STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kotiranje v AutoCadu

Kotiranje v AutoCadu

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Kotiranje v AutoCadu

OdgovorNapisal/-a promehanik » 21.2.2005 0:38

Zanima me kje je pravilno in bolj praktično kotirati v Modelu ali v Layoutu? V Layoutu je še možnost v Paper Space ali pa v Model Space. Prosim, če mi kdo to razloži.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 21.2.2005 23:49

Imam še en problem s katerim sem se danes srečal. Imam izdelek, ki bi ga rad izrisal na A2 format v merilu 1:1, hkrati pa tudi na A4 v pomanjšanem merilu (1:5). Velikost kotirnih številk biti na obeh risbah enaka (npr. 4 mm). Tu pa nastopi problem.
V kolikor vse skotiram v Modelu, bo velikost (višina) številk na A2 formatu 5x višja kot na A4 formatu.
Če pa kotiram v Layoutu pa moram skotirati vsako risbo posebej, kar pa je časovno zamudno, saj ima risba kar precej kot.
Ali ima kdo kakšno rešitev kako s enkratnim kotiranjem dobiti enako visoke številke pri različnih merilih?

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 24.2.2005 20:42

Lepo prosim, če mi kdo odgovori, ki ima kaj izkušenj glede zgornjega vprašanja.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 6LXN » 25.2.2005 7:37

Kotiraj v Modelu!
Za M 1:5 skopiraj risbo, v DIM STYLE izberi M 1:5, z update (DIMTDEC)z oknom v celi risbi spremeniš stil kotiranja. Mogoče boš moral še malo urediti, popraviti višino naslovov, glavo...
LP
6LXN
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a promehanik » 25.2.2005 23:46

A kotiranje v modelu se izvaja samo v primeru, da moraš izdelati več risb z različnim merilom?
Kaj se uporablja v "klasičnih" primerih? (izris samo v enem merilu)
Naj prosim kdo napiše kakšen stavek glede načinov kotiranja v AutoCadu.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Miha » 26.2.2005 12:15

Vedno se kotira v modelu!

Merilo kot, velikost znakov, ipd., pa zlahka nastaviš v Fromat->Dimension style!

To kar bi pa ti rad, pa je v praksi praktično nemogoče. Sicer je tehnično, izvedba precej enostavna, vendar v praksi neuporabna, saj se pri tako velikem pomanjšanju potem ponavadi številke prekrivajo in zadeva zgleda skrajno neurejeno.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a promehanik » 26.2.2005 18:46

V kolikor je pravilno, da se vse kotira v Modelu, potem je potrebno vedno spreminjati vrednosti v Dim Style (pri različnih merilih). To se mi zdi malce zamudno in nepraktično.
A res ni možno nikjer nastaviti, da so velikost kotirnih številk, velikost puščic, razmak med kotirnimi črtami,... neodvisni od merila? (oz. so na izrisani risbi točno tako veliki kot jih nastaviš v Dim Style).
Jaz rišem dimenzijsko zelo različne predmete in uporabljam temu primerna merila. Največ uporabljam naslednja merila (1:1, 2:1, 5:1, 10:1, 1:5, 1:10, 1:20, 1:50). Zato bi mi takšna zadeva zelo prišla prav.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 26.2.2005 22:15

Do sedaj sem še malo testiral različne možnosti v AutoCadu. Vse bolj se sprašujem kakšen je sploh namen Layouta? Zdi se mi, da ne nudi nič uporabnega.
Vse se da narediti zelo enostavno v Modelu. Prilepiš okvir z glavo in ju ustrezno skaliraš, tako, da ustreza velikosti izdelka.
Naj prosim pove svoje mnenje glede uporabnosti Layouta še kdo drug.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

Kotiranje v Layoutu

OdgovorNapisal/-a gogofo » 28.2.2005 15:49

Kotiranje v layoutu je edino smiselno. Vsaj odkar se kote prilagajajo spremembam na risbi v modelu. Potrebno je nastaviti predloge s stili dimenzioniranja in to je vse.
Tudi merila za izračunavanje samih dimenzij pri kotah ni potrebno vpisat. Kotiranje v modelu je samo še za dinozavre. :D
gogofo
Novinec
Novinec

Re: Kotiranje v Layoutu

OdgovorNapisal/-a bojan64 » 1.3.2005 8:34

gogofo napisal/-a:Kotiranje v layoutu je edino smiselno. Vsaj odkar se kote prilagajajo spremembam na risbi v modelu. Potrebno je nastaviti predloge s stili dimenzioniranja in to je vse.
Tudi merila za izračunavanje samih dimenzij pri kotah ni potrebno vpisat. Kotiranje v modelu je samo še za dinozavre. :D

Daj malo več napiši kako misliš s tem kotiranjem. Sem malo sprobaval v AC2005 pa mi rabno ne rata, da bi kotiral v layotu (paper)potem spreminjal recimo merilo, in bi se kote prilagajale?
bojan64
Pripravnik
Pripravnik

Merilo

OdgovorNapisal/-a gogofo » 2.3.2005 10:18

Ja, prvi pogoj da se v layoutu kote spreminjajo glede na spremembe na risbi, je da je izvorna datoteka v formatu Autocad 2000 in je narejena z vsaj Autocad 2002. Prejšnje verzije tega niso podpirale kolikor je meni znano. Vkolikor je datoteka narejena s starejšo verzijo na to funkcijo pozabi.
gogofo
Novinec
Novinec

Re: Merilo

OdgovorNapisal/-a bojan64 » 2.3.2005 13:08

gogofo napisal/-a:Ja, prvi pogoj da se v layoutu kote spreminjajo glede na spremembe na risbi, je da je izvorna datoteka v formatu Autocad 2000 in je narejena z vsaj Autocad 2002. Prejšnje verzije tega niso podpirale kolikor je meni znano. Vkolikor je datoteka narejena s starejšo verzijo na to funkcijo pozabi.

Imam Autocad 2005.
bojan64
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Silvix » 2.3.2005 14:04

Enako velikost kotirnih puščic, kotirnih št., razmak ipd. pri različnih merilih (1:2, 1:5, ....), lahko dobiš na naslednji način:

1. Izdelek skotiraj v Layout-u (sl. 1) z nekim slogom kotiranja (sam sem npr. imel slog "Print 1-1")
Ta slog naj bo namenjen za izrisovanje izdelka v merilu 1:1 (izbral sem velikost puščic 4 in velikost teksta tudi 4).

2. Naredi nov slog kotiranja (moj slog je "Print 1-2"), kjer spremeniš velikost puščic in teksta, v takšnem razmerju, kot boš printal risbo (npr. printaš v merilu 1:2; torej nastaviš velikost puščic in teksta 2x večjo kot pri printanju 1:1 (velikost puščic 8 in velikost teksta 8)).

3. Označiš vse kote (z miško klikneš nekje v Layout-u in potegneš preko vseh kot) in izbereš novi slog kotiranja (v mojem primeru je to "Print 1-2"). (sl. 2)

4. Dobiš spremenjene mere in kote. (sl. 3)

5. Da dobiš pravo vrednost mer, klikneš na ukaz "Dimension Style". Odpre se okno "Dimension Style Manager" , kjer na levi izbereš slog kotiranja (torej "Print 1-2"), na desni pa klikneš na ukaz "Set Current" in nato "Close".(sl. 4)

6. Dobiš prave vrednosti mer in 2x večje puščice in tekst. (sl. 5)

7. Sledi le še printanje. Klikneš na ukaz "Plot" (Ctrl + P) in izbereš merilo "Scale 1:2" in "OK".

Tako, dobiš risbo izdelka printano v merilu 1:2, kotirne puščice in velikost teksta pa so enako velike kot so bile na risbi, ki je bila printana v merilu 1:1.

Navodilo se morda zdi dolgo, vendar pa, ko si narediš potrebne sloge kotiranja, narediš vse spremembe in printanje v 20 sec.
Sporoči, če ti takšen način ustreza!
8)
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Silvix » 2.3.2005 14:15

Hm... Šele sedaj, ko sem hotel pripeti slike postopka (sl.1, sl.2, sl.3, sl.4 ,sl.5, sl.6), sem videl da to direktno ni možno. Če jih rabiš, sporoči e-mail ali pa ponovno vprašaj na forumu.

:-?
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bojan64 » 2.3.2005 14:30

Sicer nisem ne vem kakšen znalec Autocada, ampak ne razumem, zakaj bi moral kotirati v Layotu( paper)?
Če recimo kotiraš v modelu, si za kote narediš svoj layer. Če hočes spreminjati kote, tako kot si opisal, potem lahko narediš tudi v modelu, s tem, da imaš odprt.oz aktiven samo layer s kotami.
Sicer ne vem če imam prav , pa naj me kdo popravi.

Če kotiraš v layotu (paper način) potem je zelo salbo vidno ozadje in OSNAP točke ( belo ozadje in rumene OSNAP točke).

Vseeno pa hvala za trud in opis tvojega postopka,
lp, Bojan
bojan64
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov