STROJNISTVO.com • Poglej temo - Smer vrtenja in desni ali levi navoj

Smer vrtenja in desni ali levi navoj

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Smer vrtenja in desni ali levi navoj

OdgovorNapisal/-a getriba » 7.4.2012 15:12

zdravo!

tu pa tam naletim na levi navoj na kakšin aksah, rotorjih, vztrajnikih ipd pa je neko splošno prepričanje da je za vrtljive dele največkrat levi navoj samoumeven. ker nisem izobražen strojnik me je to vedno begalo. laično razumem, da gre za vrtenje in inercijo pa da ma vsaka komponenta določeno maso. pa recimo: mamo akso na katero bi dali kolo z enim vijakom, obrnjena je proti nam s čelom in luknjo z navojem in se s te perspektive vrti v desno (smer urinega kazalca). kakšen navoj? levi ali desni? ali torej pri desnem navoju in desni smeri vrtenja ima aksa večjo tendenco se odviti z vijaka, medtem ko se vijak sicer hoče zategovat, ampak zaradi mase ne more izničiti momenta akse? ali mi pa to ni najbolj jasno? najbrž obstajajo tudi določeni pogoji, ko tega sploh ni potrebno upoštevati?

sprašujem pa zato, ker se npr nož na kosilnici vrti v levo, vijak pa ima desni navoj, na zgornji strani glavne gredi pa je vztrajnik, ki se pa vrti v desno in ima prav tako desni navoj.
upam, da je jasno zastavljenja stvar. hvaležen za dobre odgovore :) tudi za kakšno dobro literaturo se priporočam
getriba
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.4.2012 17:33

Vijak s pritegnjenjem s trenjem prenaša vrtilni moment med osjo in orodjem. Ko bi nastal tak moment, da bi orodje na osi zdrsnilo, mora zavrteti matico v smeri zategovanja.

Pri nožu nastopi največji moment ob trčenju na trdo oviro. Pri vrteči osi, če nož in z njim matico ustaviš, se mora matica zategovati.
Pri vztrajniku nastopa največji moment, ko hočeš na silo ustaviti motor. Ustaviš (zmanjšaš hitrost) os, vztrajnik z matico se vrti dalje, matica mora zategovati.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.4.2012 17:57

Drži, ampak kotna brusilka se priteguje v isto smer kot je smer vrtenja.Zategneš z dvema prstoma če ti pa slučajno šajbo zagrabi je pa zategnjena kot......
Zato pa obstaja ključ ,da jo že v štartu zategneš. :o
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gtm » 8.4.2012 7:36

Kotna brusilka se odteguje v smer vrtenja, vse od navadnega dvokolutnega brusilnega stroja do jermenic na avtomobilu se odvija v smer vrtenja in obratno.
gtm
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 8.4.2012 8:01

Živjo. Jaz sem zadevo že preizkusil v praksi na dvokolutnem brusilnem stroju. Največji moment nastopi pri vklopu in takrat se zaradi mase koluta in matice odvije le ta. V bistvu je povsem logično da se matica zategne protismerno, že iz vidika varnosti - matica se pri vrtenju zateguje, če bi se odvijala bi še prišlo do poškodb...

Lep dan!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2012 9:30

ampak kotna brusilka se priteguje v isto smer kot je smer vrtenja.
Je primerljivo z nožem na kosilnici. Se mi zdi, da pri kotni brusilki matico zateguješ v nasprotni smeri vrtenja matice med delom.

Naj še dodam k splošnemu pravilu za elektromotor brez zavote. Največji moment je v fazi zagona.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 8.4.2012 13:45

Žerjavar napisal/-a: Je primerljivo z nožem na kosilnici. Se mi zdi, da pri kotni brusilki matico zateguješ v nasprotni smeri vrtenja matice med delom.

Naj še dodam k splošnemu pravilu za elektromotor brez zavote. Največji moment je v fazi zagona.

Se popolnoma strinjam z obema trditvama, kotna brusilka se zateguje nasproti vrtenja.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 8.4.2012 15:15

Se mi zdi, da pri kotni brusilki matico zateguješ v nasprotni smeri vrtenja matice med delom.

Se popolnoma strinjam z obema trditvama, kotna brusilka se zateguje nasproti vrtenja.

Ni res, v roke primita fleksarco in si poglejta potem pa lahko naprej razpravljamo, ker okoli vrtenja levo desno bi marsikoga zanimalo zakaj je nekje za desno vrtenje desni navoj nekje pa levi oz. obratno o.z za istosmerno vrtenje isto smaerni navoj.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2012 15:44

za istosmerno vrtenje isto smaerni navoj.
Mi lahko poveš za vsaj en navoj, ki ni istosmerni?
- kotna brusilka se priteguje v isto smer kot je smer vrtenja.
- pri kotni brusilki matico zateguješ v nasprotni smeri vrtenja matice med delom.
Katera od obeh trditev je napačna?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 8.4.2012 15:55

"za istosmerno vrtenje isto smaerni navoj". lapsus

Napačna:
- pri kotni brusilki matico zateguješ v nasprotni smeri vrtenja matice med delom.
PS Kako se citira določen stavek?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 8.4.2012 16:51

Desno spodaj imaš napis "Odgovori s citatom"

Lahko pa uporabiš tudi, ko že pišeš sporočilo, možnost "Quote", pred željenim citiranim sporočilom, ter na to še na koncu citiranega sporočila.

[ quote="ManiaC"]lala[/quote ], če želiš da je imenjeno ime, oz. samo [ quote]lala[/quote ]

Sicer pa pri kotni brusilki jaz zategujem v nasprotno smer vrtenja. Ko je brusilka obrnjena naokoli v smeri ure (desno). Ko pa brusim se pa brusilka suče desno.
Zadnjič spremenil ManiaC, dne 8.4.2012 17:01, skupaj popravljeno 2 krat.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2012 16:52

Kako se citira določen stavek
Stavek označiš in kopiraš. V odgovoru odpreš "Quote", prilepiš stavek in zapreš "Quote". "Odgovori s citatom" ti ponovi celoten prispevek - ne priporočam zaradi nepotrebnega obremenjevanja in nepreglednosti. Citiraj le bistveni stavek (ali dva), da se ve, na kaj se nanaša tvoj prispevek.

O smeri pritegovanja bi želel slišati še tretje mnenje. "dakomat" in "gtm" sta že dala glas zame - aktiviraj vsaj tri, ki te bodo podprli.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 8.4.2012 19:52

Tema že postaja vroča... :lol:

Slika

Prilepil sem sliko flexa da si lažje predstavljamo smer privijanja in ta je v smeri urinega kazalca.
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KLAN » 8.4.2012 21:51

ja najprej se odločte, iz katere strani opazujete. Ista smer vrtenja in ista smer navoja imata na vsaki strani drugačen vpliv. Primer je pedalo na kolesu,katero ima enako obremenitev, enako smer vrtenja, vendar je na eni strani lev, na drugi pa desen navoj.
Mislim , da splošnega pravila, v kateri navoj je pravi, ni. Nekateri stroji imajo največje sunke pri zagonu, drugi spet med delovanjem, nekateri spet v obe smeri...
Uporaba levega navoja na napravi za splošno populacijo se mi tudi zdi nekoliko vprašljiva, ker je recept za neumnosti pri vzdrževanju.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 8.4.2012 22:14

Glede k.b.imata prav vrti se v kontra smeri privijanja.
Ne vem kaj sem mislil ko sem pisal zato se opravičujem za pametovanje. :oops:
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov