epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
glavca1 napisal/-a:Tamy, brez okenca pred ekspanzijskem ventilom je škoda kaj govorit.... plina je vedno dovolj, ko je ekspanzijski ventil zalit, to pa mora biti ves čas.
l.p. Jože

Tamy napisal/-a:Nekaj hitrih odgovorov, kar vem iz glave, ker nisem prisoten doma:
-Plin iz uparjalnika 5-7K nižje temperature od zun. zraka, proti uparjalniku (iz izmenjevalca) pa 25-27'C. Temperature plina na vhodu v uparjalnik (za exp.ventilom) nisem meril.
SWEP B8x30: cca 0,65m2, 0,65L
SWEP B25-24:cca 1,25m2, 1,2L
Uparjalnik je za R22,
površina 0,75m2, dvoredni, 2x32cevi dolžine 870mm, premera 9,5mm, po mojih izračunih volumen 2,9L.
Je razdeljen po višini (nima distributorja) na dve veji, kar pa mene tu moti je to, da je vstopna cev do zgornje veje krajša kot do do spodnje in na tej veji se tudi srež pojavlja občutno prej.
Prejšnji uparjalnik je istih karakteristik, le da je površina cca 0,55m2.
Še to: izmerjenih 3bar in temperatura povratnega plina sta merjena na sesalni cevi pred kompresorjem in ne zunaj na uparjalniku!
Toliko na pamet.
P.S: ali bi bilo moč sklepati, da je uparjalnik zaradi svoje velikosti napram kondenzatorju "podhranjen"?

Tamy napisal/-a:"Pritisk na uparjalniku 3bare za R407C (uparjanje pri cca. -10 stopinjah) je malo, je pa pomembno pri kateri temperaturi zraka. Zadeva bi bila sprejemljiva "še" pri cca. 0 stopinj zraka, za višjo temperaturo zraka pa skoraj ne."
- Žal ti podatki veljajo za zunanjo temperaturo okoli 5'C, kakršne so ta čas zunaj. Ko temperatura pade, pada tudi tlak,najnižje sem opazli na 2,6 bar.
"Malo se mi zdi velik volumen uparjalnika glede na notranji volumen kondenzatorja."
- To se mi že malo svita, da je kondenzator premajhen in da bom moral verjetno nabaviti nov izmenjevalec.
"Ali je znotraj "zalogovnik" za kondenzatorjem (včasih je krožila teorija, da naj bi bila volumna približno enaka)".
- Žal zalogovnika še nimam, razmišljam pa, da bi namesto ploščnega izmenjevalca navil bakreno cev v zalogovnik in imel "polzečo" kondenzacijo, kot je bilo na tej temi že večkrat omenjeno. Če sem to tvoje zadnje vprašanje pravilno razumel?

snake napisal/-a:Pred kratkim je "glavca1" spraševal, če kaj delamo.
Tukaj je nekaj slik TČ zrak/voda, ki je v preizkusnem delovanju in se bo uporabljala samo v času, ko so zunaj dovolj visoke temperature (nimam odtaljevanja-menjalnega ventila), da po nepotrebnem NE "mučim" TČ voda/voda.
Tako se je začelo:
Tako nadaljevalo:
Sedaj pa je trenutno tako:

sassapo napisal/-a:Če se malce vmešam! Količina plina je zelo pomembna za optimalni izkoristek, nikakor ne drži, da je tega lahko 20% preveč, ne max + - 3%, vsako večje odstopanje pomeni slabši izkoristek

BLABLABLA napisal/-a:sassapo napisal/-a:Če se malce vmešam! Količina plina je zelo pomembna za optimalni izkoristek, nikakor ne drži, da je tega lahko 20% preveč, ne max + - 3%, vsako večje odstopanje pomeni slabši izkoristek
Sasspo
Bi za laike lahko razločil kako se izračuna optimalna količina plina (verjetno v kg).
Hvala v naprej.

sassapo napisal/-a:pa rezervoar ti precej zmanjša moč gretja(uporablja se samo pri hlajenju)obvezno ga odstrani, boš imel precej boljši izkoristek

damo napisal/-a:sassapo napisal/-a:pa rezervoar ti precej zmanjša moč gretja(uporablja se samo pri hlajenju)obvezno ga odstrani, boš imel precej boljši izkoristek
Sapo, lahko to malce obrazložiš? Ni mi ravno jasno, saj se rezervoar nahaja izza kondenzatorja, torej zatem ko smo plinu že odvzeli koristno toploto?

damo napisal/-a:No, jaz niti nisem gledal Martinove vezave, vprašal sem bolj na splošno (kjer je rezervoar med kondenzatorjem in exp. ventilom), ker mi ni jasno, zakaj bi izgubival na izkoristku.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov