STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 31.1.2012 11:23

glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.

O tem sem tudi razmišljal, imam 1000 l. rezervar vode, pa se mi zdi, da je kar nekaj težav na vidiku.

Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led(Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...

Če pa je uparjalnik položen direktno v zemljo, da spet težave... (zemeljska dela...).

Skratka, vedno je kad dobro in kaj slabo. :D

"glavca1", če se kaj sučeš v naših krajih, vabim na kozarček, da kakšno rečemo v živo! :D

Če potopiš uparjalnik v 1000 l posodo verjetno lahko dovajaš vodo iz vrtine/potoka in pustiš da višek sproti odteka in to je to, ali se motim?
Lp
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a snake » 31.1.2012 20:25

mamvoljo napisal/-a:
glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.

O tem sem tudi razmišljal, imam 1000 l. rezervar vode, pa se mi zdi, da je kar nekaj težav na vidiku.

Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led (Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...

Če potopiš uparjalnik v 1000 l posodo verjetno lahko dovajaš vodo iz vrtine/potoka in pustiš da višek sproti odteka in to je to, ali se motim?
Lp

V grobem tako, je pa potrebno izdelati nek svoj (bakreni) izmenjevalec, največkrat cevni...
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 1.2.2012 9:01

snake napisal/-a:
mamvoljo napisal/-a:

Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led (Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...

Lp

V grobem tako, je pa potrebno izdelati nek svoj (bakreni) izmenjevalec, največkrat cevni...

Kaj pa če potopiš izmenjevalec zunanje enote ?
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a snake » 1.2.2012 9:15

mamvoljo napisal/-a:
snake napisal/-a:
mamvoljo napisal/-a:

Lp

Ne vem kako se bo obnašalo zaradi "ozkih" AL lamel pretok vode..., površina in prenos toplote bo dober.

Mogoče se kdo javi, ki je to poskusil.
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 2.2.2012 11:01

snake napisal/-a:Ne vem kako se bo obnašalo zaradi "ozkih" AL lamel pretok vode..., površina in prenos toplote bo dober.

jaz sem naredil grelec-kondenzator tako da sem v ohišje dal lamelni izmenjevalec-nastal je problem- ustvarjanje zračnih mehurčkov med lamelami,na to tezavo me je pred izdelavoopozoril serviser ampak ga nisem poslušal..
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 2.2.2012 12:52

Tudi sam sem to počel pred skoraj dvajsetimi leti, pa sem šele veliko kasneje pogruntal, da je bilo to jalovo početje :wink:

mamvoljo... kupi dva kvalitetna ploščna izmenjevalnika pa boš naredil TČ, ki bo že v startu delovala, kasneje lahko dodaš še subcooler in subheater za povečanje izkoristka.
kupovanje izmenjevalcev preko e-baya ti ne priporočam, od šestih sem dobil dva zanič, za ostale me bo skozi strah.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mamvoljo » 2.2.2012 17:08

sassapo napisal/-a:Tudi sam sem to počel pred skoraj dvajsetimi leti, pa sem šele veliko kasneje pogruntal, da je bilo to jalovo početje :wink:

mamvoljo... kupi dva kvalitetna ploščna izmenjevalnika pa boš naredil TČ, ki bo že v startu delovala, kasneje lahko dodaš še subcooler in subheater za povečanje izkoristka.
kupovanje izmenjevalcev preko e-baya ti ne priporočam, od šestih sem dobil dva zanič, za ostale me bo skozi strah.

Se strinjam, da je kakšna stvar tudi jalova. Tudi to je čar samograditeljstva, da ti gre kdaj kaj narobe :roll:
Tudi vsi ribiči ne hodijo po ribe v ribarnico a ne :wink:
Pa vseeno, katere izmenjevalce bi mi priporočili?
Kar pa se ebaya tiče imam jaz zaenkrat pozitivne iskušnje in kar precej kupujem, tudi vrednejše stvari, samo previden je treba biti od koga in kaj (kvaliteta, firma) kupuješ.
Lp
mamvoljo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 3.2.2012 7:19

Slika
Zanimivo , jaz pa do sedaj (naročil preko 100 različnih artiklov) nisem še imel slabih izkušenj.... Navadno imaš itak vedno garancijo (razen na dražbah)....

Ravno včeraj zmoniral nov kalorimeter ki sem ga kupil na dražbi za 45 !!!! €...

Sensus PolluCom E Qn 2,5

Deluje odlično....

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 3.2.2012 7:30

snake napisal/-a:
mamvoljo napisal/-a:
snake napisal/-a:
mamvoljo napisal/-a:

Lp

Ne vem kako se bo obnašalo zaradi "ozkih" AL lamel pretok vode..., površina in prenos toplote bo dober.

Lamele so uporabne za prenos toplote na zrak. Voda ima 1000x večji odjem toplote zato je površina ustrežno manjša. Z drugimi besedami škoda matrat z izmenjevalcem, vzameš cevi recimo fi 18 za dovod, fi 12 za odvod vmes pa daš na t kose več recimo fi 10 na T kose. Recimo da daš kos dolg cca 5 m, in daš 15 kosov. Vse skup vržeš v vodo in brez težav ti bo odvzemal kakih 10kw.

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 3.2.2012 8:30

glavca1 napisal/-a:Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)

Treba je ventilator izmeriti in videti koliko troši, na večinih piše 50-100W, ko jih pa izmeriš pa trošijo precej več (100-300W).

Za to so tokovne klešče ;) seveda, malce dražje variante , napreč vsa napajanja so enosmerna 350V...

Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led(Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...

Jap, to je mišljeno ko ti teče potok ob hiši in ga vržeš direktno v vodo :) Ceneje in boljše kot čez izmenjevalec :)

ali pa ko imaš kako svinarijo v vodi (recimo železno bakterijo) ki ti ne glede na čiščenje vode uniči ploščate izmenjevalce in je potreben cevni...

"glavca1", če se kaj sučeš v naših krajih, vabim na kozarček, da kakšno rečemo v živo! :D[/quote]

Ne vem s katerega konca si... sicer pa bo spet treba kako "skupščino ustvart " :) če ste za.... najbolj zdaj ko je mrzlo :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 3.2.2012 8:30

glavca1 napisal/-a:Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)

Treba je ventilator izmeriti in videti koliko troši, na večinih piše 50-100W, ko jih pa izmeriš pa trošijo precej več (100-300W).

Za to so tokovne klešče ;) seveda, malce dražje variante , napreč vsa napajanja so enosmerna 350V...

Jap, to je mišljeno ko ti teče potok ob hiši in ga vržeš direktno v vodo :) Ceneje in boljše kot čez izmenjevalec :)

ali pa ko imaš kako svinarijo v vodi (recimo železno bakterijo) ki ti ne glede na čiščenje vode uniči ploščate izmenjevalce in je potreben cevni...

"glavca1", če se kaj sučeš v naših krajih, vabim na kozarček, da kakšno rečemo v živo! :D[/quote]

Ne vem s katerega konca si... sicer pa bo spet treba kako "skupščino ustvart " :) če ste za.... najbolj zdaj ko je mrzlo :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 3.2.2012 9:17

glavca1 napisal/-a:Za to so tokovne klešče ;) seveda, malce dražje variante , napreč vsa napajanja so enosmerna 350V...

Če se le da zadevo izmerim na primaru (220, 50Hz), ker...

glavca1 napisal/-a:Ne vem s katerega konca si... sicer pa bo spet treba kako "skupščino ustvart " :) če ste za.... najbolj zdaj ko je mrzlo :)

MB, sem za skupščino (če bo le čas pridem, samo ne sedaj, ko je zelooooo mrzlo ;) )!:D:D
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 3.2.2012 18:46

Imam rebraste CU cevi fi 16mm, jih ravno tako kot dva nova izmenjevalnika klime 3,5kw podarim, če le ima kdo voljo do samograditeljstva :)
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 3.2.2012 19:09

snake napisal/-a:
glavca1 napisal/-a:Za to so tokovne klešče ;) seveda, malce dražje variante , napreč vsa napajanja so enosmerna 350V...

Če se le da zadevo izmerim na primaru (220, 50Hz), ker...

Ne gre, ker 220 v strani vse, od kompresorja do venilatorja..... prvo pri inverterjih je takoj za vhodom gretz.... vse ostalo je naprej enosmern, najpre 350 za močnostno, potem naprej na 18,, 15, 12 in 5v...

glavca1 napisal/-a:Ne vem s katerega konca si... sicer pa bo spet treba kako "skupščino ustvart " :) če ste za.... najbolj zdaj ko je mrzlo :)

MB, sem za skupščino (če bo le čas pridem, samo ne sedaj, ko je zelooooo mrzlo ;) )!:D:D
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 4.2.2012 9:53

glavca1 napisal/-a:
Ne gre, ker 220 v strani vse, od kompresorja do venilatorja..... prvo pri inverterjih je takoj za vhodom gretz.... vse ostalo je naprej enosmern, najpre 350 za močnostno, potem naprej na 18,, 15, 12 in 5v...

Odklopiš kompresor in dobiš dovolj dobro oceno (če to vezje/logika ne kontrolira-ali je komp. vklopljen...)!

350V je potrebno pogledati z osciloskopom in ugotoviti kolikšna je prava vrednost. Instrumenti vedno ne pokažejo dovolj "prave" vrednosti, ker niso narejeni za merjenje vseh oblik (zaradi tega včasih precej "lažejo").

Še malo teorije:
Maksimalna vrednost izmeničmne nap je 220V*1,4=cca 310V.
Ne poznam pa točno kako/kaj delajo, lahko sicer malo "Step-Up"-irajo napetost...(Mogoče je kdo to pogledal?).
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov