STROJNISTVO.com • Poglej temo - Motor za gokart

Motor za gokart

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

OdgovorNapisal/-a nsr » 13.3.2005 11:23

kje si dubu pa mašino od tzr-ke?
za diske pa najboljš da kupiš en razbit motor, pa boš mel še kakšne stvari gorče jih boš rabu, drgač pejt pa do kakšnega k ma velik te šare doma!

jst tut iščem motor da bi agregat vzel dol tko od 125ccm do 250ccm pa še nisem najdu kej pametnga!
nsr
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a S|LV3R » 13.3.2005 19:59

Sosolc je nabavu 250ccm zbit motor pa je malo mesal 125ccm "gištel"(okvir) in od 250ccm. Masina, elektronka, bremze, kiler... je pa pristal pr men. Bom poiskal magar po odpadu ali pa ce se kdo javi da ima diske... Majnk ti imas gred cca. 40mm? Ker sva s sosolcem racunala gred in je prislo dobrih 30mm pa se mi mal cudn zdi da bi bilo tako malo razlike v premeru gredi pa taksna razlika v moci motorja... Ce bi sklepal po tem je meni dosti 30mm gred... A je ze kdo sam delal sedez(poliester) in "lepotne" plastike okoli?

LP
"Everyone is extreme on his own way"
S|LV3R
Pripravnik
Pripravnik

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a zakl » 13.3.2005 20:02

jest mam en sedez za prodat, tak kt na slikah k sn ti jih poslov ud mojga karta, ce si jih seveda dobil...sporoci, ce si jih...
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a S|LV3R » 14.3.2005 22:36

Ja dobil sem ene slike ja... Sem mislil, da je to od majnka go-kart... Zdej sem vse pomesal :-? Kok bi pa prisel sedez?
S|LV3R
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a majnk » 16.3.2005 22:10

ejjej mežnar, mežnar:)
majnk
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zakl » 17.3.2005 7:08

majnk napisal/-a:ejjej mežnar, mežnar:)

ejjjj, majnk, tisto je moj gokart, verjemi, hahaha
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a S|LV3R » 18.3.2005 13:21

No ponedeljek je dan, ko bom bratu spraznil racun za cca. 200k :D Kje dobim CrMo (krom-molibden) za pogonsko gred? Zakl kolk ces za sedez? Kdo ve oz. lahko zrihta kje kaksen disk po moznosti od motorja in manjsi od gume go-karta? Zakl skje si ze ti? Bi prisel pogledat h tebi ali komu v blizini kranja/gorenske zasnovo gokarta in vsega kar pase zravn, da bi se lazje odlocil za postopek/nacrt. Rabil bi tudi ketno za prenos iz glavne na pogonsko gred. Prosim za cimprejsni odgovor, ker kot veste sem s casom u pi*** :-? Zakl a si ti meni poslal slike narejene med delom... ker nikjer ne vidim stopalke za bremzo in sklopko :-? Na katero stran volana nastimat bremzo, ce bo gas na desni in sklopka na levi...? Desno? Komplikacije pri montiranju vzvodov za prestavljanje na volan?

LP :)
S|LV3R
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zakl » 18.3.2005 13:40

ja, jaz sem iz žirov. jest sn dau disk od skuterja, celjust pa od kr ene honde, sedez pa ne vem k je en drug kolega djau de ga bi uzeu, tribo, pa ketno pa sn dobu u tehimpexu u lj.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a S|LV3R » 18.3.2005 17:25

S|LV3R napisal/-a:No ponedeljek je dan, ko bom bratu spraznil racun za cca. 200k :D Kje dobim CrMo (krom-molibden) za pogonsko gred? Zakl kolk ces za sedez? Kdo ve oz. lahko zrihta kje kaksen disk po moznosti od motorja in manjsi od gume go-karta? Zakl skje si ze ti? Bi prisel pogledat h tebi ali komu v blizini kranja/gorenske zasnovo gokarta in vsega kar pase zravn, da bi se lazje odlocil za postopek/nacrt. Rabil bi tudi ketno za prenos iz glavne na pogonsko gred. Prosim za cimprejsni odgovor, ker kot veste sem s casom u pi*** :-? Zakl a si ti meni poslal slike narejene med delom... ker nikjer ne vidim stopalke za bremzo in sklopko :-? Na katero stran volana nastimat bremzo, ce bo gas na desni in sklopka na levi...? Desno? Komplikacije pri montiranju vzvodov za prestavljanje na volan?

LP :)
S|LV3R
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zakl » 18.3.2005 19:50

ce si ze kdaj vozu avto, bi blo logicno tud tako dati stopalke, .. ja to je se v delu, tak da si sklopko ze lahko vidu. glede prestavljanja mam pa salthebl cist ob volanu, pa ni bl nobenga problema za narest...
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a S|LV3R » 19.3.2005 13:38

zakl napisal/-a:ce si ze kdaj vozu avto, bi blo logicno tud tako dati stopalke, .. ja to je se v delu, tak da si sklopko ze lahko vidu. glede prestavljanja mam pa salthebl cist ob volanu, pa ni bl nobenga problema za narest...

Slis se simpl ja... Samo da pri avtu nimas volana med nogam a :roll: Predstavlaj si prestavlanje v nizje prestave v ovinku ko bremzas... Zavijanje z levo roko, z desno prestavlanje, z levo nogo sklopka, z desno bremza... Tekmovalni go-karti imajo rotaxa al kako? In avtomatski menjalnik...? Najbolse bi bilo prestavljanje na volanu da imas lahko obe roki na volanu in s tem vecjo in lazjo vodljivost. A v sportstilu imajo diske? Ima se kdo kak sedez oz. kako si ga ti naredil?
S|LV3R
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zakl » 19.3.2005 18:58

na eni strani je sklopka, na drugi pa bremza pa gas.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 19.3.2005 22:22

Ej otroci,otroci.Lepo da ste konstruktivni in hočete sami nekaj ustvarit.Pohvalno.Toda ali ne bi šli nekam zaslužit 2000 eurou in bi si potem kupili tapravi gokart,saj ne za drugo ampak da si ne boste kaj naredili.Na začetku ste omenjali motorje od kosilke sedaj pa kar 250 kubične z 50 konji.Ou.Kaj bi bili radi ob glavo.In pol omenjate še zavore ki naj bi bile manjše kot gume??Jasno saj morajo biti.Ali so ustrezne pa je drugo vprašanje.Pedali pa morajo biti tam kamor spadajo.Zavora na levi,gas na desni,sklopka na levi OB VOLANU,menjalnik na desni ob volanu.In kje se boste vozili.Predpisi so pač taki da če se hočeš voziti na registriranem dirkališču moraš imeti gokart narejen po vseh predpisih,tako da odpadejo zavore od skuterja,doma narejeni sedeži,okvirji iz navadnih cevi itd.
To vam pišem zato ker imam sam 125 kubični gokart in ga je le redko kje mogoče voziti na mejah njegovih zmogljivosti.Ker smo le ljudje se vedno motimo,zato je pri teh stvareh potrebno izključiti možnost pomankljive tehnike saj nesreča ne pride nikoli sama.
Obilo uspehov in pamet v roke.

LP
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a S|LV3R » 21.3.2005 10:28

tu480 napisal/-a:Ej otroci,otroci.Lepo da ste konstruktivni in hočete sami nekaj ustvarit.Pohvalno.Toda ali ne bi šli nekam zaslužit 2000 eurou in bi si potem kupili tapravi gokart,saj ne za drugo ampak da si ne boste kaj naredili.Na začetku ste omenjali motorje od kosilke sedaj pa kar 250 kubične z 50 konji.Ou.Kaj bi bili radi ob glavo.In pol omenjate še zavore ki naj bi bile manjše kot gume??Jasno saj morajo biti.Ali so ustrezne pa je drugo vprašanje.Pedali pa morajo biti tam kamor spadajo.Zavora na levi,gas na desni,sklopka na levi OB VOLANU,menjalnik na desni ob volanu.In kje se boste vozili.Predpisi so pač taki da če se hočeš voziti na registriranem dirkališču moraš imeti gokart narejen po vseh predpisih,tako da odpadejo zavore od skuterja,doma narejeni sedeži,okvirji iz navadnih cevi itd.
To vam pišem zato ker imam sam 125 kubični gokart in ga je le redko kje mogoče voziti na mejah njegovih zmogljivosti.Ker smo le ljudje se vedno motimo,zato je pri teh stvareh potrebno izključiti možnost pomankljive tehnike saj nesreča ne pride nikoli sama.

LP

Ne nebom kupoval go-karta zato pa sem strojnik da bom svojo izobrazbo uporabil ne pa po najlazji poti v trgovino po izdelek nekoga drugega!

Kako nevaren je go-kart ni odvisno samo od moci motorja(ki je odvisna tudi od prenosov) ampak tudi od bremz, voznika...

To da morajo biti zavore manjse od gume je jasno vsakemu strojniku! Na vprasanje ali so diski iz skuterja zadovoljivi? Kako se je ustavljal sosolc s TZRko 125ccm 28PS(na gumi) jaz pa se nebi mogel na pol lazjem go-kartu z 2x manjsim momentom?

Sam se niti nimam namena vozit, ker bo go-kart za brata, ki me tudi financira. Z "doma" narejenimi go-karti se vozijo po velikih parkiriscih lahko pa si s kolegi najames mobikrog(na dan 75k) kjer ga lahko "zgonis" cez vse njegove zmogljivosti.

LP
S|LV3R
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bmb » 23.3.2005 17:39

tu480 napisal/-a:Ej otroci,otroci.Lepo da ste konstruktivni in hočete sami nekaj ustvarit.Pohvalno.Toda ali ne bi šli nekam zaslužit 2000 eurou in bi si potem kupili tapravi gokart,saj ne za drugo ampak da si ne boste kaj naredili.Na začetku ste omenjali motorje od kosilke sedaj pa kar 250 kubične z 50 konji.Ou.Kaj bi bili radi ob glavo.In pol omenjate še zavore ki naj bi bile manjše kot gume??Jasno saj morajo biti.Ali so ustrezne pa je drugo vprašanje.Pedali pa morajo biti tam kamor spadajo.Zavora na levi,gas na desni,sklopka na levi OB VOLANU,menjalnik na desni ob volanu.In kje se boste vozili.Predpisi so pač taki da če se hočeš voziti na registriranem dirkališču moraš imeti gokart narejen po vseh predpisih,tako da odpadejo zavore od skuterja,doma narejeni sedeži,okvirji iz navadnih cevi itd.

LP

Lep pozdrav!
Tudi sam imam gokart in se povsem strinjam z vsem kar je zgoraj napisano.Iz vaših postov sem nekako razbral,da sploh še niste videli tekmovalnega gokart v živo.Najprej si poglejte kako je stvar narejena,s kakšno natančnostjo, potem boste videli kje ga po domače ˝biksate˝.Okvir ni kar nekaj na približno sešvasano skupaj,tukaj so pomembne desetinke milimetra,tukaj imaš možnosti nastavljat širino kolotekov,nagib prednjih gum,oddaljenost od tal....Zelo pomembna je elastičnost okvirja,saj ta ne sme biti ne preveč elastičen ne preveč tog.Pomembno je kako se skozi ovinke zvija in s tem prilagaja progi...Ker kart nima diferenciala je pomembno tudi,da se v ovinku dvigne notranja guma od tal,tako da se zavrti v prazno v zraku z isto hitrostjo kot guma ki opravlja daljšo pot(zunanja guma).Da to dosežemo moramo pravilno skonstruirati krmilni mehanizem(ekscentrično).
Če že stavite take hude motorje na gokart,dajte si kupit vsaj dober okvir,če ne zaradi drugega zaradi vaše varnosti.Tiste s pretečeno homologacijo se jih dobi tudi že zelo poceni.
Ko boste delali gokart imejte v glavi to,da je v prvi vrsti važna varnost,nikar ne odkrivajte tople vode,ker vas lahko to drago stane.Karti so že razviti do potankosti,zato si raje malce oglejte kako so narejeni,preden se lotite izdelave.
To je le nekaj pomembnih napotkov,ki upam da vas bodo vzpodbudili k razmišljanju da je izdelava karta zelo zahtevna stvar,kater je treba dobro preučiti.
Če bi si kateri rad ogledal kart,pa sem vedno na razpolago.Imam tudi precej rezervnih delov,od diskov,zobnikov,verig,gum,tko da če kdo kaj rabi,naj vpraša.
lp
bmb
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov