Napisal/-a Kekec10000000 » 12.2.2012 9:04
Bom upošteval tvoj predlog o nakupu rabljenega kvalitetnejšega stroja, a tega se verjetno ne da kar iti kupit? Vso orodje, ki ga kupim je kvalitetno precizno orodje za 20 let brezhibnega delovanja ob opuštevanju,da je mogoče treba po petih ali boljše po desetih, mogoče dvajsetih letih zamenjati ležaje, to se razume. Kar torej kupujem je pecizno in kvalitetno ter vzdržljivo orodje. Tako prosim za čim več predlogov glede izbire stebernega vrtalnika, če kdo ve za kakega rabljenega, super, a v osnovi imam namen kupiti novega. Torej še vedno me zanima kateri je od tistih dveh, ki sem jih omenil boljši, da sta podobna že vem ter ali kdo pozna za tak denar kak boljši stroj od omenjenih dveh ? Gre se predvsem za to, da ima sveder med vrtanjem čim manj opletanja. Pri stroju iz Mi stroj-a reciimo piše, garantirana točnost opletanja morse konusa <0,03 mm in vreteno s preciznimi krogličnimi ležaji, pa me zanima kako je to z nutool mc 450 iz merkurja, kjer tega podatka ni. V bistvu kupujem stroj, ki bo imel čim manjšo opletanje svedra in bo zdržal neprekinjeno delo ter mu bodo ležaji pri tem zdržali vsaj 5 let brez vovečanja opletanja svedra. Torej robusten stroj z dovolj vzdržljivim motorjem. V jeklo bom vrtal res redko, saj ga bom uporabljal predvsem za vrtanje lesa, mehkih kovin in plastike. Hočem pa se prepričati, da bom kupil stroj, ki bo za tak denar zdržal čim dlje brez menjave ležajev in se kako drugače ne bo mogel obrabiti. Prosim vas začim več predlogov in izkušnje. Seveda bi takoj kupil rabljen kvalitetnejši stroj za enak denar, a ker nimam izkušenj z rabljenimi stroji ter je rabljen res kvalitetnejši stroj verjetno težje kje dobiti, se nekako bolj nagibam k nakupu novega, če pa bo kak pameten predlog kam iti po rabljen kvaliteten stroj pa mogoče celo nabavim rabljenega.