STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a sassapo » 28.12.2011 16:43

Brez pokaznega stekla in "pravilno" nameščenega TEX ventila precej teško.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 28.12.2011 16:57

Najbolj zavzetemu samograditelju za novo leto podarim digitalni merilni instrument znamke Refco.
Slika
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 28.12.2011 21:42

uh, ti si pa pravi dedek mraz!
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 30.12.2011 0:02

Zanimivo...nihče se še ni javil :o
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 30.12.2011 7:20

sassapo napisal/-a:Zanimivo...nihče se še ni javil :o

verjetno čakajo, da boš ti določil. Drugače pa se bolj kot ne ve, kdo najbolj "cumpra" v svoji delavnici :)
Poglej malo poste v forumu.

Sicer se inštrumenta tudi sam nebi branil, vendar mi po definiciji najbolj ne pripada...
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 31.12.2011 9:10

Mene je dedek mraz enkrat že obdaril! :D
Darilo s pridom uporabljam, rezultate pa bom, ko bo kaj več časa, poslikal in prilepil.

Bi pa ob tej priliki voščil vsem prisotnim na tejle temi eno Srečno in zdravo, ter še posebej na področju samogradnje TČ uspešno Novo leto 2012!
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 31.12.2011 9:57

damo napisal/-a:

verjetno čakajo, da boš ti določil. Drugače pa se bolj kot ne ve, kdo najbolj "cumpra" v svoji delavnici :)

Sicer se inštrumenta tudi sam nebi branil, vendar mi po definiciji najbolj ne pripada...

Očitno je res tako kot praviš...

SNAKE zadeva je tvoja, če jo želiš seveda :wink:
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 31.12.2011 15:36

sassapo napisal/-a:
damo napisal/-a:

Očitno je res tako kot praviš...

SNAKE zadeva je tvoja, če jo želiš seveda :wink:

Hvala za ponudbo, imam "mehanske" in jih skoraj ne uporabljam. Sedaj skoraj vse rešujem s termometri (ko umerim zadevo z manometri).

Hvala še enkrat za ponudbo, se odrekam "novoletnemu" darilu v prid nekoga drugega.

Mogoče bi pa imel "Žuti" (on "zmeraj" nekaj dela)? :) :wink:
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 31.12.2011 21:50

Kot jaz čutim, "amater" nima težav z odtaljevanjem, kot skuša prikazati in zavajati, ampak s prekomernim pregrevanjem plina, ko uporablja klimo za hlajenje. Takrat bi se rad izognil svojemu izmenjevalcu! Me zanima, če bo povedal, če mu bo kombinacija z dodatnim izmenjevalnikom delovala, ko je tako skrivnosten.

Lep pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 4.1.2012 0:12

čiro1950 jaz nisem skrivnosten.Klimo mi odtaja čisto spodobno tako kot vsem ,priznam pa da se je pojavila težava na veternici kjer se led nabere iz ne vem katerega vzroka , pa tudi ventili žvenketajo predvsem pri odtajevanju ne vem zakaj ,mogoče je premalo plina .Če pa koga zanima odtajevanje zunanje enote ,si lahko ogleda ko bo hladneje in bo leda več,nič ne bom imel proti saj več glav več ve.Sedaj pa konkretno vprašanje na katerega še nisem dobil odgovora koliko več plina se doda glede na izmenjevalec plin voda ki ima en (1)liter prostornine inverter klima.
Hvala zares Amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a snake » 4.1.2012 9:04

amater napisal/-a:čiro1950 jaz nisem skrivnosten.Klimo mi odtaja čisto spodobno tako kot vsem ,priznam pa da se je pojavila težava na veternici kjer se led nabere iz ne vem katerega vzroka , pa tudi ventili žvenketajo predvsem pri odtajevanju ne vem zakaj ,mogoče je premalo plina .Če pa koga zanima odtajevanje zunanje enote ,si lahko ogleda ko bo hladneje in bo leda več,nič ne bom imel proti saj več glav več ve.Sedaj pa konkretno vprašanje na katerega še nisem dobil odgovora koliko več plina se doda glede na izmenjevalec plin voda ki ima en (1)liter prostornine inverter klima.
Hvala zares Amater

Vprašanje koliko plina na 1 liter volumna ni moč enostavno določiti (oziroma meni ni znano). To se določi šele v preizkusu. Je pa "sassapo" že napisal, da brez pokaznega stekla in še česa (krmiljenja koračnega expanziskega ventila, kompresorja...) ne bo šlo. Na vsaki napravi sicer piše koliko je potrebno imeti plina, se pa bojim, da ga vsak ne zna določiti (tudi sam ne).

Po moje mora biti vsaj toliko plina, da se iz kondezatorja pojavi (skoraj) ves v obliki tekočine in to je moč najenostavneje zaznati skozi pokazno steklo, če je to montirano. Zato ima večina TČ vgrajeno pokazno steklo. Je pa tudi odvisno od tipa in velikosti uparjalnika (pa še česa).

Me pa zanima kako se v "praksi" lotiti krmiljenja koračnega expanziskega ventila. Ali ima kdo kaj izkušen z lastno regulacije ventila (ali uporabljate samo krmilje, ki pa ponuja proizvajalec ventila) in kako se to obnese?

P.S.
V katerem kraju pa se zadeva/klima nahaja?
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

Nekaj mojih poskusov

OdgovorNapisal/-a Tamy » 4.1.2012 10:04

Že nekaj časa prisostvujem na forumu, pa bom nekaj mojih "hobby" poskusov pokazal, ne v smislu hvale, saj za kaj takega ni potrebe, ampak zgolj kot zanimivost in da pokažem hvaležnost in nekaj rezultatov ljudem, ki so mi pri tem pomagali (Sassapo, Dedek in Glavca). Uporabil pa sem v glavnem dele, ki sem jih dobil ali že imel doma, saj ker sem v gradnji, nekako manjka denarja za nove komponente.

Moj prvi projekt pred 2 leti je bil povsem začetniški in sicer sem vzel zunanji uparjalnik klime 12000 BTu,ki sem ga obesil zunaj na fasado, v kurilnici pa sem kompresor 9000Btu, 4potni ventil, kapilaro in filter povezal, ter dodal SWEP B25/24, ki je bil takrat v Emporju v akciji.
Zadeva zelo dobro deluje, (kljub mojemu takratnemu neznanju) saj ogreva dvižni vod radiatorskega ogrevanja na 33'C in več, do zunanje temperature 0'C in 75%RH, ter vzdržuje 20-21'C v prostorih cca 150m2, s tem da obratuje bolj ali manj non-stop in se tako poraba giblje med 900 in 1000W na uro. Je pa seveda problem, pri nizkih temperaturah, ko je veliko vlage, takrat zaradi konstantnega odtaljevanja ne zmore pokriti potrebe objekta.

Slika

Slika

Nato sem se lotil TČ za bojler 300L, z ločenim uparjalnikom. Uporabil sem notranjo enoto klime, ki sem jo montiral v klet, katero moram hladiti, saj ni dovolj v zemlji. Uporabil sem kompresor 6000Btu (od prenosne klime), rebrasti cevni izmenjevalec "Lenterm", kapilaro in povezal. Zadeva dela dobro, poraba je 3,5 do 4kW dnevno, temp. vode 50'C, klet pa 5'C pozimi, poleti pa 8-10'C, s tem da je poleti toliko tople vode, da jo moraj odvajati s cirkulacijskim vodom.

Slika
Slika

Ker brez ustreznega orodja ne gre, sem si naredil "rekuperator", da lahko plin prečrpam in pa vakuum pumpo. Obe zadevi sicer nista po "PS-u" in bosta verjetno deležni kritik strokovnjakov, a meni zadoščata. Vakuum mi potegne do 25mbarov, tako da s kakšno vlago dosedaj nisem imel problemov.

Slika

Ko že človek misli, da nekaj ve in se loti "večjih projektov", pa se izkaže, da je res bolje da "čevlje sodi naj Kopitar".

Trenutno imam namreč v delu (na sliki je še vse bolj v razsulu) eno bolj "resno"TČ in sicer Daikin zunanji uparjalnik 24000Btu, v kurilnici pa imam kompresor 2kW. Uporabil sem dva eksp. ventila, zunaj v uparjalniku z zunanjo izravnavo pritiska, znotraj (za defrost) pa brez. Dodal sem še presostat visokega pritiska in pa by-pass ventil med sesalno in tlačno stranjo, ki bi se odprl pri previsokem pritisku, uporabljam pa ga tudi zato, da ko kompresor ustavi, čimprej izenači pritisk, zaradi lažjega starta. Pod konstrukcijo TČ sem pustil prostor še za zalogovnik 100L, katerega nameravam dodati zaradi odtaljevanja in pa bolj konstantnega delovanja kompresorja.
Ko sem stvar med prazniki po dolgem času dokončal in zagnal, sem bil kar zadovoljen, saj je moč le velika in vodo hitro segreje, poganja pa mi tako radiatorski krog, kot tudi talno in skupaj pokriva 200m2 prostorov.

Slika
Slika

Se je pa pojavila ena težava, katere nisem pričakoval in sicer ne glede kaj naredim, tlak uparjanja ne gre čez 3 bare. Pregledal sem vso napeljavo, zamenjal filter, pregledal filtre šobe v eksp. ventilu in nič ni videti narobe. Pokazno steklo je brez mehurčkov,vlage v sistemu ni, polnjenje mislim da je v redu. Kondenzacija je okoli 15 bar, izstopna voda 35'C ( vstopna 30,5'C). Tudi pritisk za izmnenjevalcem ne pade za več kot 0,2 bar. Ker je zunanji uparjalnik še nekaj večji od običajnega za tak kompresor, mislim da morebitni padec pritiska na njem ne bi smel biti vzrok ali pač? Uparjanik sem tudi že menjal in dal še večjega, pa je stvar enaka. Tudi vse komponente so prepihane z dušikom in ispravne.

Slika

Tekočina iz izmenjevalca ima temperaturo vstopne vode,večjega podhlajevanja ni, morda je tu kaj narobe? Izmenjevalec je namreč B8/30, takega sem pač imel, res pa je da sem nameraval medsebojno zamenjati z B25/24, ki je trenutno instaliran v TČ 9000 Btu, a se sredi zime nekako ne upam odreči "konju ki vleče". Z programom SWEP sem delal simulacije in bi moral povsem zadostovati. A bi bilo nujno vgraditi še soobcooler in kakšen?
Nastavljal sem tudi pregretje eksp. ventila, poizkusil sem tudi z menjavo šobe (trenutno je št.3), tako manjšo kot večjo, a ni bilo nikakršne spremembe.
Sicer mene sam tlak uparjanja ne bi motil a s tem prihaja do nizke temperature plina (R407)v uparjalniku in do hitrejšega zamrzovanja.

Zanima me, a ima kdo kakšno idejo? Če sem pozabil dati kakšen podatek, povejte, se bom potrudil po najboljših močeh.

(se opravičujem za slabo kvaliteto slik)

P.S: pozabil sem dodati, edina "zavestna" napaka, ki sem jo storil je, da sem dal sesalno cev 1/2" namesto 5/8, kolikor jo ima kompresor. Ustrezne cevi nimam, je pa dolžina vsega 3,5mt. Tlačna pa je 3/8". Ali bi manjši premer lahko bil problematičen?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nekaj mojih poskusov

OdgovorNapisal/-a snake » 4.1.2012 11:47

Tamy napisal/-a:Tekočina iz izmenjevalca ima temperaturo vstopne vode,večjega podhlajevanja ni, morda je tu kaj narobe? Izmenjevalec je namreč B8/30, takega sem pač imel, res pa je da sem nameraval medsebojno zamenjati z B25/24, ki je trenutno instaliran v TČ 9000 Btu, a se sredi zime nekako ne upam odreči "konju ki vleče". Z programom SWEP sem delal simulacije in bi moral povsem zadostovati. A bi bilo nujno vgraditi še soobcooler in kakšen?
Nastavljal sem tudi pregretje eksp. ventila, poizkusil sem tudi z menjavo šobe (trenutno je št.3), tako manjšo kot večjo, a ni bilo nikakršne spremembe.
Sicer mene sam tlak uparjanja ne bi motil a s tem prihaja do nizke temperature plina (R407)v uparjalniku in do hitrejšega zamrzovanja.

Zanima me, a ima kdo kakšno idejo? Če sem pozabil dati kakšen podatek, povejte, se bom potrudil po najboljših močeh.

Kakšna je temperatura v kompresor (iz uparjalnika, pa tudi v uparjalnik) glede na temperaturo okolice/zraka?

Za katere pline pa so bile narejene zunanje enote (uparjalnik, koliko m2 imajo površino cevi in kakšne premere cevi, razdelitev cevi po vejah, volumen uparjalnika in volumen kondenzatorja) - te zadeve malo sumim.

Kolikšna je površina (m2) izmenjevalcev (B8/30 in B25/24), m2 so bolj pomembni kot sama izvedba izmenjevalca?
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 4.1.2012 12:19

Nekaj hitrih odgovorov, kar vem iz glave, ker nisem prisoten doma:

-Plin iz uparjalnika 5-7K nižje temperature od zun. zraka, proti uparjalniku (iz izmenjevalca) pa 25-27'C. Temperature plina na vhodu v uparjalnik (za exp.ventilom) nisem meril.

SWEP B8x30: cca 0,65m2, 0,65L
SWEP B25-24:cca 1,25m2, 1,2L

Uparjalnik je za R22,
površina 0,75m2, dvoredni, 2x32cevi dolžine 870mm, premera 9,5mm, po mojih izračunih volumen 2,9L.
Je razdeljen po višini (nima distributorja) na dve veji, kar pa mene tu moti je to, da je vstopna cev do zgornje veje krajša kot do do spodnje in na tej veji se tudi srež pojavlja občutno prej.
Prejšnji uparjalnik je istih karakteristik, le da je površina cca 0,55m2.

Še to: izmerjenih 3bar in temperatura povratnega plina sta merjena na sesalni cevi pred kompresorjem in ne zunaj na uparjalniku!

Toliko na pamet.

P.S: ali bi bilo moč sklepati, da je uparjalnik zaradi svoje velikosti napram kondenzatorju "podhranjen"?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 4.1.2012 15:07

Tamy, brez okenca pred ekspanzijskem ventilom je škoda kaj govorit.... plina je vedno dovolj, ko je ekspanzijski ventil zalit, to pa mora biti ves čas.

Izračun je tukaj bolj žalostne narave, ti pa iz večjih sistemov lahko povem, da se nikoli ne računa glede na notranje enote (v tvojem primeru kondenzatorje) ampak vedno da dložino tekoče cevi (drobnejše) pa tudi če je 50 notranjih enot.

pri r410 je nekje 20g/m za fi 6, 50g/m za fi 10mm

za r22 ne vem na pamet, lahko pa pogledaš na kakih navodilh od take klime, kjer piše koliko je potrebno dodati plina če uporabimo daljše cevi od dolžine, katera je dovoljena z vsebino plina v klimi.

Naloga kondenzatorja je da oddat topoto in ne da zbira plin. če je tekoča faza (okence zalito) pred ekspanzijskem ves čas je plina dovolj, sicer boš opazil veliko mehurjev in peno - kar onemogoča spodobno mehansko regulacijo samega ekspanzisjkega ventila. temu se tudi reče podhlajevanje !

Od oka pa takole, če ti piše na klimi da je potrebno 2kg plina in da je max razdalja 15 metrov in si v teh mejah ga ne potrebuješ dodajat, razen če si spreminjal dimenzije cevi tekoče faze. plinasta tukaj ne igra vloge, saj plin takoj zavzame ves prostor brez občutne mase. je pa tako, da včasih teorija odpade, tukaj pa je zakon opazovalno steklo ki stane cca 10€ in boš vedno vedel pri čem si. Pa tudi sicer cca 20-30 % plina več kot ga je potrebno ne bo škodilo komu drugemu kot denarnici, premalo pa povzroča kar nekaj problemov....

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost