba zadevo obnoviti.

V primeru, da nato vidiš, da je nekdo začel izdelovati nekaj, kar si ti zaščitil, ga moraš tožiti in položiti kaucijo v visoki vrednosti. Recimo da toženec dokaže, da je zadevo pričel izdelovati pred tvojim patentom, ali da je zadeve že prej bila nekje videna in nepatentirana, si lahko v velikih težavah, saj te tožijo za zastoj proizvodnje v času trajajna razsodbe. Lahko si predstavljaš stroške, če si ustavil kolikor toliko veliko proizvodnjo.

Zadnjič sem bil prav zadovoljen, ko sem v Bauhausu kupil nosilce brisač z zarezo, za kar sem idejo dobil že pred leti, zdaj pa čakam, da nek proizvajalec mobitelov dobi idejo, ki bi mi tudi prav prišla v vsakdanjem življenju. :D
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost