epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

. Poskusi z večjo dimenzijo in tanjšo steno. Ne bo dosti težje (dražje), bodo pa občutno manjše deformacije.Glede deformacija sem malce odebelil stene cevi, kar bi moralo zadostovati
Katere cevi so to? Morda "late", za katere nisi podal dimenzije. Tam ne vidim nobene potrebe po rokah.bi moral dati roke tudi pod vsako ali vsako drugo vzdolžno cev (na katero pride kritina)?

manijakk napisal/-a:Odpiram že tolikokrat videno temo, pa vendar so nadstreški tako zelo različni.
Skratka sam bom izdelal nadstrešek pred hišo za dva avtomobila in sicer kovinske izvedbe z polikarbonatno kritino. Pri preračunu sem upošteval snežno obremenitev 150kg/m2, kar naj bi bilo za kraj Otočec.
Prosim za kontrolo preračuna nosilcev in stebrov.
Prilagam tudi dve risbi nadstreška, na katerih sem označil dimenzije in tudi profile.
Hvala, Danilo

Kolikor konstrukterjev, toliko rešitev. Kaj je najbolj optimalno, pa je stvar meril. V tem primeru je treba malce gledati na izgled konstrukcije (vsa bo vidna) in poceni materjal; delal bo sam, si dela ne bo zaračunal.načelno se glavni nosilci postavljajo vertikalno, poševnino strehe pa "lovimo" s priključki leg.

Žerjavar napisal/-a:Kolikor konstrukterjev, toliko rešitev. Kaj je najbolj optimalno, pa je stvar meril. V tem primeru je treba malce gledati na izgled konstrukcije (vsa bo vidna) in poceni materjal; delal bo sam, si dela ne bo zaračunal.načelno se glavni nosilci postavljajo vertikalno, poševnino strehe pa "lovimo" s priključki leg.
Pa še nekaj pripomb k pripombam:
- Pri tako položni strehi, ne vidim problema, če je lega nekoliko poševna. Tudi točkovne obremenitve od špirovcev so enakomerne. Pri ravno postavljeni legi bi v priključek moral vključevati še priključne pločevince.
- IPE bi verjetno bil sprejemljiv, INP za ta slučaj ni, ker je horizontalno premalo tog. Pred zvrnitvijo pa bi ga varovali špirovci. I profil za lego se nebi estetsko vklopil v konstrukcijo iz KC in PC.
- Glede na osnovni okvir strešne ploskve iz KC in PC, vetrno povezje ni potrebno.
- Roke sem tudi jaz zavrnil iz estetskega vidika. Sem pa predlagal ojačitev stika med stebrom, lego in prečko. V tem stiku se mora prenašati znaten upogibni moment, ki bi se pri stiku brez ojačitve moral prenašati samo preko dveh stojin, kar je za upogib le 30% trdnosti cevi. Mislim, da je tako izvedena ojačitev tudi estetsko sprejemljiva.
Lahko bi bilo brez teh ojačitev, če bi bili stebri vpeti v temelj. Potrebovali bi temelj, ki je sposoben prenašati tudi moment stebra. Siderni vijaki bi morali prenašati ta moment.
- Tako izvedena konstrukcija je samostoječa (kot miza) in ne rabi nobene pritrditve na temelje (stik stebra s temeljem se statično jemlje kot členek). Jeklena plošča pod stebrom mora s svojo dimenzijo zagotoviti dovolj nizek pritisk (od vertikalne sile), glede ma materjal temelja (asfalt, ...?). Siderni vijak se lahko uporabi zaradi prenosa horizontalnih sil (veter), če vertikalne sile s trenjem ne zagotavljajo stabilnosti.
-Tudi sam sem obremenitve kontroliral le približno. Ko bo konstrukcija dokončno oblikovana se mora narediti statična kontrola. Takšen je tudi običajni postopek pri konstruiranju.

manijakk napisal/-a:Odpiram že tolikokrat videno temo, pa vendar so nadstreški tako zelo različni.
Skratka sam bom izdelal nadstrešek pred hišo za dva avtomobila in sicer kovinske izvedbe z polikarbonatno kritino. Pri preračunu sem upošteval snežno obremenitev 150kg/m2, kar naj bi bilo za kraj Otočec.
Prilagam tudi dve risbi nadstreška, na katerih sem označil dimenzije in tudi profile.
Hvala, Danilo

Jaz razumem lego kot horizontalni nosilec, na katerega so naslonjeni špirovci (poševni nosilci kritine). Zgoraj si pisal o bočnih podporah tlačne cone IPE lege (prevrnitev). To je dejansko zasuk (torzija iz stabilitete) srednjega dela prostoležečega nosilca. Špirovec dejansko povezuje dve legi - upogibno je dovolj tog, tudi privarjen na lego - drži nosilec v položaju, da zasuk ni možen.kako si predstavljaš lege (špere) kot bočne podpore IPE 200 (2x), če ni med njimi vezi-diagonal??
Res je. Vendar je bila ta konstrukcija že v začetku zasnovana kot prostostoječa (roke med stebri in legami). Dejansko jo lahko postaviš na asfaltirano parkirišče, brez posega v asfalt razen izvrtine za siderni vijak, da je veter horizontalno ne premakne. Pa povej, kakšen temelj je potreben za tvoj koncept konstrukcije, kjer so stebri vpeti na temelj (prenos momenta stebra na temelj in zemljino). Se bo investitor lažje odločil, kateri koncept izbrati.togi spoj spodaj je dobra odločitev in običajna rešitev pri takšnih konstrukcijah
To je pogosta izvedba. Če pa vzameš za lego PC namesto IPE pa ti odpade vsa ta navlaka vetrnega povezja (ne velja za burjo). Ali ni pogled na golo konstrukcijo prijetnejši, če ni diagonal, ... ?v bistvu potrebuje še legice, povezava med njimi naj bo na polovici s cevjo 40x40x3, diagonale fi 12-ena prečna vrsta in ena vzdolžna, vzporedna z IPE in to je to

Žerjavar napisal/-a:Jaz razumem lego kot horizontalni nosilec, na katerega so naslonjeni špirovci (poševni nosilci kritine). Zgoraj si pisal o bočnih podporah tlačne cone IPE lege (prevrnitev). To je dejansko zasuk (torzija iz stabilitete) srednjega dela prostoležečega nosilca. Špirovec dejansko povezuje dve legi - upogibno je dovolj tog, tudi privarjen na lego - drži nosilec v položaju, da zasuk ni možen.kako si predstavljaš lege (špere) kot bočne podpore IPE 200 (2x), če ni med njimi vezi-diagonal??Res je. Vendar je bila ta konstrukcija že v začetku zasnovana kot prostostoječa (roke med stebri in legami). Dejansko jo lahko postaviš na asfaltirano parkirišče, brez posega v asfalt razen izvrtine za siderni vijak, da je veter horizontalno ne premakne. Pa povej, kakšen temelj je potreben za tvoj koncept konstrukcije, kjer so stebri vpeti na temelj (prenos momenta stebra na temelj in zemljino). Se bo investitor lažje odločil, kateri koncept izbrati.togi spoj spodaj je dobra odločitev in običajna rešitev pri takšnih konstrukcijahTo je pogosta izvedba. Če pa vzameš za lego PC namesto IPE pa ti odpade vsa ta navlaka vetrnega povezja (ne velja za burjo). Ali ni pogled na golo konstrukcijo prijetnejši, če ni diagonal, ... ?v bistvu potrebuje še legice, povezava med njimi naj bo na polovici s cevjo 40x40x3, diagonale fi 12-ena prečna vrsta in ena vzdolžna, vzporedna z IPE in to je to
Ali je potrebno še dvakrat kopirati začetno risbo in s tem obremenjevati prostor, zmanjševati preglednost teme?

Morda se motim, verjetno za odgovor uporabiš gumb "odgovori s citatom" ter s tem v celoti ponoviš prešnji prispevek. Svetujem ti, da uporabiš gumb "odgovori na temo", kjer imaš možnost z "quote" vstaviti samo del prešnjega prispevka, na katerega se nanaša odgovor.Ali je potrebno še dvakrat kopirati začetno risbo in s tem obremenjevati prostor, zmanjševati preglednost teme?
Ob postavljanju vprašanja sem ga imel od oka 90 x 90 x 50 cm.temelj ni problem izračunat, da rečem od oka, 70 x 70

Hvala, Danilo
Noge 5x100x100
Nosilci IPE 120
Dolžina 7200
Širina 4500
Na sprednjem nosilcu sta dodani še dve opori(ni na sliki).Nadstrešek stoji že cca osem let,pa je kot nov.
Sneg se na polikarbonatni kritini obdrži do malenkostne otoplitve,in zdrsne.Tako,da ga ne srat z dvesto profili...

Velja! Velja pa tudi, da so temelji točkovni, se neprestano premikajo (posedajo) in s tem povzročajo nekontrolirane napetosti v konstrukciji. V ta namen se pogosto konstrukcija nekje načrtno oslabi (naredi zglob v gredi, ...), da bi statik lahko imel napetosti v oblasti.bolj je medsebojno vpeta in "močno" sidrana v temelj-bolj je statično nedoločena-boljšo potrebuje izvedbo in temeljenje s sidrišči in konstrukcija je bolj "šlank".

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov