STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Tamy » 4.1.2012 15:20

glavca1 napisal/-a:Tamy, brez okenca pred ekspanzijskem ventilom je škoda kaj govorit.... plina je vedno dovolj, ko je ekspanzijski ventil zalit, to pa mora biti ves čas.

l.p. Jože

("Pokazno steklo je brez mehurčkov,vlage v sistemu ni, polnjenje mislim da je v redu. Kondenzacija je okoli 15 bar, izstopna voda 35'C")

Kot sem poprej napisal, pokazno steklo imam in polnjenje je po mojem v redu. Določen sum, zakaj ne dela imam, ampak bi rad vedel, kaj mislijo strokovnjaki.
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 4.1.2012 19:22

Tamy napisal/-a:Nekaj hitrih odgovorov, kar vem iz glave, ker nisem prisoten doma:

-Plin iz uparjalnika 5-7K nižje temperature od zun. zraka, proti uparjalniku (iz izmenjevalca) pa 25-27'C. Temperature plina na vhodu v uparjalnik (za exp.ventilom) nisem meril.

SWEP B8x30: cca 0,65m2, 0,65L
SWEP B25-24:cca 1,25m2, 1,2L

Uparjalnik je za R22,
površina 0,75m2, dvoredni, 2x32cevi dolžine 870mm, premera 9,5mm, po mojih izračunih volumen 2,9L.
Je razdeljen po višini (nima distributorja) na dve veji, kar pa mene tu moti je to, da je vstopna cev do zgornje veje krajša kot do do spodnje in na tej veji se tudi srež pojavlja občutno prej.
Prejšnji uparjalnik je istih karakteristik, le da je površina cca 0,55m2.

Še to: izmerjenih 3bar in temperatura povratnega plina sta merjena na sesalni cevi pred kompresorjem in ne zunaj na uparjalniku!

Toliko na pamet.

P.S: ali bi bilo moč sklepati, da je uparjalnik zaradi svoje velikosti napram kondenzatorju "podhranjen"?

Pritisk na uparjalniku 3bare za R407C (uparjanje pri cca. -10 stopinjah) je malo, je pa pomembno pri kateri temperaturi zraka. Zadeva bi bila sprejemljiva "še" pri cca. 0 stopinj zraka, za višjo temperaturo zraka pa skoraj ne.

Malo se mi zdi velik volumen uparjalnika glede na notranji volumen kondenzatorja. Ali je znotraj "zalogovnik" za kondenzatorjem (včasih je krožila teorija, da naj bi bila volumna približno enaka).

Samo "2" paralelni cevi fi 9,5mm v uparjalniku za cca. 5kW se mi zdi malo "malo".

Naj še drugi kaj rečejo (ne vidim kaj je vzrok nizkega uparjanja).
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 4.1.2012 19:59

"Pritisk na uparjalniku 3bare za R407C (uparjanje pri cca. -10 stopinjah) je malo, je pa pomembno pri kateri temperaturi zraka. Zadeva bi bila sprejemljiva "še" pri cca. 0 stopinj zraka, za višjo temperaturo zraka pa skoraj ne."

- Žal ti podatki veljajo za zunanjo temperaturo okoli 5'C, kakršne so ta čas zunaj. Ko temperatura pade, pada tudi tlak,najnižje sem opazli na 2,6 bar.

"Malo se mi zdi velik volumen uparjalnika glede na notranji volumen kondenzatorja."

- To se mi že malo svita, da je kondenzator premajhen in da bom moral verjetno nabaviti nov izmenjevalec.

"Ali je znotraj "zalogovnik" za kondenzatorjem (včasih je krožila teorija, da naj bi bila volumna približno enaka)".

- Žal zalogovnika še nimam, razmišljam pa, da bi namesto ploščnega izmenjevalca navil bakreno cev v zalogovnik in imel "polzečo" kondenzacijo, kot je bilo na tej temi že večkrat omenjeno. Če sem to tvoje zadnje vprašanje pravilno razumel?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 5.1.2012 10:32

Tamy napisal/-a:"Pritisk na uparjalniku 3bare za R407C (uparjanje pri cca. -10 stopinjah) je malo, je pa pomembno pri kateri temperaturi zraka. Zadeva bi bila sprejemljiva "še" pri cca. 0 stopinj zraka, za višjo temperaturo zraka pa skoraj ne."

- Žal ti podatki veljajo za zunanjo temperaturo okoli 5'C, kakršne so ta čas zunaj. Ko temperatura pade, pada tudi tlak,najnižje sem opazli na 2,6 bar.

"Malo se mi zdi velik volumen uparjalnika glede na notranji volumen kondenzatorja."

- To se mi že malo svita, da je kondenzator premajhen in da bom moral verjetno nabaviti nov izmenjevalec.

"Ali je znotraj "zalogovnik" za kondenzatorjem (včasih je krožila teorija, da naj bi bila volumna približno enaka)".

- Žal zalogovnika še nimam, razmišljam pa, da bi namesto ploščnega izmenjevalca navil bakreno cev v zalogovnik in imel "polzečo" kondenzacijo, kot je bilo na tej temi že večkrat omenjeno. Če sem to tvoje zadnje vprašanje pravilno razumel?

Malo gledam slike, pa ne vidim kje na nameščeno tipalo za termoexpazijski ventil! Lahko je to tudi vzrok težav (če tipa na nepravem mestu).
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 5.1.2012 11:13

Tipalo je na pravem mestu, to kar se vidi na sliki, je TEV za odtaljevanje na kondenzatorju, ki ima sicer tipalo na izhodu izmenjevalca in deluje dobro (seveda ko odtaljuje).
Uparjalni TEV pa je nameščen v zunanji enoti tik pred uparjalnikom in sonda je nameščena na izhodu uparjalnika , na ravnem delu in skoraj na vrhu cevi, kot navajajo v priročniku ALCO, takoj za njim pa cevka za izenačevanje pritiska TEV-a.

Sam se nekako nagibam k mnenju, da je problem premajhen ploščni izmenjevalec.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 10.1.2012 11:19

Če se malce vmešam! Količina plina je zelo pomembna za optimalni izkoristek, nikakor ne drži, da je tega lahko 20% preveč, ne max + - 3%, vsako večje odstopanje pomeni slabši izkoristek
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 10.1.2012 12:28

Meni se enako zdi! Kolikor razumem, višek plina v sistemu pomeni kopičenje tekočine v kondenzatorju, kar zmanjšuje njegovo površino in s tem efekt.

Sicer pa sem delno rešil nizek tlak in sicer je bila razdelitev kapljevinske cevi na vhodu v uparjalnik tako nerodno narejena, da je bila izkoriščena skorajda samo ena polovica, ki je tudi zamrzovala, druga pa je imela precej višjo temperaturo in skorajda nikoli ni zamrznila.

Sem pa sedaj pred drugo dilemo; jasno je, da je izmenjevalec premajhen (samo 0,65m2), kaj mi priporočate; naj kupim drugega "Swepa" ali pa naj navijem "kačo" v zalogovnik?
Zalogovnik sem namreč nameraval dodati, saj gre za kombinacijo talnega gretja in pa radiatorjev, bil bi pa potreben tudi zaradi odtaljevanja.

Sasapo?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 10.1.2012 15:37

izmenjevalnik je dovolj za 3kw, pri večji moči bo dT večji in izkoristek slabši.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: TČ zrak/voda

OdgovorNapisal/-a sassapo » 10.1.2012 15:40

snake napisal/-a:Pred kratkim je "glavca1" spraševal, če kaj delamo.

Tukaj je nekaj slik TČ zrak/voda, ki je v preizkusnem delovanju in se bo uporabljala samo v času, ko so zunaj dovolj visoke temperature (nimam odtaljevanja-menjalnega ventila), da po nepotrebnem NE "mučim" TČ voda/voda.

Tako se je začelo:
Slika

Tako nadaljevalo:
Slika

Sedaj pa je trenutno tako:
Slika

Zelo lepo snake, če pa lahko pripomnim imaš napačno postavljen TEX ventil.
ps. navpično dol, da je vedno poln tekočine, pa rezervoar ti precej zmanjša moč gretja(uporablja se samo pri hlajenju)obvezno ga odstrani, boš imel precej boljši izkoristek :wink:
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 10.1.2012 17:19

sassapo napisal/-a:Če se malce vmešam! Količina plina je zelo pomembna za optimalni izkoristek, nikakor ne drži, da je tega lahko 20% preveč, ne max + - 3%, vsako večje odstopanje pomeni slabši izkoristek

Sasspo

Bi za laike lahko razločil kako se izračuna optimalna količina plina (verjetno v kg).

Hvala v naprej.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 11.1.2012 17:12

BLABLABLA napisal/-a:
sassapo napisal/-a:Če se malce vmešam! Količina plina je zelo pomembna za optimalni izkoristek, nikakor ne drži, da je tega lahko 20% preveč, ne max + - 3%, vsako večje odstopanje pomeni slabši izkoristek

Sasspo

Bi za laike lahko razločil kako se izračuna optimalna količina plina (verjetno v kg).

Hvala v naprej.

Prvič slišim, je pa možno, da obstoja formula po kateri se določi količina plina glede na vrsto, temp. uparjanja in kondenzacije, namen stroja, vgrajene komponente, premer in dolžino cevovodov.
V praksi zadeva ni čisto enostavna na izdelanem stroju kjer je vsebnost hladiva neznanka. Za določitev točne količine tudi sam porabim precej časa. Seveda ob priklopljenih merilcih tlakov, porabe in temperatur.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 11.1.2012 17:36

sassapo napisal/-a:pa rezervoar ti precej zmanjša moč gretja(uporablja se samo pri hlajenju)obvezno ga odstrani, boš imel precej boljši izkoristek

Sapo, lahko to malce obrazložiš? Ni mi ravno jasno, saj se rezervoar nahaja izza kondenzatorja, torej zatem ko smo plinu že odvzeli koristno toploto?
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 11.1.2012 18:32

damo napisal/-a:
sassapo napisal/-a:pa rezervoar ti precej zmanjša moč gretja(uporablja se samo pri hlajenju)obvezno ga odstrani, boš imel precej boljši izkoristek

Sapo, lahko to malce obrazložiš? Ni mi ravno jasno, saj se rezervoar nahaja izza kondenzatorja, torej zatem ko smo plinu že odvzeli koristno toploto?

Se opravičujem, pogledal še enkrat in rezervoar je dejansko na sesalni strani kompresorja in služi preprečevanju tekočinskih udarov, za kar pa zopet ni potrebe saj scroll kompresorjem kapljevina ne škoduje.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 11.1.2012 18:53

No, jaz niti nisem gledal Martinove vezave, vprašal sem bolj na splošno (kjer je rezervoar med kondenzatorjem in exp. ventilom), ker mi ni jasno, zakaj bi izgubival na izkoristku.
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 12.1.2012 20:00

damo napisal/-a:No, jaz niti nisem gledal Martinove vezave, vprašal sem bolj na splošno (kjer je rezervoar med kondenzatorjem in exp. ventilom), ker mi ni jasno, zakaj bi izgubival na izkoristku.

Rezervar je med izhodom iz kondenzatorja in exp. ventilom. Tudi meni ni najbolj jasno zakaj bi izgubljal izkoristek?

Se pa strinjam, da bi bilo mogoče malo bolje, če bi bil exp. ventil obrnjen drugače, a je v njem le kratek čas plin in ne samo tekočina (cca. 30 sekund ob vklopu).
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov