STROJNISTVO.com • Poglej temo - čelni nakladač - hidravlično zaklepanje orodja

čelni nakladač - hidravlično zaklepanje orodja

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

čelni nakladač - hidravlično zaklepanje orodja

OdgovorNapisal/-a simon3004 » 12.10.2011 10:58

Pozdravljeni!
Imam nekaj vprašanj, ki se tičejo hidravličnega zaklepanja orodja na čelnem nakladaču. Prilagam hidravlično shemo in izrez iz hidravlične sheme.
Slika
Slika

Zanima me kaj označuje simbol, ki sem ga obkrožil z rdečo elipso?

Orodje na čelni nakladač sedaj zaklepam in odklepam ročno - s premikom ročice vzvoda. Rad bi si prihranil skakanje iz kabine in namesto mehanizma namestil hidravlični valj - LOCKCYL na sliki. IMPL CYL je hidravlični valj na orodju, ki ga priklopim s pomočjo hitrih agro spojk vidnih na shemi.
Za izvedbo bi moral kupiti lockcyl in el. m. ventil V6. Ko je orodje zaklenjeno je lockcyl iztegnjen. Je pa zelo pomembno, da ostane orodje zaklenjeno, da se ne bi slučajno na kakršenkoli način snelo s čelnega nakladalca. Pojavlja se mi vprašanje - glede na to, da mora biti lockcyl iztegnjen - mar bi ne bilo smiselno z el. m. ventilom V6 krmiliti olja na strani bata in ne na strani batnice??

Lepo prosim za pomoč!
Lp, Simon
simon3004
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.10.2011 17:57

izgleda kot zadeva za sinhrono gibanje z dušilkami...
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a železno železo » 12.10.2011 23:31

tale tvoj celinder na skici deluje u obe smeri enako kot pri volanu, a maš res namen uporabiti tak celinder ?
železno železo
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 13.10.2011 6:45

S tem na kateri strani krmiliš ima kot posledico 2 stvari. Hitrost premika in silo pritiska. Zato se ponavadi krmili na strani kjer ni batnice. S tem dobimo večjo silo in hitrejši gib pri pomiku nazaj.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a simon3004 » 13.10.2011 10:35

Za boljšo predstavo dodajam še nekaj skic oz. fotk.

pogled na čelni nakladač in zaklepanje orodja od strani:
Slika

takole izgleda zadeva zmontirana v tovarni (žal nisem našel boljše fotke):
Slika
še skica:
Slika

sam bi naredil takole:
Slika

Poanta je le v tem, da ko se orordje (zajemalka, paletne vilice, grajfer oz. karkoli priključi na nakladalec) mora cilinder ostati raztegnjen, da je orodje zaklenjeno. Kdaj se pomakne leva ali desna batnica ni pomembno in tudi mase in sile tu niso velike. Tudi hitrost pomika ni pomembna. Vsekakor je dovolj velika saj je hid. črpalka traktorja prilagojena pomikanju tudi Fi70mm bata hidravličnega valja. Premer batnice v tem primeru pa je kvečjemu 28mm in premer na strani bata kakih 15mm večji.

Hitre spojke med zaklepanjem ali odklepanjem orodja niso sklenjene, saj so namenjene za pogon porabnikov na samem orodju - npr. zajemalka s kakšnim nožem, ipd.

Bi takole kot sem na zadnji shemi narisal šlo?

Hvala za že dane odgovore in eventuelne nove že vnaprej!

p.s. nekatere slikce je možno povečati s klikom nanje.
Lp, Simon
simon3004
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.10.2011 12:01

Tako bi načeloma šlo, samo v primeru, da ti nekje malo pušča, bo cilinder počasi odklenil orodje. Jaz bi dal na sam cilinder protipovratno blokirno kocko, krmilni ventil pa na drugo cev-za krčenje cilindra. Pri vsakem gibu orodja bo v cilinder dodatno pritisnilo olje-ga vsakič bolj zaklene. Obenem pa se tudi pri puščanju spojev ali cevi ne more odklenit, ker ga držijo protipovratni ventili.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mehanik123 » 13.10.2011 20:35

SAJKO napisal/-a:Tako bi načeloma šlo, samo v primeru, da ti nekje malo pušča, bo cilinder počasi odklenil orodje. Jaz bi dal na sam cilinder protipovratno blokirno kocko, krmilni ventil pa na drugo cev-za krčenje cilindra. Pri vsakem gibu orodja bo v cilinder dodatno pritisnilo olje-ga vsakič bolj zaklene. Obenem pa se tudi pri puščanju spojev ali cevi ne more odklenit, ker ga držijo protipovratni ventili.

Tudi jaz sem za tako izvedbo ker samo z protipovratno blokirno kocko lahko zadržiš batnico na mestu ,pa še nikoli ne smeš pozabiti, da lahko pretrgaš cev pri delu!
Imel sem dobrega prijateljja ki ga je pokopal ravno hitro menjalni sistem na JCB kombinirki. Tako da se z tem ni ravno za igrat!
Vse se da samo potruditi se je treba!!
mehanik123
Novinec
Novinec

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov