epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Oldi napisal/-a:Odprti sistem pomeni nenehno dovajanje kisika iz atmosfere in posledično rjavenje železnega zalogovnika in radiatorjev. Kako je s tem, obstajajo kake finte, ki to zmanjšajo.
Vprašal bi še kdo bi mi naredil večji zalogovnik, pokončni valj višine 2,5m, premera 1,6m, nič bombiranja, ravno dno in pokrov. Od Lagoje že imam ponudbo.
Sam imam star zaprti sistem s traktorsko zračnico kot ekspanzijsko posodo in razen preparetja na dobrih 5 let ni drugih težav - no kondenz se nabira v zračnici, kar ne vem če ravno koristi gumi - ve kdo akj o tem, morda tudi zato tako hitro prepari.

mainman napisal/-a: Ogreva se max. 120 m2. peč 35 KW.
Zanima me kakšno velikost zalogovnika bi priporočali? Mojster mi je priporočil 1500 literskega, če pa ga ne spravimo noter pa 1000 l.
Tole sprašujem predvsem zato, da ne bi slučajno imel problemov v prihodnosti, da vode v zalogovniku ne bi mogel segreti na uporabno temperaturo. Ogrevanje je radiatorsko, talnega nimamo.
Glede kurjenja bi se kurilo čez dan, ponoči bi uporabljali vodo iz zalogovnika,
.

CEVOVODAR napisal/-a:mainman napisal/-a: Ogreva se max. 120 m2. peč 35 KW.
Zanima me kakšno velikost zalogovnika bi priporočali? Mojster mi je priporočil 1500 literskega, če pa ga ne spravimo noter pa 1000 l.
Tole sprašujem predvsem zato, da ne bi slučajno imel problemov v prihodnosti, da vode v zalogovniku ne bi mogel segreti na uporabno temperaturo. Ogrevanje je radiatorsko, talnega nimamo.
Glede kurjenja bi se kurilo čez dan, ponoči bi uporabljali vodo iz zalogovnika,
.
Velikost se določi glede na potrebno energijo,kot je že napisano vendar se v praksi uporablja 50 l na KW peči.V kolikor je v igri subvencija je po novem potrebno 55 l na kw moči kotla.
Po podatkih je nesorazmerna moč kotla in ogrevana površina 35 KW in 120 m2 površine zato bi moral tvoj zalogovnik vsebovari 1920 l vode ,da si upravičen do subvencije. Iz preprostega izračuna 50 W/m2 izgub,delta T.40 stopinj in 12 urnega ogrevanja bi znesel hranilnik nekaj nad 1200 l. 50 w izgube so kar predsejšnje za sedanji čas tako,da bo ogrete vode za tvoje zahteve zanesljivo dovolj.
Hranilnik lahko sestaviš iz dveh posod zaporedno,če ga ne spreviš v prostor v enem kosu. Sodobne regulacije omogočajo odvzem le toliko energije z visoko temperaturo iz hranilnika kot jo vanj prihaja tako,da prevelik hranilnik katerega ne moreš segreti ni več težava.

Če ni efekta gretja, pomeni da ob izmenjevalcu ni dovolj vročih dimnih plinov. Ali imaš na kaminu kašen zasun (ročico) da lahko pelješ dimne pline skozi izmenjevalec ali mimo njega?bolj kot kurima z drvami v kamin bolj nama ostaja temperatura peči na 60 stopinjah celzija,
Kaj pa ti imenuješ pri kaminu "peč". Ali misliš na temperaturo vode, ki se v kaminu ogreva? Ta je v izmenjevalcu (ali kotlu).zazidan toplovodni kamin ... bolj kot kurima z drvami v kamin bolj nama ostaja temperatura peči na 60 stopinjah celzija,

Boskojosko napisal/-a:Zdravo.
Imam en problem in se obračam na strokovnjaka.
V hiši 100 kvadratnih metrov v eni etaži imava zazidan toplovodni kamin kratki 19 kW, s katerim segrevava zalogovnik 800 litrski in talno gretje ( prib. 650 m cevi).
trenutno je nastal problem v tem, da bolj kot kurima z drvami v kamin bolj nama ostaja temperatura peči na 60 stopinjah celzija, v zalogovniku imava tam do 30 stopinj, v talnem pa se komaj kaj pozna, da segreva.
Nad kaminom imava ročni mešalni ventil in pumpo 3 brzinsko, od zalogovnika dalje pa imava še dve pumpi in avtomatski mešalni ventil, ki ga regulira avtomatika. imava pa tudi 2 avtomatiki WDC 10b in SGC 14.
Vse nastavitve sma naredila po knjigi tak kak bi moralo biti ampak trenutno ne pride do efekta.
Lep pozdrav, Boštjan

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov